Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Kapotte omvormer

Dit is een origineel bericht van voor 2019. De ZPV kan nog steeds omvormers repareren maar als je op Google zoekt dan zijn er gelukkig al heel heel bedrijfjes die jouw omvormer kunnen repareren. Gelukkig maar, dat is vanuit duurzaamheid een goede zaak! Wel moet je vaak zelf de omvormer losmaken en opsturen. Als je dat zelf niet kunt is werkspot of de lokale electricien wellicht oplossing. Installateurs van nieuwe installaties zouden het kunnen maar ik ben bang dat die alleen een nieuwe omvormer zullen adviseren. Ik hoor graag als het anders is.

 

Originele bericht: Mijn eerste zonnepaneelinstallatie heeft de afgelopen 10 jaar goed gefunctioneerd, maar helaas heb ik de afgelopen maanden met een kapotte omvormer moeten afrekenen. Degene die onze voorlichting hebben gevolgd ten tijden van het "500 zonnedaken in Roermond" weten dat we toen aangaven dat je rekening moet houden met de vervanging van de omvormer tijdens de levensduur van de panelen. Een omvormer gaat misschien 10-15 jaar mee. Nu ik dit schrijf zoemt de omvormer weer keurig met dank aan de ZPV, de zonnestroomproducenten vereniging waarvan ik al jaren lid ben. Ik wil graag mijn ervaringen delen, hopelijk gaat een reparatie bij jullie nog soepeler.

Het heeft zeker 11 maanden geduurd voordat ik er achter kwam dat ik een probleem had. De tegenvallende stroomopbrengst weet ik namelijk aan de enorme bomen in de Kapellerlaan. Ik heb tegenwoordig echt last van schaduw en heb maanden gedacht dat dit de afname veroorzaakte. Toen ik wilde onderzoeken op welke tijd welke panelen door schaduw werden getroffen en ik misschien wel een schaduwoplossing moet installeren, bemerkte ik mijn fout. Ik heb op het zuiden gericht 11 panelen die hun stroom aan een viertal Steca omvormers leveren. Ik kan de omvormers apart monitoren met de oplossing van FP4all. Zo zag ik dat omvormer 3 al bijna een jaar niets doet. Oeps! Omdat de installateur van de eerste 6 panelen failliet is (Bel de Zon) en de installateur van de andere 5 panelen weg is bij het bedrijf dat hij heeft opgericht (HVP Duurzaamheid) vreesde ik een lastig traject. Omdat ik niet handig met de stroom van zonnepanelen ben heb ik toch maar HVP Duurzaamheid laten komen voor een oplossing. De monteur vond dat de kabel los zat, heeft deze vastgezet en is weer weggegaan. Helaas geen verschil dus ik was 95 euro armer en had nog geen oplossing. Ik heb om verdere voorrijkosten te voorkomen zelf de kabels en de omvormers moeten omwisselen om te constateren dat de derde omvormer gewoon defect was. HVP bood aan voor meer dan 325 euro exclusief montage een nieuwe, kleine, omvormer te leveren. Omdat daarmee ook mijn FP4all monitoring waardeloos zou worden ben ik zelf maar gaan zoeken. Volgens Google  zijn Steca omvormers goed te repareren en zelfs nog nieuw te koop voor 250 euro. Maar veel belangrijker was dat ik ook vond dat de Zonnestroomproducentenvereniging ZPV ook een reparatie afdeling heeft. De ZPV is op één van de eerste edities van de Duurzame Dag in Roermond ook aanwezig geweest, misschien zijn er wel meer mensen lid. Ik ben in elk geval lid en kwam in aanmerking voor reparatie. No cure No pay indien reparatie te duur zou zijn, alleen de verzendkosten komen voor eigen rekening. Ik moest natuurlijk zelf de omvormer demonteren maar Bart van de ZPV bood aan met een videogesprek mij te assisteren als ik er niet uit zou komen. Uitbouwen en opsturen en later weer monteren ging erg soepel. De rekening uiteindelijk 30 euro met 1 jaar garantie. Dit vind ik toch wel véél duurzamer dan weggooien en vervangen door een nieuwe omvormer! Een super service van Bart.

Wat is de moraal van dit verhaal?

Ik hoop echt dat jullie installateur wel thuis geeft als er een defect aan de installatie optreedt. Doordat zonnepanelen zo lang meegaan (25+ jaren) zullen er mogelijk ook andere gebruikers tegen deze problemen aanlopen.

Er zijn goede reparatiediensten die je defecte omvormer kunnen repareren, googlen heeft zeker zin.

lid worden van de ZPV lijkt een goed plan, gewoon doen!

monitoren blijft belangrijk. Kijk regelmatig of je panelen nog wel genoeg stroom opleveren, er kan zomaar een defect in optreden dat je niet zomaar merkt.

In de circulaire economie is repareren essentieel, helaas dat de installateur geen toegang heeft tot reparaties en ik als klant er zelf achteraan moest gaan.

Floris Wouterlood
maandag, 11 december 2017 om 23:09

Beste Floris.
Ik vind dit een prachtig verhaal. Als hoofdredacteur van de Power to the People (PttP) zou ik dit stukje graag in een komend nummer van de PttP willen opnemen zodat de leden van de ZPV hier kennis van kunnen nemen. Vette reclame voor onze ZPV!

Bij voorbaat dank,

Floris Wouterlood

http://www.zonnestroomproducenten.org
Floris Mokveld
maandag, 11 december 2017 om 23:24

Helemaal akkoord, graag!

henk landerloo
vrijdag, 31 augustus 2018 om 19:20

Mijn omvormer doet het al +/- 4jr prima, maar hij is te klein heb al jaren een paar zonnecellen moeten afschakelen.
Wil nu airco in huis installeren en daarvoor mijn Powerfuture venus 5000TL uitwisselen tegen een zwaardere unit.
Hoeft(uiteraard) niet hetzelfde fabricaat te zijn
Waar en wie kan dit?

Jan van der Vegt
woensdag, 24 april 2019 om 19:02

Ik heb ook probleem met de steca en ga ook naar Bart voor reparatie. Maar wat ik wilde melden is dat Beldezon is overgenomen destijds door Eneco.

Floris Mokveld
woensdag, 24 april 2019 om 21:57

Jan, dat klopt. Maar toen ik ze ooit belde omdat de online portal het niet meer deed, gaven ze niet thuis helaas. Misschien was het anders geweest als ik ze over de Steca had gebeld. Goed punt!

Mathijs Vaessen
zaterdag, 2 april 2022 om 11:50

Hoi een misschien wat rare reactie
Maar repareert ZVP alle merken omvormers zoals omnik

Floris Mokveld
maandag, 4 april 2022 om 09:30

Mathijs op de site zie ik Omnik niet genoemd, maar ik zou het ze zeker vragen aangezien er wel een lange lijst van omvormers wordt genoemd

Luca
dinsdag, 13 juni 2023 om 14:16

Ik probeer mijn solar river D 3400 gerepareerd te krijgen. Het lukt niet om een bedrijf of iemand te vinden die dat kan. Ik kan hem niet zelf van de muur afhalen om hem op te sturen. Help!

Floris Mokveld
woensdag, 14 juni 2023 om 09:29

Luca, wat vervelend! Wel herkenbaar helaas. Je bent afhankelijk van de installerende partijen want de omvormerreparatiespecialisten die ik kan vinden in Google vergen inderdaad het zelf loshalen van de omvormer en opsturen. Dat kan een gewone elektricien natuurlijk voor je doen. Of kun je via een buurtapp of werkspot een handige klusser zoeken. Het loshalen en na reparatie weer ophangen is een fluitje van een cent en kost een handige klusser niet veel tijd. Succes!
Deze pagina delen: