Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Panasonic broodbakmachine SD-ZB2502 gerepareerd

Sinds een aantal jaren bakken wij met veel plezier ons brood. Elke twee dagen werd een mooi brood afgeleverd. De laatste tijd was het resultaat echter niet altijd zo perfect als vroeger. Het was af en toe minder gerezen. We hebben alles geprobeerd, receptuur, minder vulling zodat het deeg lichter werd, temperatuur. Soms ging het goed, soms was het een plat brood als resultaat. Het laatste brood dat we bakten was amper gemengd, op de hoeken van het brood was nog meel herkenbaar. Het was duidelijk, de machine was kapot. Een zoektocht op internet gaf aan dat ons probleem vaker voorkomt. Inderdaad het treedt soms, niet altijd op. Bovendien zoemt de machine waar die eigenlijk moet kneden en kun je met de hand de kneedhaak tegenhouden als je als proef de machine droog opstart. Er werd over een defecte aanloopcondensator gesproken. Ik heb geen elektrotechnische opleiding, het woord condensator doet geen belletje rinkelen. Volgens de geleerden van het internet is de 3 microfarad condensator, een grote blauwe, defect. Vervangen van de condensator zou alles oplossen.

Ik heb alles geprobeerd om de blauwe condensator die met zijn pinnetjes netjes op de printplaat past, te bestellen. Helaas geen succes. Het enige dat ik kon krijgen was een nieuwe printplaat A raison van 80 euro en dan moest ik hem nog zelf uit- en inbouwen.

Bij Conrad vond ik een motorcondensator met de juiste specificaties voor 7 euro. Ik heb voor het gemak degene genomen met draadjes je kunt ook nog een goedkopere kopen met klemmetjes voor 3 euro.

Na aanbrengen van de nieuwe condensator doet de broodbakmachine het weer. Een wonder! Wel een groot verschil met het kopen van een nieuwe machine wat veel mensen (moeten) doen in zo'n geval. Dit is echt een klus voor een Repair Café bij jou in de buurt.

De handleiding voor als je het zelf wilt doen:

Achteraf bleek ik veel te veel schroeven te hebben losgehaald. Alleen de schroeven in de bodem hoeven los. Daar zit een klepje voor de stroomkabel en een viertal schroeven. Dan kan de bodem eraf. Even de massa aansluiting los en de metalen behuizing kan los. De printplaat is makkelijk te verwijderen. Even een foto voor welke kabel waar zit maar het kan bijna niet mis omdat alle stekkers anders zijn. Smelt de oude condensator los en soldeer de nieuwe vast en hij doet het weer.
Hans Korstanje
donderdag, 20 juni 2019 om 10:24

Dit geldt ook voor de Panasonic SD-ZB2512. De condensator zit achter een apart plastic kapje op de printplaat (op de plek waar op de foto van Floris Mokveld de nieuwe condensator zit). Alleen kreeg ik de oude condensator niet los gesoldeerd (professioneel gesoldeerd op hogere temperatuur?). Ik heb de de beide aansluitpunten van de condensator aan de onderzijde van de printplaat voorzichtig losgezaagd met een ijzerzaagje. Daarna de nieuwe motorcondensator vast gesoldeerd. Ik heb een opening in het plastic kapje gemaakt om ruimte te maken voor de draad van de motorcondensator. Daarna alles weer gemonteerd.
De broodbakmachine werkt weer als vanouds.

Floris Mokveld
donderdag, 20 juni 2019 om 13:10

Hans, wat goed om te horen dat jouw broodbakmachine ook weer werkt!

Dumon Gilbert
donderdag, 21 november 2019 om 12:28

Ik heb dezelfde oven sedert 2012 . Tijdens een bakproces verscheen plots niets meer op het display. Op knopjes drukken helpt niet. Dan maar de bakvorm leeg gehaald en met de gewone oven gewerkt. Wat nu met de machine? +/- 360 broodjes gebakken, te vroeg voor de container toch! Wie geeft raad?

Floris Mokveld
zondag, 24 november 2019 om 15:02

Ik heb nu exact hetzelfde probleem . De twee keer succesvol gerepareerde machine gaat niet meer aan. Ik heb geen idee wat er mis is helaas. In het kringloopcentrum voor 7,50 een Inventum machine gescoord. We kunnen weer vooruit.
Deze pagina delen: