Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Vloerisolatie, wanneer doen?

Ik hoor al jaren adviseurs vertellen dat je het beste bij dakisolatie kan beginnen, daar verdwijnt de meeste energie. Of met het isoleren van de spouw, want dat verdien je het snelste terug. Recent hoorde ik het advies dat je beter eerst met de vloerisolatie kunt beginnen. Wat is waarheid?

Ik werd getriggerd door editie 10 van het blad Groener wonen. Daar stonden in twee verschillende artikelen met maar 1 bladzijde ertussen, twee haaks op elkaar staande adviezen. Op de ene pagina werd de routekaart van de TKI-Urban Energy aangehaald die recent aandacht besteedde aan veilig en goed na-isoleren van bestaande woningen. In het verleden en daar kan ik zelf ook over meepraten ontstonden vaak vochtproblemen als gevolg van aangebrachte isolatie en onvoldoende ventilatie. Met deze routekaart wil de TKI de adviseurs en de branche met simpele afloopschema's opvoeden in wat wel en wat niet wijs is om te doen. Het is ook leesbaar voor eigenaar-bewoners maar best lastig en technisch toegankelijk. Maar onder mijn lezers zullen er zeker mensen zijn die de routekaart of de samenvatting kunnen begrijpen en gebruiken.

Ik wilde niet de details van de routekaart doornemen, maar wel de adviezen over vloerisolatie. Ik zelf ben ook pas aan het eind van het isolatie avontuur aan het isoleren van de vloer gekomen, mede door de bovengenoemde adviezen in het verleden maar kan achteraf zeggen dat ik het beter eerder had kunnen doen. Het advies van de TKI luidt voor houtskeletbouw als volgt:

"Bij het aanbrengen van isolatie heeft een aanpak waarbij alle bouwdelen worden verbeterd de voorkeur. Bij een stapsgewijze aanpak heeft het in verband met het risico op schimmel en huisstofmijt de voorkeur om te starten met de vloer, vervolgens de gevel en dan het dak. Wanneer de vloer als laatste wordt ge-isoleerd kunnen vocht en schimmels zich daar concentreren aangezien de vloer dan de koudste (en vochtigste) plek is. Goed afgestelde mechanische ventilatie mitigeert deze risico’s. Vraag hiervoor advies aan de installateur of energieadviseur."

Twee pagina's verder vertellen de Energiebespaarders, (voor het artikel klik hier)dat vaak de volgorde spouwmuur, dak, glas en tenslotte vloerisolatie is. Wel zeggen ze erbij dat dit gebaseerd is op financiele argumenten en dat vanuit comfort optiek je vaak beter begint bij de vloerisolatie.

Ik heb de mening gepeild van Energiek-Isolatie die zo succesvol bij ons de vloerisolatie heeft aangebracht. Vincent vertelde mij dat zijn vader al werkte met het isolatieadvies: isoleren zoals je zou bouwen. Dus eerst de vloer, dan de muren en daarna pas het dak. Logisch omdat hij vloerisolatie verkoopt, maar gezien het advies van de TKI best een werkwijze die gevolgd kan worden. 

Zoals gezegd heb ik spijt dat ik de vloer niet eerder heb aangepakt (voor het verslag zie hier). Het heeft enorm veel comfortverbetering gegeven en misschien waren de vochtproblemen die ik kreeg wel te voorkomen geweest. Ik denk wat betreft het vocht echter dat de kierenjacht en isolatie zonder bewust te zijn van de impact op vocht en CO2 de belangrijkste reden van de problemen is geweest. Ik raad tegenwoordig echt iedereen aan om op tijd aan ventilatie te denken. Met onze decentrale balansventilatie van Climarad zijn wij hartstikke blij. Automatisch gaat de ventilatie aan als vocht of CO2 te hoog worden en de warmte wordt netjes teruggewonnen uit de lucht voor die naar buiten gaat. Echt een aanrader. 




Deze pagina delen: