Ik heb zelf sinds 2019 een Nibe lucht-water warmtepomp om mijn woning uit 1925 aardgasloos te verwarmen maar de buitenunit kan niet bij iedereen worden geplaatst. Er komen nu ook andere types op de markt. Zonder buitenunit bijvoorbeeld. Deze blog gaat wat van de ontwikkelingen zien.
Ik was vorige maand weer op de Energiebeurs waarop alle nieuwe ontwikkelingen in isolatie en duurzame energie worden getoond. Een aardgasloze toekomst is wat we Nederland nastreven om de uitstoot aan CO2 te verminderen en klimaatverandering een stop toe te roepen. Je kunt wellicht jouw woning in de toekomst verwarmen met een warmtenet dat bijvoorbeeld gevoed wordt door restwarmte of geothermie. Maar als er geen bron in de buurt is dan is All-electric in veel gevallen de toekomstige manier om je woning te verwarmen. Een all-electric warmtepomp werkt vooral goed als je huis goed geisoleerd is. Isoleren blijft dus op 1 staan.
Toch zijn er ook steeds meer warmtepompen op de markt die water tot 70 graden kunnen maken. Deze warmtepompen maken het mogelijk zonder veel aanpassingen aan de radiatoren je woning te verwarmen. Mitsubishi liet op de beurs hun laatste exemplaar zien. Meestal hebben deze warmtepompen een lager rendement dan de units die minder warm water maken, maar de geclaimde COP (een maat voor de efficientie van de warmtepomp) van boven de 4 is indrukwekkend. Ook kan deze unit tot -15 graden warm water maken zonder elektrische bijverwarming. Mijn Nibe warmtepomp heeft onder de -5 graden best wel af en toe het elektrisch element nodig. Daardoor is het wel altijd warm, maar dat kost natuurlijk veel stroom. De vorige editie van de Energiebeurs stond de Alpha Innotec hoge temperatuur volop in de aandacht, het is duidelijk een ontwikkeling die het makkelijker gaat maken voor mensen om voor de warmtepomp te gaan. Niet iedereen kan immers vloerverwarming laten installeren, wat juist heel goed werkt met een efficiente warmtepomp bij lagere watertemperaturen. De prijs van de hoge temperatuur warmtepompen is nog wel hoger dan de andere, maar vraag je installateur naar deze mogelijkheden. Deze warmtepompen hebben allemaal een (grote) buitenunit om de warmte uit de lucht te halen.
Zoals beschreven zijn er ook ontwikkelingen zonder buitenunit. Aan de ene kant heb je de ventilatielucht warmtepompen van bijvoorbeeld Inventum en Duco. Als jouw ventilatiesysteem (en denk eraan: isoleren gaat samen met ventileren anders is jouw binneklimaat niet goed) niet is uitgerust met warmteterugwinning dan wordt er warmte lucht uit je woning naar buiten getransporteerd. Hier spelen ventilatie warmtepompen op in. De warmte wordt uit de lucht gehaald voordat die naar buiten wordt geleid. Tot voor kort was de capaciteit beperkt en kon je eigenlijk alleen een boiler verwarmen (een warmtepompboiler) waarmee je het douche en badwater kon verwarmen. De ontwikkelingen gaan echter hard en het vermogen stijgt. Als jij je woning goed isoleert dan zou je zo maar met een ventilatiewarmtepomp jouw CV water warm genoeg kunnen stoken om het altijd warm te hebben. Veel van deze oplossingen zuigen van buiten lucht aan omdat de ventilatiehoeveelheid te laag is. Ze halen dan uit de buitenlucht met de warmtepomptechnologie de warmte. Voordeel van deze oplossing is dat er geen buitenunit met bijbehorend geluid nodig is. Op de foto zie je voorbeelden van Duco en de Vincent van Itho Daalderop.
Veel warmtepompen laten zich installeren naast je huidige CV ketel. Dan krijg je een hydride warmtepomp. Dat doe je bijvoorbeeld als je CV ketel nog goed is en je niet zeker weet of de warmtepomp voldoende capaciteit heeft. Bijvoorbeeld als je je huis nog niet voldoende geisoleerd hebt of nog even wacht met vloerverwarming tot de grote verbouwing. Bij een hybride warmtepomp wordt in de lente en de herfst bijna alle warmte door de warmtepomp gemaakt. Als het koud wordt start de CV ketel en die levert in dit geval ook het warme water. Als je na een paar jaar je huis verder hebt geisoleerd kan het best zijn dat later je warmtepomp het zonder CV ketel afkan. Door de overheid wordt flink ingezet op de hybride variant. Er komt in 2022 extra subsidie beschikbaar. Een kort verslag vind je op de site van Vereniging Eigen Huis. Een mooi en duidelijk overzicht wordt daar gegeven. De verwachte gasbesparing is 40-60%, aanzienlijk dus.
Op de foto zie je ook de oplossing van de hydrotop. Ik vind dit nog steeds een fantastisch concept. In de basis gebruik je een gewone lucht/water warmtepomp maar die wordt geplaatst in een omkasting onder je dak. De inzuig en de uitblaas van de lucht vindt plaats met een vierkante meter groot vlak in het dak (10 cm hoog). Een mooie oplossing waarvan ik hoop dat er ooit een installateur in Limburg komt die die in zijn assortiment opneemt.
Op de beurs ook weer veel PVT oplossingen, zoals bijvoorbeeld Triple Solar. PV-zonnepanelen panelen maken stroom, PVT panelen maken stroom én oogsten warmte. Die warmte kan door een warmtepomp gebruikt worden om je huis te verwarmen. Daarmee heb je ook geen ventilator nodig en neemt de efficiency van de warmtepomp enorm toe. De meerprijs van dit systeem is (wellicht) terug te verdienen door de lagere energierekening. En de voordelen van geen geluid en een lagere energieverbruik blijven altijd het overwegen waard. Veel mensen kennen de PVT systemen niet en investeren met veel enthousiasme in zonnepanelen. Als je eenmaal zonnepanelen hebt geplaatst is het heel moeilijk om dan alsnog PVT panelen te plaatsen. Denk er dus over na voordat je zonnepanelen installeert. Het is jammer dat er geen extra subsidie is voor deze oplossing waardoor die duur blijft en veel mensen toch naar een goedkopere oplossing neigen. Hopelijk verandert deze situatie nog. Dezelfde noodroep komt uit de ventilatiebranche. Energiezuinige ventilatieoplossingen krijgen geen subsidie. Misschien dat dat op dit moment met de hoge gasprijzen ook niet persé een voorwaarde is. Dat is natuurlijk wel een voordeel van de huidige prijzen: mensen gaan nu echt met verduurzaming aan de gang.