Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Warmtebeelden van je woning

Ik krijg regelmatig de vraag voor firma's en partijen die met een Infrarood camera warmtebeelden kunnen maken bij mensen thuis. Op die manier kan je vaak snel in kaart brengen waar je in je huis warmte verliest. In deze blog zet ik wat partijen op een rijtje. Let op, dit soort foto's kunnen vaak alleen bij koud weer gemaakt worden. Sommige firma's hebben door de grote vraag van consumenten nu al geen plaats meer in de agenda.

Met een infrarood opname kun je temperatuurverschillen in je woning zichtbaar maken. Dan kun je zien waar je woning veel warmte verliest en waar maatregelen het beste genomen kunnen worden. Ook plekken waar het kiert of tocht zijn zo makkelijk in beeld te brengen. Niet voor niets bieden verschillende energiecoöperaties zoals Duurzaam Maasgouw en Weert Energie deze dienst aan. 

Veel energieadviseurs hebben tegenwoordig een opzetstukje op de smartphone (daarmee is de foto van dit artikel gemaakt) om daarmee snel een eerste indruk te krijgen van warmteverliezen. Op de site warmtebeeldcamera's vind je dat soort kleine camera's. Let wel op, je kunt als beginner wel snel fouten maken, vooral de interpretatie van de uitkomsten vergt wel enige opleiding.

Een mooi overzicht van wat er kan en niet kan kun je vinden op de speciale pagina van Milieu Centraal over Warmtebeelden.

Omdat die interpretatie zo belangrijk is kun je ook in zee gaan met partijen die dit dagelijks doen. Helaas geeft de site van Milieucentraal niet een simpele link naar deze partijen.

De namen die ik meestal deel als ik gevraagd wordt voor partijen die deze warmtebeelden kunnen maken voor consumenten zijn:

Steeds vaker worden thermografische onderzoeken uitgevoerd in combinatie met een zogenaamde Blowerdoortest. Daarbij wordt de woning onder lichte onderdruk gezet waardoor je heel goed kan zien waar de kieren zitten. In de buurt worden deze activiteiten nog alleen uitgevoerd door TLS. Jacques Dezaire is bezig een bedrijf hier voor op te zetten. Neem contact met hem op als je die dienst wilt afnemen. 

Lees vooral ook mijn blogpost "Help mijn gasrekening gaat door het plafond" over alle manieren waarop je nu iets kan gaan doen aan de invloed van de stijgende gasprijzen op jouw energierekening of actief positief aan klimaatverandering wilt gaan werken.

Niels Thijssen
zondag, 16 januari 2022 om 13:09

Om alvast data te verzamelen, heb ik sinds de installatie van de ‘slimme gasmeter’ deze gekoppeld aan mijn account bij www.mindergas.nl. Door oa gebruik te maken met gewogen graaddagen, een logboek (van aanpassingen op bv thermostaat of CV-ketel), kun je zien wat het effect is. En dat automatisch uitlezen kost ca €7 per jaar. Ben een tevreden gebruiker er van.
Deze pagina delen: