Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Lokale ventilatie, werkt dat nu echt?

De afgelopen jaren zijn we druk bezig geweest met de kierenjacht en isolatie van de muren, dak, ramen en vloeren van ons huis uit 1925. Maar tijdens deze verduurzaming waren we ventileren vergeten. Beetje dom, ik geef het toe. In deze blogpost deel ik onze, niet zo positieve ervaringen met de JAGA Briza Fresh en wat we geleerd hebben over dit onderwerp.

We zijn ongeveer 4 jaar op zoek geweest naar een installateur die onze bestaande woning uit 1925 van een warmtepomp durfde te voorzien. Telkens legden we uit dat we ook voor ventilatie graag een oplossing willen hebben. We hadden de mogelijkheid kanalen door de ingebouwde kasten van de kamers en-suite aan te leggen of lokaal een ventilatiesysteem te plaatsen. We wilden echt ventileren want op feestjes als de kamer vol zat ging al snel de CO2 meter die we los hebben geplaatst luid protesteren omdat de CO2 niveaus boven de 2000 ppm uitkwamen. Als ik dan een raam opendeed, ging de ene helft van het gezelschap klagen, je kent het wel. 

Uiteindelijk na advies van meerdere installateurs kozen we voor de moderne Laag temperatuur radiator van Jaga die ze samen met de firma Climarad hebben ontwikkeld. Climarad is bekend van lokale ventilatie in verzorgingstehuizen en scholen. Vervuilde lucht wordt afgezogen uit de ruimte zelf, de warmte wordt eruit gehaald en overgedragen aan de koude schone buitenlucht. Een ingenieus systeem en veelvuldig toegepast (dachten wij). De unit op de foto is de JAGA Briza Fresh die ook de mogelijkheid heeft om met koud water de kamer te koelen. Misschien niet zo slecht met de warmer wordende zomers. De Climarad zelf heeft ook een trucje. Die kan 's nachts als het kouder wordt in de zomer, verse koude lucht de kamer inblazen. Dan hoeft de warmtepomp niet eens te koelen. Wel zo zuinig!

Het huis verwarmen met de Lage Temperatuur radiator van Jaga gaat uitstekend, lees mijn andere blog over het eerste jaar er maar op na. Ventileren op de automaat als de CO2 of het vochtgehalte in de kamer stijgt bleek al een stuk lastiger. De ingebouwde CO2 meter registreerde niet goed en uiteindelijk is de meter uitgebouwd, elders in de kamer gehangen en wordt er eindelijk goed aangestuurd. De nachtverlaging blijkt ondanks alle pogingen niet te werken. De koeling door de warmtepomp gelukkig wel.

De ventilatoren van deze oplossing van JAGA en Climarad verplaatsen erg veel lucht. Zelfs als de kamer op temperatuur is (20-20,5 graden) voelt de langsstromende lucht koud. Regelmatig was het zelfs erg koud. Als het CV water afkoelde omdat de warmtepomp ging ontdooien of de unit uitschakelde vanwege een hoge buitentemperatuur dan was het ronduit onbehaaglijk. Na veel discussie is besloten dat het ontbrekende buffervat in de installatie toch nodig was. 

De JAGA unit wordt aangestuurd door een aparte thermostaat, iets dat als een complete verrassing kwam. We hebben gewoon twee kapiteins op 1 schip. Als de warmtepomp aan gaat en het water verwarmt, heeft de JAGA radiator dat niet door en worden de ventilatoren niet gestart. Ik zit regelmatig als een disk-jockey de JAGA aan- en uit te zetten om verwarming te krijgen of de ventilatoren terug te draaien als er koude lucht wordt verplaatst. Als de warmtepomp even pauze heeft of warm water aan het maken is, gaat de JAGA in de helicopter luchtverplaatsstand. Geen pretje dat kan ik je verzekeren. Ik hoop met JAGA en een installateur nog op een automatisch of in elk geval werkend systeem te komen. Wel besproken maar na 18 maanden nog niet gerealiseerd. Dat Climarad en Jaga dit product hebben gediscontinueerd en uit elkaar zijn gegaan heeft natuurlijk niet geholpen. Had ik maar geweten dat wij de laatste JAGA Briza Fresh zouden krijgen..... (vandaag ben ik er achter gekomen dat ik al 1,5 jaar met de verkeerde handleiding werk. De juiste handleiding heb ik zelf kunnen vinden en nu is de bediening een stuk logischer, zucht. Ik heb al zo vaak gezegd dat de handleiding niet klopte, maar ja Jaga wees naar Climarad.....)

In het afgelopen jaar is zelfs de firma Climarad al tweemaal langs geweest. Die constateerde dat de openingen in de muur niet aansloten op de openingen van de Climarad en dat er lucht lekt. Dat zal vast gekomen zijn omdat de firma Hoppenbrouwers zonder boormal gewoon aan het boren is gegaan op maandag ochtend. Kwamen eerst te hoog uit, moesten een tweede gat boren zodat de zorgvuldig geïsoleerde muur nu veel te veel gaten bevat. De boormal bleek gewoon meegeleverd te zijn, maar onder het mom "al zo vaak geïnstalleerd" werd direct begonnen met boren. Toen de radiator na 1,5 dag proberen door de firma Hoppenbrouwers nog niet bleek te werken, bleek de kreet "al zo vaak geïnstalleerd" niet serieus genomen te worden. Ik moet toegeven dat in de handleiding van de JAGA Briza Fresh en Climarad fouten (zie ook boven) stonden, dat de tekeningen niet klopten met de praktijk en dat dit het voor een installateur ook erg lastig maakt. Tot overmaat van ramp toen de radiator in gebruik genomen werd bleek de snelkoppeling niet aangedraaid te zijn, heeft de hele kamer vol water gestaan en is uiteindelijk het parket opnieuw geschuurd moeten worden. Murphy was wel aanwezig bij ons.

Op de vloer van de Energiebeurs hoorde ik van meerdere mensen dat dit product in de praktijk veel problemen heeft gegeven met geluid en comfortklachten. Ook zegt men dat de Climarad oplossingen voor ventilatie en lage-temperatuur-verwarming die ze nu zelf maken veel beter zijn in geluid, beter regelbare ventilatoren hebben en wel reageren op kouder en warmer water. Ik heb zelfs de reis naar de fabriek en showroom gemaakt om weer een beetje geloof in lokaal ventileren en verwarmen te krijgen. In theorie lijkt de Climarad Care H1C een betere keus geweest te zijn, ik kan er geen ervaringen over delen. 

Jaga is overgestapt van lokaal ventileren naar centraal ventileren en alleen inblazen in het vertrek waar een te hoog CO2 gehalte wordt gemeten. Met het oog op de broodnodige koeling wellicht een hele goede keuze, maar het helpt mij niet meer.

Als pionier weet je dat er dingen kunnen misgaan. De keuze voor deze decentrale ventilatie oplossing was geen goede.  Dat het oplossen naar behoren nog steeds niet is gerealiseerd na 18 maanden was een complete verrassing. Ik had meer kennis en service verwacht van de firma JAGA. Ik geloof nog steeds in decentraal ventileren en lage temperatuurverwarming als mogelijkheid naast vloer- en wandverwarming maar orienteer je goed op geluid, en samenwerken met de warmtepomp! Het principe werkt, daar ben ik van overtuigd. Ook in de huidige tijd van corona is ventileren een vereiste, dus een goed werkend systeem essentieel. 

Met mijn kennis die ik in 18 maanden troubleshooting heb opgedaan weet ik nu hoe ik de installatie handmatig redelijk werkend kan houden, maar het blijft enorm frustrerend dat je handmatig regelmatig moet ingrijpen. 

De leverancier van de warmtepomp en Jaga Briza Fresh, de FCTR E, doet met mij nog steeds pogingen de zaken met Jaga gerepareerd te krijgen. Zij zijn niet tevreden voor ik dat ben, een loflijk streven!

 

 

Jan Stokman
donderdag, 24 november 2022 om 19:02

Hallo Floris, heel herkenbaar jouw verhaal over de Briza, Jaga en Climarad. Ik heb er zelf 2 geïnstalleerd in 2015 in mijn huis en ervaar het als dure miskopen.

Loek
zaterdag, 4 februari 2023 om 13:04

wij overwegen het laten plaatsen van JAGA vloerconvectoren, de Mini Canal Hybrid. Daarin zitten ook ventilatoren . Het is me niet helemaal duidelijk of die bij verwarmen (dus niet koelen) klachten opleveren m.b.t het geluid. Wat is jullie ervaring op dat punt?

Jan
zaterdag, 4 februari 2023 om 14:01

Hallo Loek, ik ken het product niet. Kun je naar een experience centre om ze te beleven?

Floris Mokveld
woensdag, 15 februari 2023 om 19:27

Goed punt. Ik heb ervoor gezorgd dat er twee voorbeelden bij de Groene Transformator zijn. Een Jaga lage temperatuur verwarming met DBE ventilatoren en een werkende Speedcomfort. Tijdens de openingstijden (kijk even op www.degroenetransformator.nl voor de actuele openingstijden) kun je ervaren wat je van het geluid vindt. Mogelijk niet 100% gelijk aan de door jou genoemde. Adres is Bredeweg 10 in Roermond. Tot ziens wellicht!
Deze pagina delen: