Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Koolstof budget

Om klimaatverandering te stoppen of zelfs te keren moeten we minder CO2 uitstoten, dat is de meeste mensen wel bekend. Vandaar dat isolatie van je huis zo belangrijk is. Maar wat als je nu drie vliegen in 1 klap slaat? Gebruik bio-based isolatiematerialen!

Ik zal het eerlijk bekennen, tot voor kort had ik hier geen oog voor. Soms moet je er gewoon op gewezen worden. In mijn geval was het Jan Willlem van de Groep die lange tijd vooral warmtepompen maakte met Factory Zero, maar nu een lans breekt voor de bio-based economie. Bouwen met bio-based materialen, producten die in de natuur groeien, zoals bamboe, hout, hennep/vlas etc. 

Het idee voor de oproep om meer bio-based bouwmaterialen (en dus ook bio-based isolatiematerialen) te gebruiken is gebaeerd op het idee dat we CO2 op moeten slaan. Om onder de 1,5 of 2 graden klimaatopwarming te blijven in 2050 hebben we namelijk een bepaald maximum CO2 of koolstof budget. Meer mogen we niet uitstoten de komende jaren. Dat kan dus door minder uit te stoten maar je kunt het ook door CO2 langdurig op te slaan. Gebruik je bio-based bouwmaterialen of isolatiematerialen dan sla je CO2 langdurig in je huis op.

Het maken van glaswol isolatie of steenwol isolatie vergt enorm veel energie en dus genereert de productie een enorme CO2 uitstoot! Gebruik je houtisolatie of vlas om te isoleren, dan wordt er voor de productie veel minder CO2 uitgestoten terwijl in het materiaal zelf CO2 wordt opgeslagen. Door je isolatie van je huis stoot je zelf ook minder CO2 uit. Dus isoleren met vlasisolatie geeft driemaal CO2 vermindering, veel meer dan bij die energieintensieve glaswol of steenwol. Jan Willem stelt zelfs dat we met heel zwaar isoleren onszelf in de voet schieten. Het maken van al die isolatiematerialen geeft zoveel extra CO2 uitstoot dat we het ons extra moeilijk maken om het koolstof budget te halen.

De berekening lijkt simpel en eigenlijk een inkoppertje. Toch staat bij NIBE, het normeringbureau van materialen, steenwol bovenaan als beste keuze voor de isolatie. In de berekeningen van de impact worden allerlei zaken zoals CO2 opslag niet meegenomen. Er is op twitter en in de community een hele discussie losgebarsten en wellicht dat in toekomstige rankings de CO2 opslag wel wordt meegenomen. Ondertussen kan jezelf natuurlijk dit soort bio-based materialen in je overweging meenemen. Ik zal zeker niet zeggen dat altijd houtisolatie beter is dan steenwol of PIR. PIR is het dunste isolatiemateriaal dat er is en soms kan je dezelfde isolatiewaarde helemaal niet krijgen met houtisolatie. Meer isolatie over de levensduur van je huis zal altijd meer CO2 besparen dan dat wordt opgeslagen in de houtisolatie. Dus blijf nadenken!

Het is wel te hopen dat NIBE er in slaagt om deze koolstof opslag mee te nemen om het ons consumenten zo makkelijker te maken de beste keuze te maken.




Deze pagina delen: