Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Repair café 2.0

Het zwarte onderdeeltje is kapot maar een nieuw onderdeel is in de maak!

Sinds enige tijd volg ik een cursus 3D printen aan een Belgische opleiding. Leuk om te doen en naar mijn gevoel ook relevant voor de circulaire economie. We moeten écht ons bestedingspatroon aanpassen. Grondstoffen worden schaars en onze lineaire weg van grondstof naar afval dat op de vuilnisbelt of in de vuilverbranding terecht komt is niet volhoudbaar. Je spullen repareren en daardoor langer gebruiken is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Vandaag precies 4 jaar geleden werd in Roermond een Repair Café geopend bij Kringloopwinkel het Goed. Toen ik vandaag de toekomstplannen wilde bespreken bleek dat de continuïteit de laatste tijd onder druk is komen te staan en ook al mensen tevergeefs zijn langgeweest. Het zou vandaag 28 oktober zelfs de laatste keer repair café zullen zijn! Het Goed manager Theo geeft echter aan de continuïteit van het café erg belangrijk te vinden en met partijen en mensen over doorstarten aan het spreken is. Hopen dat dit binnenkort geregeld is.

Ondertussen start er op 2 november op de Donderie ook een repair café. Kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina.

Even terug naar 3D printen. De foto bovenaan toont een onderdeel van een Panasonic broodbakmachine. Dit onderdeel is al enige tijd gebroken en via de leverancier wordt alleen een compleet bakje voor veel geld aangeboden. Met de opgedane kennis heb ik het onderdeeltje nagetekend in een 3D tekenprogramma en op een 3D printer kunnen printen. Ik moet het alleen nog in nylon gaan printen van het polymelkzuur plastic dat nu gebruikt is kan maar tot 80 graden worden gebruikt.  De foto rechts is een ander onderdeel dat door de leverancier niet meer wordt geleverd maar nog wel nodig is. Na wat trial en error heb ik nu een werkend klemmetje. Zou het niet leuk zijn op een repair café een onderdeel te kunnen printen en zo een complexe machine weer aan de gang kunnen krijgen?

Afgelopen zaterdag bezocht ik het Repaircafe in Oirsbeek. Daar beheert Renate Knooren al 1,5 jaar een 3D printer in hun maandelijkse Repaircafe. Renate tekent ook voor haar werk met Autocad en kan de kapotte onderdelen dus professioneel tekenen en vervolgens op haar 3D printer printen. Ik heb wat foto’s gemaakt die tonen wat er al geprint is in de afgelopen tijd. Al met al lijkt het een mooie manier om kapotte onderdelen weer te repareren, maar de langzame snelheid maakt wel dat het lastig is tijdens het maandelijks café de onderdelen af te maken. 

 
Deze pagina delen: