Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Verwarmen met aircos

Toen ik vorig jaar aan mensen vroeg hun succesverhalen of uitdagingen te delen werd de oplossing om met airco's je huis te verwarmen verschillende keren genoemd. Een airco is immers een warmtepomp, gaat zuinig om met de energie en kan je huis ook verwarmen. Een airco is bovendien veel goedkoper dan een lucht/water warmtepomp. Lees de gebruikservaringen van een goede kennis van mij, Rob Meier. Zijn ervaringen zijn netjes gedocumenteerd en recent in het vakblad Warmtepompen gepubliceerd. (alleen gratis als je nog geen andere artikelen deze maand hebt gelezen. Lees anders de toegevoegde PDF) Bij het lezen van het stuk moet je je wel bedenken dat hij net over de grens in Duitsland woont. Dat wil zeggen dat hij geen last heeft van het afschaffen van het zogenaamde salderen, hij krijgt goed betaald voor de stroom die hij met zijn zonnepanelen in de zomer produceert. Bovendien heeft elk huis een 3*35A electriciteitsaansluiting waar je in Nederland meer dan 600 euro extra vastrecht per jaar voor moet betalen. Klakkeloos kopiëren is dus niet verstandig, maar nadenken over airco's is interessant. 


Het is een feit dat een airco veel goedkoper is dan een lucht/water warmtepomp zoals ik mijn huis verwarm. Toen ik naar aanleiding van een bezoek aan Rob offerte vroeg bij de firma die zijn airco's installeerde was zo'n unit voor 2500 euro te koop. Wel had er een aantal nodig, wat ik zelf niet mooi zou vinden aan de gevel en in mijn huis toch in de papieren liep. Er zijn ook units te koop waarbij 1 buitenunit verschillende binnenunits kan voeden. De airco unit kan een kamer snel opwarmen, iets dan een lucht/water warmtepomp veel minder goed lukt. Rob kan dus rustig nachtverlaging toepassen dat ik in mijn woning eigenlijk niet mag van de installateur. De unit in de woonkamer van Rob is geen plafondunit, die veel mensen minder mooi vinden, maar een soort radiator. (zie plaatje in de kop van deze blog)

Airco's kunnen geen warm water maken wat mijn lucht/water warmtepomp in combinatie met de zonneboiler uitstekend kan. Ik heb dus een all-in-one oplossing en Rob heeft 4 units inclusief een forse elektriciteitsaansluiting. Maar we zijn allebei van het gas af en kunnen vergelijken hoe de installaties werken. Rob heeft in elk geval bij de installatie beduidend minder problemen gehad dan wij met alle fouten die gemaakt zijn bij de installatie. Aankoppelen bij een bestaande installatie is zeker mogelijk zoals we elke dag laten zien, maar de fouten die zijn gemaakt tijdens de installatie zijn talloos en alleen opgelost doordat ik als kritische consument de kennis had om te zien dat er iets fout was. De gemiddelde consument is afhankelijk van de kennis van de installateur en daar moet nog wel wat aan geschaafd worden.

Rob is fanatiek in het verdedigen van zijn oplossing. Hij is zelfs met RVO (Rijksdienst voor Ondernemers die verantwoordelijk is voor de subsidies) de discussie aangegaan waarom airco's in Nederland niet gesubsidieerd worden. Ze kunnen met een COP (Coefficient of performance, een maat voor de zuinigheid) tot 6 het huis verwarmen, dus soms zelfs beter dan de gesubsidieerde lucht/water warmtepompen, dus waarom dan geen subsidie? Het antwoord dat hij kreeg is gerelateerd aan een ander groot voordeel van de Airco: in hete zomers kan je er mee koelen. Inderdaad kost dat energie, energie die we liever niet uitgeven. Maar als mensen naast hun CV ketel airco's installeren voor koeling in de zomer, dan gaan ze deze energie toch gebruiken. Omdat airco's redelijk goedkoop zijn, maakt het ontbreken van subsidie eigenlijk niet eens zoveel uit. Financieel kan het al een voordeel zijn. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in lucht/lucht warmtepompen lees dan ook deze beschrijving van de voor- en nadelen. Een nadeel lees ik niet in deze beschrijving waar elders wel voor wordt gewaarschuwd: als de buitenunit gaat ontdooien dan wordt tijdelijk koude lucht de kamer in geblazen, dat kan onprettig zijn. Rob vertelt dat hij daar in de praktijk nog geen enkele keer iets van gemerkt heeft.






Deze pagina delen: