Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Panasonic broodbakmachine SD-ZB2502 gerepareerd

Sinds een aantal jaren bakken wij met veel plezier ons brood. Elke twee dagen werd een mooi brood afgeleverd. De laatste tijd was het resultaat echter niet altijd zo perfect als vroeger. Het was af en toe minder gerezen. We hebben alles geprobeerd, receptuur, minder vulling zodat het deeg lichter werd, temperatuur. Soms ging het goed, soms was het een plat brood als resultaat. Het laatste brood dat we bakten was amper gemengd, op de hoeken van het brood was nog meel herkenbaar. Het was duidelijk, de machine was kapot. Een zoektocht op internet gaf aan dat ons probleem vaker voorkomt. Inderdaad het treedt soms, niet altijd op. Bovendien zoemt de machine waar die eigenlijk moet kneden en kun je met de hand de kneedhaak tegenhouden als je als proef de machine droog opstart. Er werd over een defecte aanloopcondensator gesproken. Ik heb geen elektrotechnische opleiding, het woord condensator doet geen belletje rinkelen. Volgens de geleerden van het internet is de 3 microfarad condensator, een grote blauwe, defect. Vervangen van de condensator zou alles oplossen.

Ik heb alles geprobeerd om de blauwe condensator die met zijn pinnetjes netjes op de printplaat past, te bestellen. Helaas geen succes. Het enige dat ik kon krijgen was een nieuwe printplaat A raison van 80 euro en dan moest ik hem nog zelf uit- en inbouwen.

Bij Conrad vond ik een motorcondensator met de juiste specificaties voor 7 euro. Ik heb voor het gemak degene genomen met draadjes je kunt ook nog een goedkopere kopen met klemmetjes voor 3 euro.

Na aanbrengen van de nieuwe condensator doet de broodbakmachine het weer. Een wonder! Wel een groot verschil met het kopen van een nieuwe machine wat veel mensen (moeten) doen in zo'n geval. Dit is echt een klus voor een Repair Café bij jou in de buurt.

De handleiding voor als je het zelf wilt doen:

Achteraf bleek ik veel te veel schroeven te hebben losgehaald. Alleen de schroeven in de bodem hoeven los. Daar zit een klepje voor de stroomkabel en een viertal schroeven. Dan kan de bodem eraf. Even de massa aansluiting los en de metalen behuizing kan los. De printplaat is makkelijk te verwijderen. Even een foto voor welke kabel waar zit maar het kan bijna niet mis omdat alle stekkers anders zijn. Smelt de oude condensator los en soldeer de nieuwe vast en hij doet het weer.
Hans Korstanje
donderdag, 20 juni 2019 om 10:24

Dit geldt ook voor de Panasonic SD-ZB2512. De condensator zit achter een apart plastic kapje op de printplaat (op de plek waar op de foto van Floris Mokveld de nieuwe condensator zit). Alleen kreeg ik de oude condensator niet los gesoldeerd (professioneel gesoldeerd op hogere temperatuur?). Ik heb de de beide aansluitpunten van de condensator aan de onderzijde van de printplaat voorzichtig losgezaagd met een ijzerzaagje. Daarna de nieuwe motorcondensator vast gesoldeerd. Ik heb een opening in het plastic kapje gemaakt om ruimte te maken voor de draad van de motorcondensator. Daarna alles weer gemonteerd.
De broodbakmachine werkt weer als vanouds.

Floris Mokveld
donderdag, 20 juni 2019 om 13:10

Hans, wat goed om te horen dat jouw broodbakmachine ook weer werkt!

Dumon Gilbert
donderdag, 21 november 2019 om 12:28

Ik heb dezelfde oven sedert 2012 . Tijdens een bakproces verscheen plots niets meer op het display. Op knopjes drukken helpt niet. Dan maar de bakvorm leeg gehaald en met de gewone oven gewerkt. Wat nu met de machine? +/- 360 broodjes gebakken, te vroeg voor de container toch! Wie geeft raad?

Floris Mokveld
zondag, 24 november 2019 om 15:02

Ik heb nu exact hetzelfde probleem . De twee keer succesvol gerepareerde machine gaat niet meer aan. Ik heb geen idee wat er mis is helaas. In het kringloopcentrum voor 7,50 een Inventum machine gescoord. We kunnen weer vooruit.

Joris
zondag, 24 januari 2021 om 12:10

Kan iemand de specificaties van de condensator meegeven?

Floris Mokveld
zondag, 24 januari 2021 om 19:46

Deze condensator werkte goed bij mij: (zie de link naar Conrad in het artikel) Weltron WB4030/B 350mm 1 stuk(s) MKP-motorcondensator Radiaal bedraad 3 µF 450 V/AC 5 % (Ø x h) 25 mm x 51 mm

Stijn
dinsdag, 2 februari 2021 om 20:04

Bedankt voor de tip, had exact hetzelfde probleem. Ik heb dezelfde condensator van Conrad gekocht, en de kneedarm draait nu weer vrolijk rond :)
Hopelijk blijven we nog even gespaard van nieuwe problemen!

Henk Esselink
dinsdag, 16 februari 2021 om 12:45

Heb ook het probleem dat er niets meer op het display verschijnt, dat kan toch niet alleen de condensator zijn?
Van Weerstand 76 kan ik geen waarde meer meten of aflezen, lijkt warm te zijn geweest. iemand die weet wat de waarde moet zijn?

Timmy
woensdag, 6 oktober 2021 om 14:11

Hallo bij mijn broodbakmachine panasonic sd-zb2512 zelfde probleem, brood rijst niet meer en bij rozijnenbrood mengt hij ook al niet goed meer. Heb de machine al uit mekaar gehaald maar de condensator die floris aangaf is niet meer verkrijgbaar. Welke kan ik hiervoor nog gebruiken. Om de oude blauwe te verwijden moeten toch aan de achterzijden van de printplaat die 2 gesoldeerde bolletjes gelost worden?
Maakt het uit als ik de nieuwe erop soldeer waar de blauwe of bruine draad komt, links of rechts?

Floris Mokveld
donderdag, 7 oktober 2021 om 09:09

Ik zie dat de door mij gevonden condensator niet meer leverbaar is. Het is al een tijd geleden. Het gaat vooral om de specificaties en de grootte. Ik ben geen elektronica expert om snel een nieuwe voor te stellen maar verwacht dat Conrad je zou moeten kunnen helpen. De op de website geadviseerde alternatief ziet er goed uit. Inderdaad verwarmen van de puntjes aan de achterkant zorgt ervoor dat je de blauwe kan verwijderen. Het aansluiten van de draad is niet gevoelig dus waar de bruine wordt gesoldeerd is om het even. In de andere blog over dit onderwerp staan ook reacties, ook over de door hen gebruikte condensator. https://www.bonaciklo.nl/help-mijn-brood-rijst-niet-goed-meer#2173

Timmy
donderdag, 7 oktober 2021 om 09:55

Bedankt Floris, ik heb gisteren deze besteld, hopelijk is deze ook goed
https://www.gotron.be/motor-run-capacitor-3-f-30x50mm-450vac-5-85-c.html

Het zijn toch aan de achterzijde van de printplaat die 2 dikkere aansluitpunten die losgesoldeerd moeten worden? Kan ik dit gewoon doen met een soldeerbout of moet ik daar een speciaal apparaat voor hebben?

Floris Mokveld
donderdag, 7 oktober 2021 om 11:34

gewoon met een soldeerbout verwarmen, dan kan je de condensator zo loshalen.

Hanne
donderdag, 11 november 2021 om 09:36

Dankjeeeee! Heb de alternatieve condensator aangekocht die Conrad aanraadde en de broodbakmachine werkt terug zoals nieuw! Had deze tweedehands aangekocht dus voelde me wat opgelicht, maar nu zó content dat ik hem niet naar het containerpark heb gedaan. Bedankt voor de uitleg!

Daniël
vrijdag, 19 november 2021 om 14:03

Een compatibele aanloopcondensator bij Okaphone elektronicawinkel in de buurt - https://www.okaphone.com/artikel.asp?id=452584 ("Aanloopcondensator met draad" I15KV530K-D). Onze Panasonic SD-ZB2502 kneedt weer perfect, geen ongemengde bloem in de hoeken meer.

Betsy
donderdag, 17 februari 2022 om 13:15

Ik heb ook nog een tip: heb ook dit type machine maar daar was het snaarwiel van stuk. Machine zelf losgehaald onderaan volgens de gebruiksaanwijzing. Vervolgens de oude snaarwiel verwijderd en een nieuwe geplaatst maar dan kom je te zitten dat je vervolgens het riempje moeilijk erom bevestigd krijgt. Heb daarna een beetje water gekookt en daar het riempje ingelegd. Daarna kon ik hem zonder moeite eromheen krijgen.

k Helmhout
woensdag, 9 november 2022 om 10:34

hallo ik heb een vraagje, ik heb een vrij nieuwe broodbakmachine van Panasonic de
SD-YR 2550 maar nu doet de machine niet meer rijzen hij meng goed en bakt ook nog goed maar rijzen doet hij niet meer, kan iemand mijn vertellen of dit nog een reparatie waard is ? de machine is zon 11/2 jaar oud.
maar ziet er nog heel mooi uit. en het was ook een dure machine .
ik hoor graag van U Groten K.Helmhout

Antoon van Liempt
woensdag, 9 november 2022 om 21:00

Ik heb een vraag. Ik heb een broodbakmachine Panasonic SD-ZB2512. Er is een weerstand kapot (doorgebrand) op de printplaat (op plaats R76). Kan iemand me helpen aan de kleurencobinatie of de waarde? Is bij mij niet meer te achterhalen (doorgebrand)

Floris Mokveld
vrijdag, 11 november 2022 om 07:20

Reactie ik k.helmhout. De beschrijving van dit probleem is precies wat er bij ons gebeurde. Brood was klein maar wel gemixt en gebakken. Ik vermoed dat net als bij ons de aanloopcondensator kapot is. De machine is duur genoeg om die paar euro en wat tijd te besteden om deze te vervangen. Daarna heeft die het nog geruime tijd bij ons gedaan. Succes!

Jan
dinsdag, 15 november 2022 om 16:50

Ik had hetzelfde euvel, dus heb ik ook een nieuwe condensator gemonteerd. Echter, nu doet hij helemaal niets meer, op het display verschijnt ook niets meer. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn?

Koen
dinsdag, 22 november 2022 om 09:00

Jan, ik was op zoek naar info en kwam ditr toevallig tegen, misschien kan je hier iets mee: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/broodbakmachine-panasonic-sd-2500-valt-meermaals-even-uit.94574/

Louis
vrijdag, 24 maart 2023 om 14:32

Aan Antoon: ik weet niet of het nog zinvol is maar de kleurcode van R76 uit een SD-ZB2512 is:
- blauw
- rood
- zwart
- goud
- grijs/zilver
Gezien vanaf de zijkant van de printplaat naar het midden.

Harry
maandag, 26 juni 2023 om 08:42

Zou dit (vervangen van de aanloopcondensator) ook een oplossing kunnen zijn voor onze SD-YR2550SXE. Binnen garantieperiode 2x naar CE Repair Mijdrecht geweest zonder resultaat. 1e keer printplaat vervangen, 2e keer geen storing,"alles vlgs. fabrieksspecificaties". Machine van juli 2022 die het prima deed tot eind april daarna ineens wilde het brood zowel gist als zuurdesem niet meer rijzen zonder dat ingrediënten, bereidingswijze waren veranderd. Panasonic laat ons hiermee "mooi" zitten. Wat te doen? Tips? Garantie nog tot 19 juli 2023

Betsy Bauwer
maandag, 26 juni 2023 om 10:15

Hallo Harry, misschien helpt dat wel maar als hij van mij was wou ik perse een nieuwe broodbakmachine van Panasonic als je nog garantie hebt. Mail erheen en zeg dat je de consumentenbond anders inschakeld. Of anders andere maatregelen treft.Ik zou er echt niet zelf aan gaan repareren als je nog garantie hebt. Veel succes.

Harry
maandag, 26 juni 2023 om 11:50

Dank. Logisch om in de garantieperiode niet zelf te gaan repareren. Zou dan na 19 juli kunnen gaan gebeuren. Echter wat bleek is dat nadat ik contact had met webshop Alternate dat er niet 1jaar maar 2 jaar garantie op zit dus tot 19 juli 2024. Die willen de machine graag terug om te zien of er van hun uit nog wat te doen valt of anderszins om tot een oplossing te komen. Dus gaat voor de derde keer "op de post" met de nodige documentatie dat al een heel verhaal is geworden.

Jeffrey Korthout
woensdag, 12 juli 2023 om 15:14

Hallo allemaal, ik heb een ouder type Panasonic broodbakmachine, namelijk de SD-257. Zelfde probleem als hierboven beschreven. Vond daar hetzelfde type motorcondensator en heb deze met een gelijkwaardige van Conrad vervangen. Ook bij dit type werkt dat perfect en de machine kan weer jaren mee. Dank voor deze tip :-) en voor degenen met hetzelfde oudere type: bovenstaande werkt ook voor dit type, machine zit alleen wat anders in elkaar. Eenmaal open (pootjes eronder eraf en de baktrommel er als het ware uittillen in zijn geheel) vindt je een wit doosje aan de zijkant met daarin de print en de gewraakte grote blauwe motorcondensator. Succes!!

Harry
donderdag, 5 oktober 2023 om 16:44

Goede middag,
Ben zeer benieuwd of K. Helmhout met zijn SD-YR 2550 nog actie heeft ondernomen. En natuurlijk of dit resultaat heeft gehad. Dank alvast.

Harry
dinsdag, 12 december 2023 om 13:29

Heb de aanloopcondensator van de SD-YR 2550 laten vervangen door een universeel exemplaar met dezelfde specificaties. En voilà. Weer een mooi gerezen zuurdesembrood. Dit ter info.

Floris Mokveld
dinsdag, 12 december 2023 om 16:25

top!

Margot
donderdag, 25 januari 2024 om 21:15

De link naar de site van Conrad voor de motorcondensator werkt niet meer en als ik zoek op Weltron WB4030/B 350mm 1 stuk(s) MKP-motorcondensator Radiaal bedraad 3 µF 450 V/AC 5 % (Ø x h) 25 mm x 51 mm, vind ik ook geen website die dit onderdeel nog op voorraad heeft. Waar moet ik op letten bij het zoeken van een motorcondensator voor mijn Panasonic broodbakmachine SD/ZB2502?

Bert Vertessen
vrijdag, 19 april 2024 om 09:21

Bedankt voor de Blog en de vele reacties. Stond net op punt een nieuw toestel aan te schaffen tot ik na wat opzoekwerk hier op het mogelijke defect van een condensator uit kwam. Uurtje werk om de SD-255 te openen, solderen en testen. Met perfect resultaat. Condensator gekocht bij https://www.gotron.be
online zijn ze ook gemakkelijk terug te vinden door te googlen op motorcondensator 3qF 450V D 5%. Reken bij online aankoop verzending in op 11-15€, uithalen bij een electronicazaak 5,20€. Succes met de reparatie.
Deze pagina delen: