Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Douche WTWMogelijk dat zowel plaatje als titel voor een deel van jullie abracadabra is. Daarom deze blogpost om eens aandacht te besteden aan een interessante manier van energie besparen waar Harry Tolkamp mij op wees. Het is namelijk mogelijk om de warmte die in je douchewater zit, terug te winnen in plaats van door het riool te spoelen. Dit gebeurt met een zogenaamde Douche WTW (WarmteTerugWin) installatie. Er zijn een aantal vormen. De meest gebruikte is de verticale. Je afvoer van de douche wordt aangesloten op de WTW en vers water stroomt naar boven. De warmte wordt afgegeven aan het verse water, dat dus minder hoeft te worden opgewarmd en "koud" water wordt op het riool geloosd. Besparingen tot 60% gasverbruik worden geclaimd. Naast de verticale die vooral handig is bij een douche op een verdieping bestaat er ook een WTW die je in de douchebak kan plaatsen (zie tekening) . En zoals je in onze gastbijdrage van Harry kunt lezen, bestaat er ook een inbouwexemplaar voor een bad. Onze handige Harry heeft dit inbouwexemplaar aan het plafond van de garage verwerkt. In zijn stuk beschrijft hij zijn ervaringen, gelardeerd met foto's en handige links. Het stuk is het lezen waard! Harry bedankt voor je bijdrage!

De link in bovenstaand artikel verwijst naar een Word document. Mocht je geen word document kunnen lezen probeer dan deze pdf. (waarschuwing: groot bestand (18 Mb))

wouter
dinsdag, 24 februari 2015 om 20:57

hartstikke bedankt, zoiets ben ik ook van plan te maken.

Floris Mokveld
zaterdag, 3 september 2016 om 20:39

Ik ben bang dat dat niet werkt. Immers als je het bad leeg laat lopen kan de warmte uit het wegstromende water bergen mee uitgewisseld worden omdat je niets gebruikt. Tenzij je met open stop natuurlijk in bad doucht (;-)
Deze pagina delen: