Als klant van Greenchoice kreeg ik deze maand een aanbieding in de bus. 20% korting als ik gespaarde punten zou inwisselen op een Sedum lichtgewicht groen dak. Zelf aan te leggen, ideaal. De voordelen van een groen dak zoals biodiversiteit, verkoelend in de zomer, waterbergend met het oog op klimaatverandering, rendementsvbrbeterend voor de zonnepanelen en een beetje isolerend in de winter zijn mij allemaal bekend dus we hebben er serieus over gedacht, maar nog niet gedaan. In deze blog leg ik uit wat er spaak liep en hoe we dat samen in Roermond kunnen tackelen.
Via de spaaractie van Greenchoice kwam ik in aanraking met het Groene Loket en haar eigenaar Tamara Van Dijk. Zij heeft 1 doel, een wereld vol groene daken en werkt daar met al haar enthousiasme aan. Ze wil ons als huiseigenaren maximaal ontzorgen en het zo makkelijk mogelijk maken. Een lichtgewicht serum dak kan eigenlijk op elk dak. De instructie om het aan te leggen is super helder en met de korting viel de prijs nogal mee. Op afstand kon ze zien dat onze dakbedekking uit 1993, toen het dak werd geïsoleerd, nog goed er uit zag. Deze heeft juist een beschermende functie. Wel is het de overweging waard het dak te laten overlagen door een dakdekker. Dus we konden gaan bestellen.
Maar in de kleine lettertjes van de offerte stond dat we zelf verantwoordelijk waren voor het bepalen van de toegelaten dakbelasting. Een sedumdak neemt water op (dat is nu net de toegevoegde waarde van zo'n dak, het water stroomt niet direct naar de riolering die al overbelast is) maar wordt dan toch tot 55 kg/m2 zwaar. Ik heb van ons huis uit 1925 geen enkel idee wat de maximale dakbelasting is en durf zonder uitspraak geen beslissing te nemen. Een constructeur inhuren voor deze klus is niet simpel. Waar haal ik een betrouwbare constructeur vandaan, wat gaat dat dan weer extra kosten, moet die het plafond open slopen, en, en, en?Daar gaat het dus mis, mijn onzekerheid weerhoudt me. Zonde. Ik heb Tamara gebeld om het uit te leggen en zij herkent het dilemma. Zij heeft niet direct een oplossing, ze kan niet de verantwoordelijkheid overnemen, maar eventueel ons wel aan een constructeur koppelen maar dat is voor 1 particulier relatief duur. Maar ik ontdekte wel dat dit zelf een groen dak aanleggen nu net een project is om samen met je wijk te doen. Een constructeur inhuren die 15 huizen bekijkt is veel beter haalbaar en bovendien zou het helemaal mooi zijn als de gemeente deze constructeur zou kunnen aanleveren als bijdrage in de verduurzaming. Een mooi voorbeeld om binnenkort ook eens te bespreken in de Denktank Roermond Duurzaam waar we samen nadenken over hoe kun je mensen nu laten verduurzamen.
Dus zit jij nu ook te denken over een groen dak en herken je mijn dilemma, laat het weten via Floris @ Duurzaamroermond.nl . Dan maak ik een lijst en kunnen we kijken of we in de toekomst dit gezamenlijk kunnen aanpakken. Een mooi community project in de wijk. Overigens kunnen we de werkzaamheden ook laten doen, daarvoor heeft het Groene loket landelijk een aantal betrokken firma's.
Weet je nog niet genoeg over de voordelen van een Groen dak lees dan deze blog van het Groene loket eens. Let wel in Roermond is géén subsidie voor groene daken helaas. Voor subsidie moet je eerst verhuizen.
Op mijn nieuwsbrief heb ik van Rob Meier in de afgelopen periode een reactie gekregen. Of ik al eens gedacht had aan een wit dak. Als je je dak wit verft blijft de ruimte eronder in de zomer veel koeler, wat weer elektriciteit scheelt als we met airco's ons huis proberen koel te houden. De verf die Rob heeft gebruikt is Raw Paint Roofpaint, een verf die je zelf met water moet mengen en zich makkelijk laat hanteren. Rob heeft in de tussentijd laten weten dat het koeleffect echt super was. Hij heeft inmiddels ook het dak van zijn tuinhuis wit gemaakt. Er is weliswaar geen bijdrage aan biodiversiteit als het om het dak gaat, maar de tuin van pakweg 300 m2 is een waar paradijs voor bijen, vlinders en vogels. Er is geen waterberging zoals bij een groen dak, maar al het water wordt opgevangen in tonnen en dat water wordt gebruikt om de tuin te besproeien (anders moet je daar bijv kraanwater voor gebruiken). Het effect in de ruimtes onder het witte dak was een temperatuurverlaging van ongeveer 6 graden.
Je verhaal klopt niet helemaal; een dak is berekend op een pakket sneeuw en of water tot zo’n 8 cm, met een groendak voeg je max. 1 kg toe dus hooguit 9 kg bij volle watersfand.
Https://BouwGezond.nl