Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Vloerisolatie (Tonzon) aan laten brengen

Na isolatie en na gedeeltelijke plaatsing van een nieuw plafond, bijna klaar

Voordat we met de warmtepomp gaan verwarmen hebben we deze winter besloten toch onze woonkamer vloer te laten isoleren met TonZon folie. Een deel van de vloer ligt boven de kelder (hierboven op de foto) , een ander deel ligt boven een kruipruimte. We hebben best lang aangehikt tegen deze operatie. Het kelder plafond van gips en latjes zou moeten worden verwijderd (wat een stof!) en na aanbrengen van de folie zou ik weer een nieuw plafond moeten aanbrengen. Bovendien was de kruipruimte jarengeleden al gevuld met plastic schelpen die de kamervloer afdoende zouden moeten isoleren. Deze schelpen zouden tijdelijk verwijderd moeten worden om de echte vloerisolatie aan te brengen. Al met al best wel een besluit om dit toch te laten doen maar het advies Vincent van de firma Energie-isolatie gaf de doorslag. De kruipruimte was wel volgegooid met plastic stukjes die als bodemisolatie zijn verkocht maar het effect is veel kleiner dan van vloerisolatie (wat ook altijd bleek uit de temperatuur van de vloer, die was ondanks de bodemisolatie nog steeds laag. Tegenwoordig staat bij Milieucentraal ook duidelijk vermeld dat bodemisolatie minder effectief is dan vloerisolatie). Bovendien was het argument van anderen, de kelder is niet zo koud dus je hoeft je vloer niet te isoleren, volgens Vincent ook niet sterk. Zelfs al heeft de kelder een constante temperatuur van 12-13 graden, dit komt ook doordat via de vloer telkens warmte van 19-20 graden wordt uitgestraald naar de kelder. Doodzonde. Met alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan kan ik inderdaad uitrekenen dat de uitstraling naar de kelder aanzienlijk is, na alle andere isolatiemaatregelen.

Ik kan de firma Energiek-Isolatie absoluut aanbevelen! Zij hebben het werk uitstekend uitgevoerd. Ik had bewondering voor het feit dat de kruipruimte ondanks de aanwezigheid van de oude bodemisolatie toch geïsoleerd kon worden.

Een leereffect dat ik jullie zeker niet wil onthouden is het volgende: Elke firma beveelt zijn eigen producten aan, het is heel lastig om onafhankelijke voorlichting te krijgen. Zo kreeg ik jaren geleden meerdere isolatiefirma's over de vloer. Niemand bood TonZon aan, dat kun je echt beter rechtstreeks bestellen, maar veel erger, men maakte mij wijs dat de kruipruimte veel te ondiep was voor vloerisolatie. Daarom hebben we toen gekozen voor bodemisolatie. Maar uiteindelijk bleek de kruipruimte voldoende hoog te zijn voor vloerisolatie. In de praktijk zien we nu het effect van de vloerisolatie. Een veel hogere en homogenere temperatuur van de vloer en meer comfort in de woonkamer. Wat zonde dat we deze moeite en investering nooit eerder deden.

Tijdens het aanbrengen van de folie. Goed te zien is de hoogte van de vloerbalken!

het gat naar de kruipruimte waardoor een deel van de plastic schelpjes werd verwijderd en waardoor de mannen ook de kruipruimte moesten betreden.

het eindresultaat, vijf luchtkamers tussen de balken
Deze pagina delen: