Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Regenpijp afkoppelen

Sinds kort kun je in Roermond en andere Limburgse gemeentes weer subsidie krijgen als je je regenpijp afkoppelt van de riolering. Door de klimaatverandering en de daarbij horende heviger buien zullen we steeds vaker wateroverlast krijgen in de stad. Onder andere doordat de stad versteend is, dat wil zeggen dat alles wordt bestraat met asfalt en klinkers. Het regenwater kan slecht de bodem in en stroomt naar de riolering. Steeds vaker is de capaciteit van de riolering onvoldoende. Bij ons in de straat staat regelmatig 10 cm water op het fietspad maar elders komt bij andere mensen het water via de toilet of drempel het huis in. Minder stenen in de stad kan helpen de waterafvoer naar de bodem te stimuleren. Operatie Steenbreek richt zich op het verwijderen van tegels in ons stadsgezicht. Maar jij kan ook een belangrijke bijdrage leveren door ervoor te zorgen dat het regenwater dat op jouw dak valt niet in de riolering terecht komt maar in de bodem wordt opgenomen. Dit wordt afkoppelen genoemd, je koppelt de regenpijp los van de riolering. Zoals gezegd stimuleert de gemeente dit gedrag via subsidie. Via deze pagina van de gemeente kun je subsidie aanvragen.

Bij de uitleg over afkoppelen wordt gesteld dat je wel aan de waterberging in je tuin moet denken. Je moet er geen moeras in gaan creëren. Ik las bij de uitleg niets over de bufferklinker, maar Coen Wijnhoven uit Swalmen kan die wel leveren aan particulieren. Op het plaatje bovenaan de pagina zie je wat de tegel doet. Onder de verharding zit een geintegreerde waterberging. Water wordt afgevoerd naar beneden en daarna langzaam door de bodem opgenomen. Meer info op de website.

Binnenkort meer nieuws over de activiteiten van Coen. Hij ontwikkelt ook een oplossing om in bestaande bestrating groene tegels te maken. De echte uitvoering is in staal, het idee wordt uitgelegd in onderstaand filmpje.

https://m.youtube.com/watch?v=YYxy19OiJ5I
Dinnie
woensdag, 22 augustus 2018 om 11:49

Goed idee zeg! En het maakt het straatbeeld ook nog een stukje aangenamer! :)

https://www.showtuinheeten.nl/
Deze pagina delen: