Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Kapotte omvormer

Mijn eerste zonnepaneelinstallatie heeft de afgelopen 10 jaar goed gefunctioneerd, maar helaas heb ik de afgelopen maanden met een kapotte omvormer moeten afrekenen. Degene die onze voorlichting hebben gevolgd ten tijden van het "500 zonnedaken in Roermond" weten dat we toen aangaven dat je rekening moet houden met de vervanging van de omvormer tijdens de levensduur van de panelen. Een omvormer gaat misschien 10-15 jaar mee. Nu ik dit schrijf zoemt de omvormer weer keurig met dank aan de ZPV, de zonnestroomproducenten vereniging waarvan ik al jaren lid ben. Ik wil graag mijn ervaringen delen, hopelijk gaat een reparatie bij jullie nog soepeler.

Het heeft zeker 11 maanden geduurd voordat ik er achter kwam dat ik een probleem had. De tegenvallende stroomopbrengst weet ik namelijk aan de enorme bomen in de Kapellerlaan. Ik heb tegenwoordig echt last van schaduw en heb maanden gedacht dat dit de afname veroorzaakte. Toen ik wilde onderzoeken op welke tijd welke panelen door schaduw werden getroffen en ik misschien wel een schaduwoplossing moet installeren, bemerkte ik mijn fout. Ik heb op het zuiden gericht 11 panelen die hun stroom aan een viertal Steca omvormers leveren. Ik kan de omvormers apart monitoren met de oplossing van FP4all. Zo zag ik dat omvormer 3 al bijna een jaar niets doet. Oeps! Omdat de installateur van de eerste 6 panelen failliet is (Bel de Zon) en de installateur van de andere 5 panelen weg is bij het bedrijf dat hij heeft opgericht (HVP Duurzaamheid) vreesde ik een lastig traject. Omdat ik niet handig met de stroom van zonnepanelen ben heb ik toch maar HVP Duurzaamheid laten komen voor een oplossing. De monteur vond dat de kabel los zat, heeft deze vastgezet en is weer weggegaan. Helaas geen verschil dus ik was 95 euro armer en had nog geen oplossing. Ik heb om verdere voorrijkosten te voorkomen zelf de kabels en de omvormers moeten omwisselen om te constateren dat de derde omvormer gewoon defect was. HVP bood aan voor meer dan 325 euro exclusief montage een nieuwe, kleine, omvormer te leveren. Omdat daarmee ook mijn FP4all monitoring waardeloos zou worden ben ik zelf maar gaan zoeken. Volgens Google  zijn Steca omvormers goed te repareren en zelfs nog nieuw te koop voor 250 euro. Maar veel belangrijker was dat ik ook vond dat de Zonnestroomproducentenvereniging ZPV ook een reparatie afdeling heeft. De ZPV is op één van de eerste edities van de Duurzame Dag in Roermond ook aanwezig geweest, misschien zijn er wel meer mensen lid. Ik ben in elk geval lid en kwam in aanmerking voor reparatie. No cure No pay indien reparatie te duur zou zijn, alleen de verzendkosten komen voor eigen rekening. Ik moest natuurlijk zelf de omvormer demonteren maar Bart van de ZPV bood aan met een videogesprek mij te assisteren als ik er niet uit zou komen. Uitbouwen en opsturen en later weer monteren ging erg soepel. De rekening uiteindelijk 30 euro met 1 jaar garantie. Dit vind ik toch wel véél duurzamer dan weggooien en vervangen door een nieuwe omvormer! Een super service van Bart.

Wat is de moraal van dit verhaal?

Ik hoop echt dat jullie installateur wel thuis geeft als er een defect aan de installatie optreedt. Doordat zonnepanelen zo lang meegaan (25+ jaren) zullen er mogelijk ook andere gebruikers tegen deze problemen aanlopen.

Er zijn goede reparatiediensten die je defecte omvormer kunnen repareren, googlen heeft zeker zin.

lid worden van de ZPV lijkt een goed plan, gewoon doen!

monitoren blijft belangrijk. Kijk regelmatig of je panelen nog wel genoeg stroom opleveren, er kan zomaar een defect in optreden dat je niet zomaar merkt.

In de circulaire economie is repareren essentieel, helaas dat de installateur geen toegang heeft tot reparaties en ik als klant er zelf achteraan moest gaan.

Floris Wouterlood
maandag, 11 december 2017 om 23:09

Beste Floris.
Ik vind dit een prachtig verhaal. Als hoofdredacteur van de Power to the People (PttP) zou ik dit stukje graag in een komend nummer van de PttP willen opnemen zodat de leden van de ZPV hier kennis van kunnen nemen. Vette reclame voor onze ZPV!

Bij voorbaat dank,

Floris Wouterlood

http://www.zonnestroomproducenten.org
Floris Mokveld
maandag, 11 december 2017 om 23:24

Helemaal akkoord, graag!

henk landerloo
vrijdag, 31 augustus 2018 om 19:20

Mijn omvormer doet het al +/- 4jr prima, maar hij is te klein heb al jaren een paar zonnecellen moeten afschakelen.
Wil nu airco in huis installeren en daarvoor mijn Powerfuture venus 5000TL uitwisselen tegen een zwaardere unit.
Hoeft(uiteraard) niet hetzelfde fabricaat te zijn
Waar en wie kan dit?

Jan van der Vegt
woensdag, 24 april 2019 om 19:02

Ik heb ook probleem met de steca en ga ook naar Bart voor reparatie. Maar wat ik wilde melden is dat Beldezon is overgenomen destijds door Eneco.

Floris Mokveld
woensdag, 24 april 2019 om 21:57

Jan, dat klopt. Maar toen ik ze ooit belde omdat de online portal het niet meer deed, gaven ze niet thuis helaas. Misschien was het anders geweest als ik ze over de Steca had gebeld. Goed punt!

Volgend artikel:
Van het gas af

Vorig artikel:
Little people


Artikel onderwerpenGerelateerd

Verwarmen met aircos
Start van de Omwentelaars
RoerOm Energie in nood!
Verslag Duurzame Huizenroute
Eerlijke producten in de Neerstraat


Deze pagina delen: