Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Plastic vrije boodschappen



Een mooie ontwikkeling met helaas ook een lastige keerzijde aan de medaille:

De vaste bezoeker van de Ekoplaza kan de aandacht voor Plastic Free boodschappen doen haast niet zijn ontgaan. Met grote bogen, posters en pijlen aan de rekken wordt de consument gewezen op de nieuwe, plasticvrije verpakkingen. Vrijwel alles dat vroeger in plastic zakken werd verpakt is er nu in een doorzichtige plasticvrije verpakking te koop. Ekoplaza neemt daarmee stelling tegen de gewone industrie/supermarkt die vol ligt met plastic verpakkingen. Plastic dat niet vergaat in ons milieu en de oorzaak is van de plastic soep die in de oceanen het leven en het milieu verziekt. Natuurlijk kunnen wij consumenten onze plastic verpakking inleveren via de Plastic Hero zak, maar dit plastic is sterk vervuild doordat alle plastic door elkaar wordt ingezameld en het afval wordt nog maar mondjesmaat tot hoogwaardige producten hergebruikt. Op hun website (lees vooral ook eens de FAQ) wordt uitgelegd waarom Ekoplaza gelooft in alternatieve verpakkingen die 100% herbruikbaar (glas en papier/karton) of composteerbaar zijn en niet in verpakkingsvrije winkels. Deze laatste, hoe mooi ook qua idee, komen maar slecht van de grond omdat de consument wel héél veel gemak moet inleveren.

Recent kwam in het nieuws dat zogenaamde biologisch afbreekbare folies van de GFT (Groente Fruit en Tuinafval) verwerkende industrie niet bij het GFT mogen worden gedaan. De verblijftijd in de commerciële GFT installaties is te kort en deze folies komen als restafval bij deze installaties vrij en worden dan verbrand. Maar bij het plastic afval mogen deze verpakkingen ook niet want dan vervuilen ze deze afvalstroom. Op dit moment, als je de aanwijzingen van de afvalindustrie gaat volgen, moet je deze plasticvrije verpakkingen bij het restafval doen. In plaats van recyclen van plastichoudend afval ga je over op weggooien van plastic-vrij afval. Als bewuste consument niet echt een aanlokkelijk perspectief. En dit terwijl Ekoplaza in grote letters op de verpakking stelt dat de verpakking bij het GFT mag. Ik heb hieraan een mail gewijd en als antwoord van Ekoplaza gekregen:

"Er zijn vanuit diverse afvalbedrijven inderdaad nog protesten voor deze verpakking. Dit is een politieke afweging en geen technische afweging.

Door een juiste verwerking kan een afvalbedrijf deze verpakking prima composteren. Ze hebben echter geen zin om hierin te investeren.

Naar ons idee is dit noodzakelijk om de volgende stap te maken. Wij gaan niet wachten tot de afvalverwerkers inzien dat het huidige systeem niet functioneert.

Indien uw verpakking toch met het gft-afval meegaat, dan is dit geen enkel probleem. Maar het alternatief is daarna inderdaad restafval."

De echt bewuste consument composteert deze nieuwe verpakking in eigen composthoop waar het tot nuttige ingrediënten uiteen zal vallen en worden hergebruikt. Ik weiger het afval bij het restafval te doen en zal in de meeste gevallen het gewoon meegeven met het GFT en dan maar hopen dat de verwerkende industrie snel investeert in goede verwerking van composteerbaar afval dat aan alle regels voldoet.




Deze pagina delen: