Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Speedcomfort of Climatebooster?

Updated op 9 oktober 2019 en 16 juni 2023 na bezoek aan de Energiebeurs en gesprekken met experts die mijn uitdaging goed begrepen.

Vandaag wat ervaringen uit de praktijk van de verwarming van ons huis met de warmtepomp. Best verrassend, zelfs voor mij die toch echt wel goed voorbereid aan het avontuur begon. Zie maar hoe belangrijk het is om het zelf te ervaren om het zo aan anderen te kunnen uitleggen.

Je hebt dit product, de Speedcomfort, de laatste tijd wellicht gezien?! Bij SBS6 in de GreenMakeOver wordt aandacht hieraan besteed, je kunt deze radiatorventilatoren ook bij de bouwmarkt kopen en het heeft al menige prijs in de wacht gesleept. In de afgelopen jaren gebruikte ik al een Speedcomfort en besteedde ik er op deze blog aandacht aan (lees zoekresultaat Speedcomfort). Met de Speedcomfort gemonteerd op een standaard radiator kon ik met een lagere CV temperatuur het huis verwarmen. Door de lagere watertemperatuur geeft de radiator te weinig warmte af en dat compenseer je door geforceerd lucht langs de radiator te leiden. Ik noemde ook al de Climatebooster in een eerdere blog. Dit product werd me aangeraden door een installateur uit de buurt, die duidelijk wist waarover die sprak. Doordat bij een smalle radiator dit product een stuk duurder is dan de Speedcomfort heb ik bij de installatie van de lucht-water warmtepomp een extra stel Speedcomfort gekocht en niet een Climatebooster. Ik heb daarom nog geen ervaring met de Climatebooster. Misschien zou ik daar toch in moeten investeren, het ziet er netjes uit, misschien wat netter dan de Speedcomfort. Het zichtbare voordeel is dat de booster precies de maat van de radiator heeft. Bij de Speedcomfort koppel je een aantal losse elementen bij een grotere radiator die ook als losse elementen te zien blijven. Maar dat was niet de reden om deze blog te schrijven (lees verder onder het plaatje)

Ik kwam er de afgelopen dagen achter dat de Speedcomfort ventilatoren NIET draaiden ondanks dat de warmtepomp flink aan het werk was. Met water van ongeveer 25 graden dat stroomde door de vloerverwarming in de serre en de JAGA Briza Fresh, een laag temperatuur radiator met ventilatoren, werd het behaaglijk warm. Maar de Speedcomfort ging niet aan, ook niet toen bij de nachtvorst de warmtepomp de watertemperatuur naar 30 graden opstookte. De gewone radiator deed dus bar weinig ten opzichte van de JAGA en de vloerverwarming. Gelukkig bieden de FAQ's van Speedcomfort uitsluitsel. De inschakeltemperatuur is 33 graden (!). Voldoende bij een cv-ketel die 's ochtends met flink warm water het koude huis weer opstookt. Maar een warmtepomp probeert met lagere watertemperatuur, waarbij de efficiëntie van de warmtepomp hoger is, aan de gang te gaan. Speedcomfort herkent dit probleem op hun site en raadt aan om de temperatuurvoeler te verwijderen. Dan draaien de ventilatoren continu en heb je een veel betere warmteoverdracht, ook bij lage temperatuur. Heb ik er wel meteen een flinke hoeveelheid sluipverbruik bij, met 6 Speedcomforts. Daar had ik geen rekening mee gehouden!

Ik heb Climatebooster gebeld of zij een betere oplossing hebben voor dit probleem. Hun temperatuurvoeler reageert op een watertemperatuur 6 graden hoger dan de kamertemperatuur. De Climatebooster zal dus eerder reageren maar had de afgelopen weken (voorseizoen voor de verwarming) geen oplossing geboden. Wel leerde ik van de verkoper een aantal zaken die ik nog niet wist. De efficiency verbetering van de Climatebooster zou 50 tot 80% zijn tegen 10-30% bij Speedcomfort, de ventilatoren zouden onhoorbaar zijn (bij de Speedcomfort kan ik ze wel horen maar vinden we het bij ons thuis absoluut niet storend), en de ventilatoren worden in snelheid geregeld. Hun product zou veel beter zijn en wél getest te zijn door keurinstanties en daarom ook via de vakhandel te koop. Consumenten kunnen op de website overigens wel een Climatebooster bestellen. Voor een brede radiator waar je meer Speedcomfort-elementen nodig hebt is het prijsverschil niet zo heel groot dus zijn de voordelen misschien wel evident. Maar tijdens het bezoek aan de Energiebeurs in Den Bosch bleek dat de Climatebooster in voor- en naseizoen en een warmtepomp helemaal niet gaat werken. De 6 graden verschil tussen kamertemperatuur en watertemperatuur wordt namelijk gemeten tussen de uitgaande watertemperatuur en de kamertemperatuur. En de voeler is niet zoals bij de Speedcomfort uit te schakelen dus in de genoemde gevallen zal deze ventilator totaal niet werken en zal de warmteafgifte in voor- en naseizoen minimaal zijn. Dat hebben ze bij Speedcomfort dus beter begrepen!
In juni 2023 begreep ik dat Climatebooster een aanpassing heeft gedaan en dat hun oplossing nu zeker geschikt is voor een warmtepompinstallatie. De inschakeltemperatuur is verlaagd naar 4 graden boven de kamertemperatuur en wordt gemeten aan de aanvoertemperatuur en niet de afvoertemperatuur. Op de site is de Laag temperatuur sensor als optie te koop. Heel goed! Daarmee komt dit product met veel grotere ventilatoren, minder geluid en een meer geintegreerd uiterlijk echt in beeld bij de overgang naar aardgasvrij. De verkoper wist te vermelden dat per meter radiator de Climatebooster 650 watt extra warmte uit het water weet te persen tegen 100 voor de Speedcomfort. Maar de Speedcomfort richt zich ook niet op de Warmtepompmarkt maar vooral op de gasmarkt en energiebesparing.


Wel sprak ik ook met de specialisten van Jaga. Ook de Jaga ventilatoren gaan bij een regeling door de warmtepomp pas aan bij 28 graden. Het rondblazen van lucht met een lagere temperatuur wordt immers door veel mensen als onprettig ervaren. Daar had ik nog niet bij stilgestaan.

Opvallend was hoeveel negatieve reacties ik kreeg toen ik met een exemplaar van de Speedcomfort rondliep op de beurs. Een "pruts" product was nog de meest vriendelijke reactie. Niet iedereen kan zich een nieuwe Laag Temperatuur Radiator (LTV) van meer dan 1000 euro veroorloven, honderden euro's aan meerdere Climateboosters besteden terwijl de Speedcomfort goed voldoet en betaalbaar is. Op deze manier blijft de energietransitie een erg elitaire aangelegenheid. Goed dat Speedcomfort dat probeert te doorbreken.

Niels Thijssen
maandag, 7 oktober 2019 om 13:07

De Jaga boosters kunnen (zo uit mijn hoofd) al vanaf 22 graden Celsius bijspringen/inschakelen (en hebben door een grotere diameter ventilator ook meer luchtverplaatsing bij lager toerental).
Enige jaren terug heb ik ook zo'n 'retrofit' systeem geprobeerd te testen, maar ik kon er niet van overtuigd worden.

https://www.renewable-energy-now.org
Floris
maandag, 7 oktober 2019 om 14:20

Met een temperatuursensor, arduino en relais stroomvoorziening voor je speedcomfort kan je zelf een schakelautomaat in elkaar knutselen en programmeren tussen min 125 graden en plus 125 graden inschakelen

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com
Floris Mokveld
maandag, 7 oktober 2019 om 17:52

Niels, dank voor je reactie. Was het leven maar zo makkelijk. Na installatie van de Jaga Briza Fresh gaan de ventilatoren niet aan als de WP verwarmt. Zelfs de klep blijft dicht dus de toename van de temperatuur wordt niet gezien door de temperatuurssensor. Ik heb de Jaga Fresh dus handmatig op altijd aan en ventilatoren op laagste stand moeten zetten. Ik wilde niet ook in deze blog toevoegen. Daar wellicht aparte blog over als JAGA de oplossing heeft voorgesteld. Ik ben nu niet verder dan : "Jaga had vooraf moeten komen adviseren" "Is veel te ingewikkeld voor een installateur" OK?!

Floris Mokveld
maandag, 7 oktober 2019 om 17:53

Interessante optie, waarvoor dank. Hoewel ik iets van Arduino weet was deze optie mij niet ingevallen

Floris Mokveld
woensdag, 9 oktober 2019 om 08:22

In mijn update leg ik uit dat de Climatebooster niet met een Arduino is aan te sturen. De temperatuurvoeler is niet te ontkoppelen.De speedcomfort zou zo wel bestuurd kunnen worden.

Floris Mokveld
woensdag, 9 oktober 2019 om 08:24

In mijn update beschrijf ik dat JAGA vertelde dat zij schakelen op 28 graden en niet op 22 zoals jij je herinnerde.

Karel
zondag, 6 november 2022 om 17:39

Wij hebben een ClimateBooster ConvectorProCanal in de convectorput van onze achterkamer geplaatst, nadat we eerst de SpeedComfort hadden geprobeerd. Anders dan sommige websites beweren, maakt de ClimateBooster minder geluid dan de SpeedComfort en vooral ook een prettiger geluid. Ja, de ClimateBooster is duurder, maar voelt ook hoogwaardiger aan, qua materiaal en constructie. De tijd zal het leren, want we hebben de SpeedComfort nu in de voorkamer onder een gewone radiator gehangen.
Tot dusver zijn we zeer tevreden over de ClimateBooster. Met een CV-water-temperatuur van 55 graden, warmt onze huiskamer heel snel op!

Floris Mokveld
maandag, 7 november 2022 om 09:10

dank voor je reactie Karel, erg gewaardeerd om deze praktijkresultaten te delen!
ik zag ondertussen ook Heatfan op de markt. Deze heeft boven de Speedcomfort als voordeel dat het thermokoppel eerder reageert. bij water van 27 graden (bij de speedcomfort pas bij 35 graden) gaan de ventilatoren aan. Dat is voor een warmtepomp of lage temperatuur verwarming natuurlijk gunstiger.

Snieder
maandag, 23 oktober 2023 om 03:57

Lees bovenstaande met interesse en ook na googelen omdat ik al in gasenergiecrisis speedcomfort op cv verwarming kocht. Nu ik warmtepomp heb gekocht doet temp.voelers niet meer. Ik gebruik handmatige oplossing : stekker met stroomonderbreker knop. En voeler uitschakelen. 1 druk op knop stroomonderbreker uitschakelen en ventilatoren draaien; 'savonds voor in nachtstand wp ,stroomonderbreker uitschakelen door knopje op te zetten. Je moet er aan denken maar het rode relais lampje herinnert je er wel aan. Retro oplossing in tijden van apps, maar overgaan op ander aanjaagsysteem in mij te kostbaar. Overstap naar wp kost al klauwen met geld!

hvd
woensdag, 13 december 2023 om 11:48

De voeler van de speedcomfort bevat een ksd301 thermostaatje. Die is eenvoudig te vervangen door een 25 graden variant ipv de 35 graden standaard van Speedcomfort. Kosten €2 a €3 p/stk.

Sophie
donderdag, 18 januari 2024 om 21:28

Waar koop je zo’n plaatje, hvd?

hvd
vrijdag, 19 januari 2024 om 16:22

Via Amazon of Aliexpress. De enige NL leverancier die ik al googelend vond, heeft ze niet op voorraad en bestelt ze waarschijnlijk via dezelfde route. Zoekterm "ksd301 25" Kies voor de normaly open variant.

Volgend artikel:
Duurzame Huizen Route 2019, meld je aan als bezoeker!

Vorig artikel:
Niet praten maar gewoon doen


Artikel onderwerpenGerelateerd

Green Make Over start weer
Warmtebeelden van je woning
Gast Blog: Bereken je eigen CO2 uitstoot/voetafdruk
Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?
Actieve jongeren gezocht


Deze pagina delen: