Update 5 juli 2019: Greenchoice heeft mij gebeld en uitgelegd dat de informatie van Enexis onjuist is. Ik heb daarover een aparte
blog geschreven.
Sinds vorige week (eind juni 2019) zijn we van het gas af, we verwarmen de woning uit 1925 volledig met stroom, hoofdzakelijk afkomstig van de zonnepanelen. Logisch dus dat we ons contract voor gas opzeggen, waarom betalen voor wat je niet nodig hebt?! Helaas is dat in de huidige tijd niet zo simpel. Voelen netwerkbedrijven zoals Enexis, Stedin, etc. zich bedreigd? Het lijkt er wel op als je de ontwikkelingen goed volgt. Het volledig van het gas afgaan waarbij de gasleiding zelfs uit de grond wordt verwijderd is begin dit jaar door alle netwerkbedrijven fors in prijs verhoogd. 700 euro moet je hiervoor betalen. Vroeger werd de gasmeter gratis verzegeld en werden de netwerkkosten gestopt. Tegenwoordig kost dit vergrendelen 137 euro en betaal je geen netwerkkosten na verzegeling. Maar verzegelen mag nu nog maar maximaal voor 12 maanden en daarna moet je weer netwerkkosten gaan betalen (op dit moment 130 euro per jaar) en je gasaansluiting weer opnieuw laten aansluiten voor 110 euro. Wil je je gasaansluiting niet opnieuw laten aansluiten dan kost je dat de genoemde 700 euro om de gasleiding definitief te verwijderen.
Toen ik vandaag belde voor een afspraak om de gasmeter te laten verzegelen rekende de vriendelijke medewerkster van Enexis mij voor dat ik financieel beter de netwerkkosten kan blijven betalen. Ik bespaar 131 euro maar moet 136 euro gaan betalen. Als ik echter geen gas gebruik en gewoon netwerkkosten blijf betalen (ik heb een grote kans dat ik er nooit meer aan denk, ik gebruik de gasmeter immers niet meer, dus deze netwerkkosten lopen eindeloos door) dan ben ik gedurende de levensduur van de warmtepomp 2000 euro kwijt. En waarvoor betaal ik dit dan? Als de meter wordt vergrendeld door Enexis mag dit om veiligheidsredenen maximaal 12 maanden, maar als ik gewoon 130 euro per jaar betaal en de leidingen in het huis onder druk laat staan met de kans dat ik door een gasleiding boor of een leiding gaat lekken, dan mag dat gewoon. Ik begrijp het beleid echt niet. Ik hoop echt dat de heren politici en netwerkbeheerbestuurders op hun beleid terugkomen en het vergrendelen als duurzame oplossing gewoon toelaten of afdoppen van de leiding dat vroeger ook toegestaan werd gewoon weer gaan uitvoeren. Het volledig verwijderen van de leiding is echt weggegooid geld.
Als pionier wordt je gestraft voor je duurzame stappen, terugverdienen van de investering wordt zo wel heel lastig gemaakt. Dat de netwerkbedrijven op deze manier een constante inkomstenbron van 130 euro per jaar proberen te verzekeren bij mensen die geen gebruik maken van hun diensten voelt zéér onrechtvaardig. Deze week komt Enexis de gasmeter vergrendelen, ik ben benieuwd wat er nu weer voor verrassingen komen.
Dat ik nu nog niet voor verwijdering van de gasleiding ga heeft de volgende redenen:
Ik wil graag een winter zien dat de warmtepomp ons huis ook echt warm krijgtik hoop op de politiek die in de tweede kamer besproken heeft hoe pioniers minder gestraft kunnen worden. 50% bijdragen aan de kosten voor verwijdering is genoemd, maar nog niet beslotenIn de tuin staat een prachtige boom die als de gasleiding verwijderd moet worden vrijwel zeker het loodje legt. Een onaanvaardbare consequentie van een onnodig beleid. Vroeger werd de leiding aan twee zijden afgedopt en kreeg de eigenaar het beheer van de loze, lege leiding, overgedragen. Een mooie oplossing lijkt mij, maar niet meer toegestaan.
Ik blijf hopen op zinvol beleid dat de energietransitie echt gaat helpen in plaats van deze lange lijst van drempels die wordt opgeworpen als je je verantwoordelijkheid neemt en van het gas afgaat.