Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Zonder grote investering energie besparen

Op 7 april hield ik een lezing bij de Omwentelaars, je kunt deze terugkijken via de link op de Omwentelaars site. De inhoud was de energietransitie en hoe wij als gezin veel meer dan 50% CO2 bespaarden in ons huis en hard op weg zijn naar nog lagere uitstoot. Veel van de zaken die we hebben gedaan hebben best wat geld gekost. Maar niet alles wat je kan doen hoeft veel te kosten. Deze blog geeft wat tips over waar je ideeën kan opdoen en aan de slag kan gaan.

Het plaatje op de site komt van Milieucentraal. Een uitstekende site met onafhankelijke informatie over alles wat je kan doen om duurzamer te leven. Zo hebben ze een mooi lijstje met zaken die je kan doen en wellicht ook al allemaal doet. Simpel uit te voeren en toch met flinke impact.

Tijdens de lezing en discussie hebben we al besproken dat mensen met een minimum inkomen vaak veel duurzamer leven dan mensen die veel geld te besteden hebben. Veel geld betekent meestal veel spullen kopen, vaak je huis verbouwen, sneller nieuwe dingen kopen, meer reizen etc. Dus als je geen geld hebt voor spouwmuur isolatie betekent dat niet dat je misschien niet al veel duurzamer bent dan de buurman die wel het geld heeft. Maar toch willen heel veel mensen zelf bijdragen, onder andere met de zaken zoals genoemd bij Milieucentraal. Maar als je die al gedaan hebt, dan is het wellicht ook leuk om eens je licht op te steken bij de Green Make Over. Gwen Jansen is freelance journalist en is twee jaar geleden als klimaatprutser zoals ze zich zelf noemt, aan de gang gegaan duurzaamheid breder uit te dragen. Ze komt bij mensen over de vloer die echt nog niets hebben uitgevoerd en weet hen enthousiast te maken met haar aanstekelijke lach en humeur en de praktische voorbeelden. Gwen is het voorbeeld van Duurzaamheid moet vooral ook leuk zijn. Recent is ze een samenwerking aangegaan met de Consumentenbond. Haar programma's worden uitgezonden op SBS6, zijn online terug te kijken en ze vlogt op haar online Youtube kanaal. Echt leuk! De onderwerpen die Gwen adresseert variëren van radiatorfolie, tochtstrippen, een brievenbus tochtstrip, vloerisolatie tot aan kleine warmtepompen.

De gemeente Roermond heeft helaas geen gebruik gemaakt van de landelijke RRE subsidie. Deze extra subsidie is in november 2019 beschikbaar gesteld door minister Wiebes om onder andere aan het Urgenda vonnis te voldoen. Nederland bespaart te weinig CO2. In onder andere Roerdalen is wel RRE subsidie. Tot 75 euro voor tochtstrippen, LED lampen, radiatorfolie. Via de website van de energiecoöperatie Duurzaam Roerdalen kun je de subsidie aanvragen als je in Roerdalen woont. Op dezelfde website krijg je ook korting op bepaalde zaken als een tochtvrije brievenbus en bijvoorbeeld speedcomfort ventilatoren.

Terwijl ik dit schrijf komt een stadsgenoot mij vertellen hoe leuke tips ze deze week heeft gelezen. Die wil ik jullie niet onthouden. Weinig geld, veel impact en vooral ook veel lol. Lees hier de bijdrage van Paulette van Ommen.

Op de website van HIER (landelijk kennisplaform voor energiecoöperaties en bewoners) staat een leuk lijstje met zaken die je makkelijk kunt doen om energie te besparen. De website van HIER is sowieso een mooie site voor mensen die zelf aan de gang willen gaan met hun klimaat impact. Kennisdeling, enthousiasmeren, energiecoöperaties, het komt allemaal aan bod. Een aanrader!

Doe er je voordeel mee!

Deze pagina delen: