In een
eerdere blog schreef ik over de verspilling van energie in de badkamer doordat daar de hele dag de radiator vol open staat. Dat was nog een theoretisch verhaal, de kranen zelf had ik nog niet geprobeerd. Omdat ik in deze blog het liefst uit ervaring schrijf heb ik nu 3 kranen aangekocht en uitgeprobeerd.
Tot voor kort dacht ik dat een nieuwe thermostaatkraan alleen kan worden gemonteerd door je hele verwarmingssysteem leeg te laten lopen. Dat is gelukkig niet het geval. Als je al een normale thermostaat kraan op je radiator hebt die met standen 1-5 de temperatuur in je kamer regelt dan kan je deze waarschijnlijk heel makkelijk vervangen door nieuwe, programmeerbare thermostaatkranen. De reguliere kranen moet je handmatig verstellen als je de verwarming lager wilt zetten doordat je bijvoorbeeld niet altijd in de betreffende kamer verblijft. Dit vergt discipline en ik heb het nooit gedaan. In de badkamer staat de thermostaatkraan op 5 en is het overdag altijd 21 graden ondanks dat we alleen tussen 7 en 8 de badkamer echt gebruiken. Een programmeerbare thermostaatkraan heeft het voordeel dat je de temperatuur na 8 uur kunt verlagen en zo makkelijk energie kunt besparen. Er zijn, zie ook
eerdere blog, allerlei oplossingen, ik heb er voor het gemak 3 getest.
Bij Conrad kocht ik een
simpele programmeerbare kraan van Eqiva, voor 12 euro, een via
Bluetooth programmeerbare versie van hetzelfde merk voor 25 euro en een
starthome versie van Eurotronic voor mijn Fritzbox systeem voor 55 euro.
Ik ben begonnen met de duurste, die dacht ik het beste was. Helaas de handleiding was erg slecht en het heeft me veel tijd gekost. Met mijn technisch inzicht is het wel gelukt maar het heeft veel tijd gekost. Natuurlijk begint het bij het verwijderen van de oude kraan. Een fluitje van een cent als je weet waar de borging zit. Op mijn oude Danfoss apparaat zat een heel klein inbusje. Als je dat los draait is de kraan er zo af, maar dan moet je wel even op internet gekeken hebben hoe dat werkt, de handleiding zegt er niets over. Die zegt dat je hem eraf moet draaien. Niet dus! De ander Danfos met een grotere ring bleek een palletje te hebben dat je ingedrukt moet houden als je draait. Als je het eenmaal weet is het echt simpel en heb je de nieuwe kraan in 10 minuten gemonteerd.
Ik denk dat voor veel mensen en toepassingen de goedkoopste goed bruikbaar is. Je programmeert eenmaal in dat de badkamer tussen 6 en 9 warmer moet zijn dan de rest van de dag en klaar is kees. Eenmaal per jaar de zomertijd en wintertijd instellen en je hebt je energiebesparing geprogrammeerd. Met bluetooth aanpassen betekent dat je dit op de telefoon of tablet kunt doen. Als je vaak veranderingen aanbrengt kan dat makkelijk zijn. Koppelen met de iPad was een fluitje van een cent, mijn Android telefoon kreeg ik niet aan de praat, zucht. De duurste kan emails sturen naar mijn telefoon bij een lege batterij en heeft allerlei voordelen die ik nog niet heb ontdekt. Omdat ik met de warmtepomp mijn werkkamer maar een paar uur per week hoef te verwarmen kan ik nu wel gaan uitproberen of met slim op tijd starten met verwarmen ik de kamer met de warmtepomp toch warm krijg. Ik ben benieuwd.
Ik kan dit klusje zeker aanbevelen voor doe-het-zelvers, het is echt simpel maar je moet even weten hoe je de oude kraan eraf krijgt. Dat kun je ook proberen voordat je iets nieuws koopt. Terugzetten is simpel.Hoe de apparaten in de praktijk werken, hoeveel batterijen het gaat vreten en hoe lang ze goed blijven werken is nog spannend. Later meer!