Er wordt tegenwoordig een stuk meer gesproken over ventilatie dan in het verleden. Met de warmere zomers en de aandacht voor ventilatie in de corona periode is dat eigenlijk wel goed. Ik deel graag mijn eigen ervaringen.
De belangrijkste ervaring deel ik regelmatig: wij hebben te laat aan ventilatie gedacht. In onze woning uit 1925 waren geen ventilatiekanalen aanwezig en woei het in het verleden genoeg om je over ventilatie geen zorgen te maken. Pas toen we alle kieren gingen najagen, nieuwe kozijnen werden geplaatst en wij regelmatig het CO2 gehalte in de woonkamer gingen meten bleek dat het CO2 gehalte best vaak boven de 1200 ppm kwam. Oeps! Op de foto zie je onze high-tech oplossing, een Jaga-Briza Fresh. Dit ingewikkelde apparaat combineert decentrale balansventilatie met warmteterugwinning en een lage temperatuur radiator. Ideaal om samen te werken met onze warmtepomp. De balansventilatie is van Climarad en is onzichtbaar weggewerkt in de lage temperatuur radiator van JAGA. De unit meet vocht en CO2 en stuurt zelf de ventilatie die nodig is, afhankelijk van het aantal mensen in de kamer. De warmteterugwinning zorgt dat de warmte in de woning blijft. Best ideaal. Helaas zijn er bij de installatie fouten gemaakt en is het apparaat in de lage temperatuur radiator te luidruchtig. Op de website van de Duurzame Huizen route kun je zien dat ik dit apparaat niet echt aanraad. Ik zou de volgende keer voor de oplossing van Climarad gaan, maar ben nog steeds groot voorstander van decentrale balansventilatie!
Andere mooie oplossingen zijn de Fresh-R. Op de foto die je hoe die eruit kan zien. Op de andere foto zie je een ventilator van Vento Expert die gebruikt wordt om de vergaderruimte van de Jonge Kerk goed te ventileren. Er zijn allerlei oplossingen op de markt, kijk vooral eens op de site van de Woonwijzerwinkel of bezoek de winkel in Kerkrade. De getoonde oplossingen halen de warmte uit de geventileerde lucht zodat je niet veel warmte verliest. De prijs van de Fresh-R is veel hoger dan die van de Vento expert maar weet ook veel meer warmte te besparen. Let op de waarden voor warmte-efficiency!
Ik ben namelijk geen voorstander van Dauerluftung en Lage temperatuurverwarming. Ook in onze serre zitten deze roosters die voor goede ventilatie altijd open moeten staan. Maar de vloerverwarming kan de koude lucht die daardoor naar binnen valt niet goed compenseren en dit geeft een onpretttige trek. Met hoge temperatuur zoals een CV ketel en gewone radiatoren onder de DauerLuftung wordt deze koude lucht goed opgewarmd maar als je met een warmtepomp gaat verwarmen kan je tocht gaan ervaren. Er zijn ook oplossingen van deze ventilatie roosters die automatisch dicht gaan bij hevige wind of afhankelijk van CO2 verder open kunnen gaan, maar daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb liever een goede CO2 gestuurde balansventilatie, hetzij via kanalen door je huis of decentraal zoals bij ons. Bij ons staan de roosters in de winter dicht en dat scheelt veel discomfort.
Gelukkig kunnen onze ramen wel open en dat blijkt met de warme zomers toch wel belangrijk. Als je woonkamer warm geworden is overdag is het fijn als je beneden en boven op zolder een raam open kan zetten zodat de warme lucht naar boven kan weggaan en de kamer ook zonder koeling met airco of warmtepomp kan afkoelen. In ons geval betekende dat wel investeren in extra horren want wij zijn panisch (vanwege de allergie) voor muggen. Nu overal horren zitten, kan overal een raampje open en kan de temperatuur gedurende de nacht echt lager worden. Zeker als de Jaga Briza Fresh decentrale balansventilatie op de stand nachtverlaging wordt gezet. Dan wordt er gemeten en wordt als de temperatuur laag genoeg is, een flinke hoeveelheid buitenlucht binnengeblazen. Wel voldoende deuren in de kamer open zetten anders komt er weinig verse lucht in de kamer.
Ik hoop dat jullie op tijd denken aan ventileren. Want in ons geval moesten we gaan boren door een voorzetwand die een paar jaar eerder als isolatiewand was geplaatst . Dat had een stuk efficienter gekund!
Op de foto van ons huis zie je ook de markiezen. Voor een goed binnenklimaat is het buiten houden van de warmte essentieel. Screens of markiezen kunnen zeker helpen.
Op 30 oktober ben je weer van harte welkom om te komen kijken in ons huis en alles te vragen over de genomen maatregelen. Via de site van de DuurzameHuizen route kun je je vanaf 8 oktober aanmelden.
Beste Floris, goed dat je hier aandacht besteedt aan ventilatie. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat een Climarad (of andere decentrale opties) alleen bij uitzondering een goede optie is voor ventilatie. Eerst heel serieus overwegen om een centraal WTW ventilatie systeem aan te leggen.
Waarom?
De capaciteit per unit is laag, max 120 m3/h, oftewel een kamer van max 37 m2.
Op maximale stand voor iedereen te veel geluid. Tot 2 personen op halve kracht goed te doen, daarboven niet meer. (ca. 30 m3/h/persoon benodigd)
Goede menging van verse lucht is sterk afhankelijk van de plaatsing en grootte van de ruimte, grote kans op 'dode hoeken' en condensvorming.
Gevolg: eigenlijk is een veelvoud aan decentrale systemen nodig met vele gaten in de gevels. Dit maakt het prijzig en ingrijpend.
Een centraal ventilatiesysteem kun je beter aanpassen op de zwakke punten: een betere en constante luchtstroom van inblaas- naar afzuigpunt; het geluid is goed te reduceren met dempers en goede ventielen, veel minder gaten in de schil van je woning.
Oftewel, blijf puzzelen totdat je leidingwerk en ventielen naar tevredenheid kunt inpassen.
Mijn voorbeeld: een Climarad gehad in een kamer van 35 m2 met halfopen keuken. CO2 waardes op de Netatmo liepen altijd snel op met 2 personen of meer. Climarad functioneerde goed en toerde altijd snel mee, maar was (te) vaak hoorbaar aanwezig. CO2 stabiel maar op een hoog niveau. Met gasten moest er alsnog een raam open om CO2 onder de 2000 te houden.
Na een tijd vonden wij dit niet meer acceptabel. Een 2e Climarad was niet goed in te passen. Toen hebben we alsnog een centraal WTW systeem aangelegd. Hadden we eerder moeten en durven doen!