Via het recent opgerichte netwerk van de Omwentelaars kwam er een vraag over een vervanging en isolatie van een vloer in een bestaand huis langs van twee Omwentelaars, Guido en Janneke. Nadat ik de vraag had uitgezet in mijn netwerk kreeg ik al snel contact met een mooi duurzaam bedrijf met een hele onverwachte oplossing.
Nicole Cloudt architect van Concept Cloudt tipte mij dat ik eens contact moest zoeken met Emmanuel Laugs van Eko+ uit Banholt. Beide waarschuwen voor potentieel optrekkend vocht naar de kamer vanuit de muren als er een volledig dampdichte vloer (zoals beton in combinatie met plastic) wordt gelegd. Goed advies is essentieel.
Het gesprek werd pas echt leuk toen Emmanuel ging uitleggen wat hij zou doen in sommige bestaande huizen. Bestaande vloer verwijderen, zand weggraven tot 40 cm diep, buizen aanbrengen voor riolering en verwarming en dan volstorten met Glasschuim granulaat zo uit de bigbags. Dit materiaal isoleert en vormt de ondergrond voor de vloer in één. Gemaakt van glas dat niet meer gerecycled kan worden in flessen. Volledig inert en altijd verwijderbaar (belangrijk voor monumenten). Het wordt vervolgens aangetrild en je bent klaar voor een dekvloer van bijvoorbeeld 5 cm anhydriet (gemaakt van afval gips). Vloerverwarming, bamboe, linoleum, of direct afwerken, het kan allemaal.
Wordt niet alleen in bestaande bouw gelegd maar kan ook in nieuwbouw voordelen bieden. Je krijgt in elk geval geen vochtprobleem in je huis.
De dunne anhydriet vloer met het losse glas maakt dat verbouwingen relatief makkelijk zijn. Ga daar maar aan staan bij 25 cm beton met isolatie. Vaak moet zo'n vloer na 1 generatie alweer volledig worden verwijderd door veranderde wensen.
Verschillende aannemers in Limburg hebben ondertussen ervaring met dit product en weten dat zelfs voor nieuwbouw een dergelijke vloer qua mankracht en tijd kan concurreren met een betonnen vloer.
Natuurlijk stelde Emmanuel ook dat verwijderen van de vloer wellicht niet nodig is. Heb je een kruipruimte dan kan je gewapende folie onder de balken spannen en de ruimte tussen de balken volspuiten met cellulose (van hout). 22 cm balk geeft een Rc/d waarde van iets minder dan 6. Heb je een wiebelige vloer dan is een extra vloer natuurlijk veel goedkoper.
Hij vertelde ook over de Limburgse oplossing voor schapenwol. Een aantal jaren geleden stond schapenwol bovenaan de lijst van isolatiemateriaal van NIBE dat je kon gebruiken als je vernieuwbare, ecologische grondstoffen wilt gebruiken. Nu staat schapenwol helemaal onderaan en de belangrijkste reden daarvoor is dat de teelt van schapen en de vrijkomende mest worden meegeteld met de productie van wol. Maar in Zuid-Limburg worden Limburgse schapen ingezet voor natuurbeheer. De schapen houden de heide of andere natuur vitaal. Natuurlijk groeit de wol en die wordt af en toe geschoren. De vezel is erg lang dus niet geschikt voor kleding en moest tot voor kort gewoon weggegooid worden. Nu wordt dezelfde wol omgewerkt tot isolatiematten via een lokale wolwasserij. Een prachtige circulaire kringloop met een pracht isolatieproduct. Waarom je kozijnen dichtspuiten met PUR waardoor je deze maar weer moeilijk verwijderen kan. Gewoon afdichten met wol. Ook voor wol ben je bij Eko+ aan het goede adres.