Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Innovaties nodig in de bebouwde omgeving

Om de komende jaren alle huizen duurzaam te gaan verwarmen moeten we 7 miljoen bestaande huizen gaan isoleren, aanpassen en op een andere manier verwarmen. Een flinke uitdaging. Over de mogelijke innovaties organiseerden we, Minouche Besters en collega's van Stipo, TKI Urban Energy en ondergetekende namens Bona Ciklo een mooie avond. De pitches zijn opgenomen en volledig terug te kijken via Youtube en na te lezen via de speciale nieuwsbrief van Mailchimp. Speciaal voor bewonersinitiatieven, energiecoöperaties, bouwbedrijven, adviseurs en installateurs!

Door de TKI-Urban Energy worden veel innovaties ondersteund en ontwikkeld. Elkaar ontmoeten en samen ontwikkelen is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Het viel me begin 2020 op dat er in Limburg nog niet veel van deze innovaties in pilotvorm actief zijn. Maar er zijn wel bewonersinitiatieven die zoeken naar innovatieve oplossingen om van het aardgas af te gaan zoals EnergieKronenberg en Peel Energie met het inititiatief met een Ecovat. Stipo, die voor de TKI Urban Energy actief is in de bebouwde omgeving,  pakte de uitdaging op en samen organiseerden we een avond waarop innovatieve ondernemingen aan de bewonersinitiatieven presenteerden (via pitches) en de bewoners hun uitdagingen toelichten. Matchmaking. Via de opname is de kennis en aanpak ook breder te delen. Deel deze blog met relevante bedrijven en mensen.

De pitches waren van (voor de slides zie de samenvatting):

  • Het woningabonnement, een organisatie die bewoners ontzorgt en vanuit de huidige energiekosten de noodzakelijke isoaltie en aanpassingen financiert.
  • Zonnet, een innovatieve wijkverwarmingsoptie in Haarlem die wordt ontwikkeld samen met de TU-Delft
  • Dimark Solar die met zonnewarmte het hele jaar de woning kunnen verwarmen
  • Home EVAP, een oplossing om de vochtigheid in huis te regelen
  • FAAY binnenwanden, een isolatieoplossing om aan de binnenzijde de want te isoleren
  • Dr Ten, een zoutbatterij voor wijkopslag

In het tweede deel werd in drie deelsessies verder gesproken:

  1. over de samenwerking van innovatieve partners en de installatiebranche, begeleid door het Duurzaam Bouwloket
  2. coöperatieve initiatieven waar bewoners samen aan de slag gaan, begeleid door Energie Samen
  3. hoe bewoners zelf kunnen samenwerken met de gemeenten, begeleid door LSA Bewoners

Van de deelsessies zijn de discussies niet terug te zien, maar een uitgebreide samenvatting staat in de genoemde samenvatting.

Ikzelf was aanwezig in de eerste sessie. Het vinden van goede installateurs en het opleiden in de juiste technieken om succesvol bewoners te ontzorgen is in de praktijk een enorme kluif! Zowel Woningsabonnement als Thuisbaas vertelden dat ze in andere plaatsen in Nederland gestart waren met een grote groep installateurs maar dat de gewenste kwaliteit door maar een paar installateurs kon worden gerealiseerd. Een eye-opener en tevens een waarschuwing. We moeten echt aan de gang in de regio.

Voor meer info is Minouche Besters van Stipo/TKI Urban Energy bereikbaar.

 
Deze pagina delen: