Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

Een aantal jaren geleden toen ik me aan het oriënteren was op een warmtepomp werd mijn vraag over onderhoudskosten regelmatig beantwoord met verwijzing naar het onderhoud van de koelkast. De verkoper van een warmtepomp vroeg me dan hoe vaak ik al een monteur had gezien voor de koelkast. Nooit toch? De koelkast bevat ook een warmtepomp dus...... Dat de praktijk iets anders is wil ik graag delen in deze blogpost.

Ondertussen draait de lucht/water warmtepomp bij ons huis al 2,5 jaar en is er eigenlijk geen onderhoud aan gedaan. Af en toe een foutmelding of een te lage temperatuur in huis en dan helpt een telefoontje naar Econic (toen we de installatie kochten heetten ze nog the FCTRE) die de monitoring en het onderhoud van de warmtepomp garandeert (in ruil voor een fee van 30 euro per maand, dus gratis is het in elk geval niet). De NIBE warmtepomp is van een afstand te monitoren en te bedienen dus tot nu toe was er nog niemand langs geweest voor onderhoud. Ik moet zelf het rooster van de buitenunit vrij houden van stof en bladeren en verder gaat alles vanzelf. Wel een verschil met de CV ketel die elk jaar onderhoud nodig had en waar regelmatig de brander gereinigd moest worden. 

De laatste tijd waren er toch wel een aantal vreemde meldingen. Het bleek in de monitoring dat de aanvoer naar de warmtepomp (zie afbeelding) sterk afgenomen was, dus de kans was dat daar een relatie mee bestond. Ik had nog nooit naar deze parameter gekeken maar de afname sinds in gebruikname was wel opvallend. Sinds dit jaar eigenlijk constant op 5-6 l/min. Econic heeft daarom een onderhoudsmonteur naar ons gestuurd voor het onderhoud dat toch al voor na 3 jaar gepland was. Installateur Peter was snel klaar met het oplossen van dit probleem. In de kraan van de flow naar de buitenunit zit een filter, dat blijkbaar regelmatig gereinigd moet worden. Na reiniging is de flow weer normaal en zijn de genoemde meldingen ook verdwenen. Een simpele handeling, die echter al veel eerder had moeten gebeuren. Ik neem aan dat deze lage flow ook mogelijk gerelateerd is aan de slechtere efficientie dit jaar. Heel vervelend.

De installateur vertelde dat bij warmtepompen van Panasonic de app een alarm geeft als dit debiet kleiner is dan 10 l/min. Bij NIBE is dat helaas niet zo. Bij andere installaties (bestaande bouw waarbij een CV ketel door een warmtepomp vervangen wordt zoals bij ons) ziet hij deze zelfde vervuiling ook. Zeker als de installatie stalen buizen heeft en gebruikt wordt om in de zomer te koelen, zoals bij ons. Er komt zelfs naar aanleiding van deze vervuiling een magneetfilter in de installatie. 

Dus onderhoud is wel degelijk nodig, maar blijkbaar is er (nog) geen standaard onderhoudsschema. NIBE maakt reclame met 40 jaar ervaring met warmtepompen in Zweden, dan valt het niet uitvoeren van deze simpele handeling tijdens bedrijf wel op. De opgetrommelde installateur wist gelukkig van wanten en daarmee was de storing snel opgelost. Voor dit soort nieuwe apparaten blijft opleiding van alle onderdelen in het support traject van belang. 

Heb je ook een NIBE warmtepomp en vraag je je af wat jouw verloop van het debiet is, kijk dan in de app naar BF1 (aanvoer). 

Lars
Saturday, 8 January 2022 om 17:02

Interessante prestatie parameter, bijzonder dat ze hem meten (en daar moet je nogal wat moeite voor doen en sensoren voor plaatsen) maar dat ze er niet op acteren.

Een magneetfilter lijkt me sowieso een goede investering in elke installatie, oud of nieuw.

Larsboelen.nl
Theo Elfrink
Saturday, 8 January 2022 om 17:12

Magneetfilter zit ook vaak in een normale cv-installatie. Die kun je zelf schoonmaken om vervolgens het cv-water bij te vullen. Ik zou het dus geen specifiek onderhoud willen noemen van een warmtepomp, maar wel een aandachtspunt dat je verteld had moeten worden. In dit geval had er van te voren zo'n filter geplaatst moeten worden, zeker in het geval van stalen buizen.

www.bdho.nl




Deze pagina delen: