Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

De kogel is door de kerk, we krijgen een warmtepomp!

The FCTR E

Mijn lezers van deze blog weten dat we bijna 4 jaar bezig geweest zijn om te komen tot een oplossing om met minder gas of geen gas ons huis te verwarmen. Het was een frustrerend, tijdrovend traject waarvan ik in februari nog een samenvatting schreef. Maar de laatste tijd kwam alles toch in een stroomversnelling. We kregen contact met oplossingen die ook met gewone radiatoren werken zoals de Nathan LWDV warmtepomp en met bedrijven die echt weten waar ze over spraken. Uiteindelijk gaan we in zee met de enthousiaste medewerkers van THE FCTR E die ambitieuze plannen hebben om Nederland te verduurzamen. Het wordt een flinke verbouwing met een JAGA Briza Fresh ventilatie unit met warmteterugwisseling, een NIBE warmtepomp en niet te vergeten de aanpassingen aan de elektrische installatie. Zonnepanelen die door THE FCTR E ook meegeleverd kunnen worden hebben we al, het dak ligt helemaal vol. Vooral de aanpassing aan de elektrische installatie bleek een fors deel van de investering te worden, iets waar we eerder ons onvoldoende van bewust waren. Dat kwam ook omdat we echt de full-monty wilden, dus inclusief koken op inductie en afsluiten van het gas.

De JAGA unit heeft 8 weken levertijd dus voor de ervaringen tijdens de installatie zullen nog even op zich laten wachten. Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen en de ervaringen tijdens installatie en gebruik.

Wij zullen deze investering waarschijnlijk nooit terugverdienen al dalen onze energiekosten nog verder. Een individuele installatie in bestaande bouw blijft duur. Maar ons belangrijkste doel bij deze investering is het creëren van een plek waar je kunt zien is dat je met een bestaande woning wel degelijk van het gas af kan gaan als je dat wilt of wellicht in de toekomst misschien wel moet. In november zijn er weer de duurzame huizen dagen, je bent van harte welkom om te komen kijken. Bovendien krijgen we meer comfort wat voor veel van de investeringen in isolatie en verduurzaming geldt. Kijk vooral niet alleen naar terugverdienen maar geniet van wat jouw geld kan bijdragen aan de betere toekomst voor ons allemaal.

Dat we het niet terugverdienen heeft gedeeltelijk te maken met het nieuwe beleid van de energiebedrijven. Sinds begin dit jaar wil men in alle gevallen de gasleiding volledig verwijderen, ook de leiding in de voortuin. Dit zijn nogal wat ingrijpende maatregelen en dus hangt er ook een fors prijskaartje aan. 732 euro moeten we betalen tenzij de politiek ingrijpt. Ik ben benieuwd, want dit nieuws is natuurlijk geen stimulans om van het gas af te gaan. De pioniers worden gestraft, erg jammer. Na de aanvankelijke boosheid hebben we besloten ons plan toch door te zetten, zeker na contact met de leverancier THE FCTR E en Enexis. Dit beleid moet veranderen!

THE FCTR E biedt naast goede apparatuur en advies ook de mogelijkheid tot 15 jaar garantie en onderhoud als onderdeel van een abonnement. Binnen dat abonnement wordt de installatie gemonitord en bemeten. Als je geen eigen geld hebt kun je via THE FCTR E ook de apparatuur aanschaffen via een vast maandbedrag (tegen 4% rente). Daarbij is in veel gevallen de maandprijs lager dan je huidige energiekosten. Natuurlijk is zelf investeren of een energiebespaarlening afsluiten goedkoper, maar voor die meerkosten word je wel ontzorgd en dat is ook wat waard denk ik.

Op donderdag 18 april geef ik een lezing over de energietransitie die Bibliorura, de bibliotheek in Roermond organiseert. Schrijf je in en stuur je vragen in, dan kan ik jou wellicht ook helpen met de vragen waarmee je zit.
Deze pagina delen: