Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Duurzaam (ver)bouwen met hout

Enkele weken geleden zond de VPRO in het programma Tegenlicht een documentaire over houtbouw, bouwen met hout. In plaats van gebruik te maken van beton dat bij de fabricage heel veel CO2-uitstoot kent en na de sloop van de woning alleen als granulaat onder een weg terecht kan komen, is hout een ideaal bouwmateriaal. Bomen slaan CO2 op tijdens de groei. Als je een huis bouwt of verbouwt met hout wordt deze CO2 langdurig opgeslagen en draagt deze dus niet bij tot de klimaatverandering. Bovendien is het goed los te maken bij de sloop en kun je het hout dan weer als hout hergebruiken. In de uitzending van Tegenlicht die je hieronder kunt bekijken als je hem nog niet gezien hebt, wordt flink aandacht besteed aan CLT, zogenaamd kruislaaghout. Door het hout in laagjes op elkaar te lijmen en die laagjes afwisselend 90 graden per laagje te draaien ontstaan hele dikke planken of balken die uitstekend te gebruiken zijn om mee te bouwen.

Afgelopen week was er in het Cube design museum in Kerkrade een Earth Talk over duurzaam bouwen. Georganiseerd door Omayra Mingels van architectenbureau Satijnplus en tevens Earth Ambassador in het Earth Ambassadors netwerk. Tijdens dit interessante event sprak ook Nicole Cloudt van Concept Cloudt die samen met Living Sequoia uit Roermond een volledig houten huis heeft gebouwd. Houten muren, houten kozijnen, houten vloeren, houten isolatie in de 35 cm dikke wanden. Aan de buitenkant gestuct dus nu het klaar is is er niet meer te zien dat er met hout is gebouwd. Een mooi voorbeeld hoe jouw nieuwe huis als CO2 opslag kan dienen.

De wanden werden volledig geprefabriceerd in de fabriek van Living Sequoia. Het in elkaar schroeven op de bouwplaats was in drie dagen gebeurd. Veel werd door Nicole en haar partner zelf uitgevoerd.

Normaal is Nicole Cloudt actief in verbouwen van bestaande bouw. En ook in de bestaande bouw is hout uitstekend te gebruiken voor isolatie in de energietransitie. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij de GroeneBouwmaterialen of Eco-bouwmaterialen. Natuurlijk moet hout soms tegen weer en wind worden beschermd. Daar hebben ze in Scandinavie heel veel ervaring mee, in Nederland is MooseFarq te koop, een natuurlijke en biologisch afbreekbare verf. 

Floris
Tuesday, 26 November 2019 om 12:57

Ik zie deze bouwmethode als een heel efficient soort houtskeletbouw - met voordelen ne nadelen. De voordelen staan breed geetaleerd en zijn niet mis.. Nieuw ziet alles er perfect uit. Houtvezelplaat van deze orde van grootte moet kwalitatief erg goed zijn om 100 jaar mee te kunnen. Waar ik mij zorgen over maak met dit soort constructies is vocht. Wat voor maatregelen zijn er getroffen om vochtsinslag tegen te gaan. Zijn de buitenwanden geimprgneerd met een anti-vocht preparaat? Is er bekleding aan de buitenzijde? Wat doet die buitenwand als je er bij wijze van spreke een straal water uit de tuinslang op zet.?

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com





Volgend artikel:
Gasaansluiting verwijderen (3)

Vorig artikel:
Speedcomfort of Climatebooster?


Artikel onderwerpen



Gerelateerd

Duurzaam (ver)bouwen met hout
Verslag Duurzame Huizenroute
Speedcomfort of Climatebooster?
All electric in bestaande bouw uit 1925, een verslag
Moderne thermostaatkranen


Deze pagina delen: