Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Innovaties in renovatie

vacuümglas, net zo isolerend als driedubbelglas maar veel dunner

Afgelopen week was ik in Den Bosch op de Renovatiebeurs die tegelijk met de Monumentenbeurs wordt gehouden. Ik wilde jullie het geleerde niet onthouden en enkele high-lights en innovaties kort de revue laten passeren.

Op de Renovatiebeurs werd het fineo-glas gepresenteerd. Dit nieuwe glas maakt gebruik van een vacuüm spouw tussen de twee glaslagen van 3 mm. Om te voorkomen dat de glasplaten tegen elkaar gezogen worden worden ze met dunne afstandhouders op hun plek gehouden. Als je heel goed kijkt zie je zwarte puntjes, maar bij normaal door het glas kijken zie je niets. Dit glas, zie ook de foto, is veel dunner dan Triple glas maar heeft dezelfde isolatiewaarde van 0,7 W/M2.K! In een gewone sponning voor enkel glas kun je dit dus toepassen. Eindelijk een oplossing voor een monument waarvan de kozijnen niet aangepast mogen worden. Met een prijs van 200-300 euro per vierkante meter zal het niet overal kunnen worden toegepast. Meer traditioneel monumentenglas was op de beurs ook te vinden, zoals bijvoorbeeld van Old Style. Ook mooi maar met een U-waarde van 1,7 W/M2.K is dit nog niet zo goed isolerend als HR++ glas.

Op de beurs waren ook twee leveranciers van mooie voorzetramen te vinden. Voorzetramen van TopVoorzetramen of Isoglas. In plaats van vervangen van je glas in het kozijn, plaats je binnen een voorzetraam met bijvoorbeeld aluminium kozijn. Altijd te openen of te schuiven en in dichte toestand een enorme bijdrage aan geluidsreductie en isolatie. Je monument ziet er aan de buitenzijde hetzelfde uit, binnen zit je er warmpjes bij.

Veel oude huizen en monumenten hebben aflopende vloeren of ongelijke planken. Unifloor kan hier met Ecopearls een vereffening verzorgen waarna er simpel een nieuwe vloer overheen gelegd kan worden. Vloerverwarming kan er niet in, dan moet je een andere oplossing kiezen.
Deze pagina delen: