Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Verslag Duurzame Huizenroute

Op 2 en 9 november 2019 was het volle bak in ons huis. Tijdens de Duurzame Huizen Route hadden wij ons huis via elk uur een rondleiding opengesteld. In 50 minuten werden de bezoekers langs alle duurzame maatregelen die we in de afgelopen 20 jaar hebben genomen geleid, inclusief de laatste, de lucht/water warmtepomp. Daarna was er koffie en konden sommigen ook de tuin nog bezichtigen. Op 1 rondleiding na zaten alle rondleidingen vol en hebben we dus meer dan 45 mensen te woord gestaan in die twee dagen. Een mooi succes vonden we zelf en uit de reacties van de bezoekers gold dat ook voor hen. Mensen zijn echt bezig met verduurzaming van hun huis en zijn op zoek naar objectieve informatie.

Veel bediscussieerd werd de keuze tussen lucht/lucht warmtepomp en de door ons gekozen lucht/water warmtepomp van NIBE. Doordat onze NIBE warmtepomp tot 60 graden kan verwarmen kan die ook het tapwater verwarmen. Door de koppeling van het bestaande CV systeem met de warmtepomp en aanpassing aan het afgevend vermogen van de radiatoren en vloerverwarming kan je in een bestaande woning met een Lucht/Water warmtepomp vooruit. De aanpassingen van een buitenunit aan de achterzijde van het huis die met CV-Waterleidingen en elektra moet worden gekoppeld met de CV ruimte voorin het huis zijn aanzienlijk. Zelfs bij een hybride warmtepomp (dus met CV ketel als backup voor warm water en de koude dagen) hadden we deze kosten gehad. Een Lucht-Lucht warmtepomp, veelal bekend bij mensen als airco, is veel goedkoper te plaatsen omdat je die gewoon kan toevoegen aan de muur aan de achterzijde. Geen leidingen door je huis dus best goedkoop. Maar zoals 1 van de bezoekers uitlegde, de tegelvloer blijft in dat geval akelig koud en voor je warm water heb je een separate oplossing nodig. Een andere bezoeker was erg tevreden met de lucht-lucht warmtepomp naast het CV systeem dat voor de lage basisload in huis en het warme water zorgt. Met de warmtepomp kan op eigen opgewekte stroom worden verwarmd in plaats van fossiel gas. Toch wel een erg fijn gevoel.

Natuurlijk zijn we gaan luisteren naar het geluid van de buitenunit en blijven we benieuwd hoe dat gaat worden als het kouder wordt.

Voor de bezoekers was er aan het einde van de dag een mail met alle dingen die we hadden getoond, de dingen die we ook gedaan hadden maar niet konden laten zien en links om ze verder te helpen. Dit is te lezen via deze link.

Al met al erg leuk om te doen en wellicht volgend jaar een vervolg. Hopelijk met meer mensen in Limburg die hun huis openstellen, onze provincie had het laagste aantal open huizen van het land. Doe jij mee volgend jaar. Hieronder zie je nog het filmpje dat ML5 had gemaakt naar aanleiding van het persbericht.

https://youtu.be/gmiVE__PheAT. Van der Schoot
maandag, 11 november 2019 om 12:51

Hoi Floris goede zaak dat er zoveel interesse was. Het is moeilijk beslissen en dan is het fijn dat er pioniers zijn.

http://www.vanderschootadvies.nl
Deze pagina delen: