Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Tweedehands bouwmaterialen

Het moet anders, onze lineaire economie waarbij spullen na gebruik eindigen in de vuilstortplaats of verbranding moet om naar de circulaire economie. Onze grondstoffen zijn te belangrijk om te verspillen in de verbranding of te vermengen met van alles en dan te storten. Ik schreef hier al eerder over, maar ook voor mij is het lastig vaste routines te doorbreken. Recent besloot ik een muur te isoleren met circulaire isolatiematerialen. Goed over nagedacht en ik ben tevreden over het resultaat. Maar de gebruikte houten latten kwamen gewoon van de Gamma. Wel FSC, dat wel, maar waarom ben ik niet op zoek gegaan naar gebruikt hout? Het is weggewerkt achter gipsplaat dus hoe het er uitzag was niet belangrijk. Na de klus ben ik naar Bloem Gebruikte bouwmaterialen in Heel geweest. In een keurige loods en een buitenterrein liggen de gebruikte materialen netjes gesorteerd (op de foto rechts moeten de spijkers er nog uitgehaald worden). Hout, stenen, marmer, wasbakken, deurklinken, heel veel deuren, te veel om op te noemen, je moet er echt gaan kijken.

Het bleek dat mijn maat (5 bij 6 cm balk) niet gebruikt te krijgen is, de maat is te klein, deze maat wordt niet in goede staat uit de slooppanden gehaald. Maar deze maat is wel te koop als Refurbished. Restpartijen hout maken dat dit toch goedkoper kan worden aangeboden als nieuw hout dan bij de Gamma. Dus ook voor die maat kun je naar Heel toegaan.

Nu alleen nog maar in het systeem krijgen, dat is vaak het lastigst. Nieuw bestellen is zo simpel, op de webshop heb je alles zo bij elkaar geklikt. Maar de ommekeer naar de circulaire economie vraagt ons wel om anders te denken. Bedrijven als Bloem kunnen ons daarbij helpen, ga er eens kijken! Hij bezorgt ook als je dat wilt.

In Utrecht heeft het kringloopcentrum zelfs dit soort tweedehandse bouwmaterialen. Bij het Goed bestaan deze plannen helaas nog niet. Misschien moet je er gewoon naar vragen, dan komt het daar misschien ook wel.
Deze pagina delen: