Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Het Duurzaamheidscentrum gaat er komen!

Ik ben heel blij. Als kwartiermaker heb ik met 5 andere kwartiermakers dit jaar gewerkt aan een plan voor een Duurzaamheidscentrum in Roermond. Het grote woord is eruit! Het duurzaamheidscentrum in Roermond gaat er komen! Een fysiek centrum met aandacht voor alle componenten van duurzaamheid, laagdrempelig, inspirerend en samenwerking bevorderend.
 
In 2020 heeft de gemeente Roermond een Denktank met inwoners georganiseerd over Duurzaamheid. In de denktank werd geconstateerd dat op internet alles is te vinden maar dat veel mensen zoekend zijn over wat ze zelf kunnen doen. Terwijl de uitdagingen met klimaatverandering, verandering van koopgedrag en uitvoeren van de energietransitie enorm zijn. Een fysieke plek waar je terecht kan voor al je vragen en inspiratie en samenwerking werd geopperd als mogelijke route. In 2021 werd dit gevolgd door een opdracht van de gemeente aan 6 kwartiermakers om samen met een netwerk van bedrijven, organisaties, scholen en gemeente een plan te maken. Een plan dat in november werd voorgesteld aan de gemeente voor subsidiering. We zijn heel blij dat de subsidie nu rond is en we kunnen gaan werken aan de realisatie! De vele financiële en inhoudelijke toezeggingen vanuit het netwerk waren absoluut bepalend voor de goedkeuring. Het mag immers geen centrum van de gemeente Roermond worden maar een centrum van en door ons inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente in de stad en regio. De startsubsidie was wel hard nodig want de realisatie gaat flink wat tijd en geld vergen.
 
Het centrum is gepland op het oude Philips/Yageo terrein dat onder de naam Weerstand op dit moment ontwikkeld wordt. Een vleugel van de oude kantine staat straks tot onze beschikking voor een loket/beleefcentrum, vergader- en presentatieruimte en een plek voor werkplekken voor duurzame bedrijven die graag samen willen werken in deze inspirerende omgeving. De uiteindelijke vergunning laat nog even op zich wachten dus we kunnen nog niet gaan verbouwen. De plannen voor het terrein als circulaire locatie met veel activiteiten en bezoekers maken deze locatie straks tot een bruisende plek.
 
We gaan vanaf nu met het netwerk aan de gang voor het maken van een inspirerende groene agenda voor 2022, het werven van vrijwilligers voor het centrum en maken van afspraken met bedrijven voor de inrichting van het centrum.
 
Stichting RoerOm is de stichting die het centrum onder beheer krijgt. Een stichting die al jaren duurzame projecten start, realiseert en vaak zelfstandig verder laat gaan zoals de energiecoöperatie RoerOm Energie. Ook het centrum kan wellicht in de toekomst een aparte stichting nodig hebben. Op de site www.roerom.org vind je onder het duurzaamheidscentrum een uitgebreide presentatie met onze plannen. Wil je ook gaan meewerken als bedrijf of vrijwilliger en op de hoogte gehouden worden, meld je aan voor de nieuwsbrief op de site.
 
 
Deze pagina delen: