In onze kamer bevond zich nog een koude muur, een zijmuur naar de spouw tussen ons en ons buurhuis. Deze muur was niet geïsoleerd toen onze buitenmuur aan de binnenkant werd geïsoleerd door een aannemer enkele jaren geleden. Op dit moment ben ik bezig met duurzame materialen deze wand op circulaire manier te isoleren. De webshop
Groenebouwmaterialen hielp me daarbij. Natuurlijk had ik glaswol of steenwol kunnen gebruiken zoals de aannemer ook gedaan heeft, maar ik in het productieproces van deze nieuwe stoffen zijn zeer hoge temperaturen gewenst, het glas of de steen moet immers smelten. Dat moet toch anders kunnen, meer duurzamer/volhoudbaarder?
Op de genoemde
site had ik drie keuzes, wol, hout en textiel. De houten en textiele isolatie worden gemaakt van oude materialen wat veel minder energie vergt. Op de foto is te zien hoe de textiele platen tussen het lattenwerk worden gemonteerd. Makkelijk te verwerken zonder mondmasker of handschoenen die vaak nodig zijn bij glas en steenwol. Voor de akoestische scheiding werd schapenwol vilt ingezet. De mensen van de
Groenebouwmaterialen site hebben me uitstekend van advies gediend, een aanrader.
Wist jij dat ALLE textiel in de textiel recycling container/zakken mag worden gestopt? Vaak gooien mensen kapotte kleding nog gewoon weg omdat het niet meer bruikbaar zou zijn. Via repurpose, het aanwenden in een andere toepassing, kan echter dit soort kleding uitstekend opnieuw worden ingezet, zoals in deze isolatieplaten.
De afwerking wordt gedaan met Fermacell Greenline gipsplaten van gerecycled gips en papier en wol. Deze platen binden schadelijke stoffen uit de lucht en dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Dit in tegenstelling tot gewone gipsplaten die vaak kleine hoeveelheden radioactief radon in de ruimte verspreiden.
Circulair bouwen betekent dat de materialen die je gebruikt bij sloop makkelijk kunnen worden losgemaakt en hergebruikt. Dat betekent zo min mogelijk lijm, gewoon schroeven.
Ik moet ook nog verder omdenken. De volgende keer moet ik niet naar de Gamma gaan voor FSC hout maar gewoon tweedehands houten balkjes gaan scoren. Maar zoals gezegd, je moet echt een andere pet opzetten als je anders wilt gaan verbouwen. Zo blijft er altijd nog wat te verbeteren.
Heb jij ook circulair of duurzaam verbouwd of zie je nog uitdagingen, laat het weten in de reacties.