Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Eerste coöperatieve zonnedak in Roermond is klaar

Het afgelopen jaar rapporteerde ik regelmatig over de voortgang van het eerste coöperatieve zonnedak in Roermond van energiecoöperatie RoerOm Energie. Een nieuw bestuur trad aan in januari 2021 en is direct aan de gang gegaan met de aanvraag van een nieuwe subsidie voor energiecoöperaties. Deze SCE (Subsidie Coöperatieve Energie) subsidie is nog steeds bedoeld voor alle mensen die in een bepaalde postcode wonen maar heeft ten opzichte van de oude regeling wel voordelen. Zo mag je nu verhuizen en je aandeel in het dak gewoon meenemen. Bovendien wordt er niets verrekend met je energieleverancier. Alle subsidie loopt rechtstreeks via de energiecoöperatie.  Ondertussen produceren de zonnepanelen sinds eind december 2021 stroom en hebben we een echt feestje gevierd met de 55 deelnemers en iedereen* die dit mogelijk gemaakt heeft. Startup All-in-power neemt onze stroom af en verkoopt die rechtstreeks op de markt zonder verdere tussenpersonen. We zijn heel benieuwd welke extra voordelen dit de leden van de coöperatie gaat leveren.

624 panelen op het dak van de sporthal Herteheym van de gemeente Roermond. We waren erg blij met de gemeente die ons dit dak ter beschikking stelde. De gemeente op haar beurt is erg blij dat wij als energiecoöperatie dit dak hebben kunnen realiseren. Binnen 1 jaar van plan naar realisatie. Het heeft de vrijwilligers van de coöperatie en de ambtenaren best veel werk gekost. De subsidie was nieuw en geheel onverwacht was het verzekerd krijgen van de installatie nog een heel gedoe. Maar het resultaat is zeer bevredigend voor bestuur, leden en deelnemers.

Op 25 januari, helaas door corona online in Zoom, werd de opening gevierd. Met onder andere het tonen van de video met de handeling van de opening, het heffen van het glas en het vooruitkijken. 

De productie van ons dak is live te zien op de monitoring van Solaredge.

* Iedereen is dan naast bestuur, leden, deelnemers en de gemeente, de firma Perlot uit Venlo die de panelen en omvormers installeerde, de firma Willems uit Roermond voor de aanpassingen aan de meterkast, Bert ten Haaf van Soltronergy die als technisch projectleider onmisbaar was, Solarif, Fudura meetbedrijf, notaris van Hecke en Houben, van der Heide voor de scope 12 keuring, Roermond Nieuws, Eric Gerbers de fotograaf, de firma Solaredge voor de hulp bij de installatie en wellicht ben ik nog bedrijven vergeten.

Op de foto wethouder Evers en ikzelf als voorzitter van de energiecoöperatie RoerOm Energie.

Foto: Eric Gerbers
Deze pagina delen: