Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Gasaansluiting verwijderen (3)

Update juni 2021. Zojuist is inderdaad gratis de gasleiding en meter verwijderd. We kunnen niet meer terug! Dank aan alle lezers die hebben meegeleefd met het prices in de afgelopen jaren. 

Update november 2020: Minister Wiebes heeft besloten dat pioniers niet de dupe mogen worden en dus niet zelf hoeven te betalen als ze van het gas af willen. De 800 euro die anders moet worden betaald gaat betaald worden door de netwerkbeheerder (en dus door iedereen die aan het aardgas blijft). In de nieuwe warmtewet komt er dan een definitief plan. De verwachting is dat de nieuwe regeling in maart 2021 in zal gaan. Ik ben heel benieuwd, het lijkt erg goed nieuws.

Corona-crisis of niet, deze week kreeg ik de melding van Enexis dat mijn gasleiding volledig verwijderd moet worden omdat het vergrendelen maximaal 12 maanden mag worden toegepast. Ik had er in de media al een tijd niets over gehoord en dacht eigenlijk dat de hoge kosten door de politiek al waren opgelost, maar dat bleek niet zo te zijn helaas. Lees hier de laatste status.

Eerder schreef ik al over de hoge kosten die pioneers moeten betalen als ze van het aardgas af willen. Zie blogpost 1 en blogpost 2 daarover. Deze week was het zover, Enexis vraagt mij te kiezen tussen heraansluiten en tot in lengte van jaren 10-15 euro per maand te blijven betalen, ook als ik geen gas gebruik en het volledig verwijderen van de gasleiding uit de tuin. Dat laatste gaat €752,55 kosten. Ik heb Enexis naar aanleiding van deze brief gebeld om mijn vragen die onbeantwoord bleven voor te leggen. Tijdens het gesprek gaf de medewerker aan dat het erg ongepast is deze brief op deze manier midden in de corona-crisis naar hun klanten te sturen. De werkzaamheden die worden genoemd, zijn juist uitgesteld vanwege besmettingsgevaar. Erg vreemd, het zal wel op de automaat uit de printer zijn gekomen.

Ik wist dat er in de politiek besloten is om 50% van de kosten niet bij de duurzame pioniers meer in rekening te brengen. Maar ik had er al maanden niets meer over gehoord. Ook weet ik dat andere bedrijven dan Enexis de PUR oplossing gebruiken waarbij de leiding niet wordt verwijderd maar de leiding wordt vol gespoten en wordt afgedicht. Dat zou echt een oplossing zijn voor mijn boom die graven in de tuin niet gaat overleven. Over beide zaken wist de medewerker eigenlijk niet veel te vertellen, de info die ik hier deel heb ik zelf na het gesprek maar opgezocht op internet. De medewerker gaf aan dat het wel netjes zou zijn van Enexis om een bijlage bij deze redelijk formele brief te voegen om het besluit beter te kunnen nemen. Ben benieuwd of de andere pioniers een betere brief inclusief deze uitleg zullen krijgen.

De aangenomen motie van februari 2019 om de kosten met 50% te subsidiëren heeft het in 2019 niet gehaald. De ACM geeft aan dat het niet mag vanwege het gelijkheidsprincipe. Wel heeft minister Wiebes aangeven achter het voornemen te staan en wil dit in de Warmtewet verankeren. GroenLinks heeft in februari 2020 een wetsvoorstel hiervoor ingediend. Maar zover is het dus niet. Nu ik moet besluiten de leiding te laten verwijderen, kom ik niet onder de 752 euro uit. Slik! Ook lijkt er geen bereidheid aanwezig te zijn om pioniers geld terug te betalen als de Warmtewet uiteindelijk wordt doorgevoerd.

Wat betreft het laten liggen van de afgezaagde leiding heeft minister Wiebes in zijn brief in november duidelijkheid gegeven. Daarin schrijft hij dat het laten zitten van het slot echt niet langer dan 12 maanden mag en dat de consument dus inderdaad gedwongen wordt 10 euro per maand te blijven betalen voor een aansluiting die hij niet meer gebruikt of de leiding laat verwijderen. In uitzonderingsgevallen mag de leiding worden volgespoten en afgedopt. Ik hoop maar dat onze boom onder deze uitzonderingen valt.

Let op, ik spreek over 10 euro per maand. Maar als jij van het gas afgaat doordat je je huis elektrisch gaat verwarmen dan betaal je waarschijnlijk 15 euro per maand. Zie daarvoor de eerdere blogs want ook in dit gesprek kwam Enexis weer met deze lage kosten op de proppen maar jouw energieleverancier zal het gemiddelde gebruik van de laatste jaren als maat nemen voor het tarief en niet je nulgebruik.

Leon ter Linden
woensdag, 1 april 2020 om 18:47

Ken je het Tweakers draadje hierover al?
Ik vond het zelf erg interessant.

http://tiny.cc/gasloos
Floris Mokveld
woensdag, 1 april 2020 om 19:46

Leon, heel terecht om hier te vermelden. Ik heb een hele tijd geleden dit draadje al gevolgd. Wat ik daar toen niet fijn aan vond was dat de nadruk werd gelegd op gratis afsluiten via slimme trucs die neerkwamen op zieken van de leverancier. Dat is niet mijn methode, maar ik zie dat er al veel meer relevante informatie is toegevoegd.Super!

Bram Bos
zaterdag, 4 april 2020 om 15:57

Beste Floris,
Dat draadje op Tweakers is inmiddels zelfs gegroeid tot een deel 2: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1951574/0. Kan me voorstellen dat je soms de indruk kreeg dat het ging om een 'slimme truuk', maar inmiddels is daar zoveel bewijs (180+35 gevallen) en argumenten verzameld, dat we met recht kunnen spreken van een truuk van de netbeheerders: om je opdracht te laten geven tot het verwijderen van de aansluiting, terwijl daar geen verplichting toe is. Het 50/50 voorstel van GroenLinks lijkt meer en meer een reddingsboei voor de netbeheerders om (mocht het ooit gerealiseerd worden) in ieder geval nog 50% vergoed te krijgen van hun zelfgekozen beleid.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1951574/0
Deze pagina delen: