Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

United Economy en circulair geld

De corona-crisis laat ons overduidelijk het belang van samenwerking zien. Niet alleen als het gaat om oog hebben voor elkaar, ook in economische zin is dat zo. Net zo goed als mensen niet zonder elkaar kunnen, kunnen ook bedrijven niet zonder elkaar. Elk bedrijf in onze samenleving kan bestaan dankzij andere bedrijven. Het inzicht dat we het samen moeten doen, is van grote waarde. Want ook na de corona-tijd hebben we nog heel wat uitdagingen op te lossen. En ‘samen’ is dan opnieuw het sleutelwoord.

Deze tekst is de inleidende tekst van een artikel dat Heidi Leenaarts van United Economy schreef in de afgelopen periode. Ik kopieer niet de hele tekst, ik raad je aan het artikel zelf even door te nemen. Het geeft goed aan waarom United Economy bezig is met een bedrijvennetwerk en waarom ze recent ook particulieren tot het netwerk aan het toe laten zijn. Een netwerk van een circulaire munt die ronddraait in het netwerk van bewuste en duurzame bedrijven in plaats dat bij elke aankoop de winst meestal bij de grote bedrijven terecht komt en het geld vaak supersnel vanuit jouw portemonnaie naar een ver weg land weglekt. Doorzonde.  De laatste ontwikkeling is een idee om er per regio wat aan te gaan doen. Voor mij ook de reden om er op deze blog aandacht voor te vragen.

De meeste lezers weten dat ik Circulair geld zoals door Circuit Nederland wordt uitgedragen een warm hart toedraag. Niet voor niets willen we met Primaflow inwoners belonen met lokaal geld om goed scheid-gedrag te belonen. Maar buiten de oude pogingen uit het verleden zoals bijvoorbeeld met de Sjröm en LETS zijn er in de buurt nog geen particulieren en bedrijven die elkaar betalen met lokale munt. Dat zou ik graag willen veranderen, doe jij mee? Pieter Reus heeft de ideeën over een lokale munt recent op verzoek van de gemeente Meierijstad op een rijtje gezet en op de site van de Omwentelaars gepubliceerd. Ook een leuk artikel om te lezen!

Heel kort gezegd komt een circulaire munt neer op een munt die je alleen binnen het netwerk van bedrijven die aangesloten zijn kunt uitgeven. Dat klinkt beperkend, maar in werkelijkheid werkt dit enorm stimulerend voor de lokale economie. Als we iets leren van de huidige crisis is toch wel dat we meer Samen en Lokaal zaken moeten gaan regelen. De wereldwijde economie gericht op groei zal niet snel terugkeren in ons land. Bij een lokale munt circuleert de munt tussen de bedrijven in de regio en heeft daardoor tot wel 5 keer meer impact op de economie dan gewone euro's. Met de banksoftware van Circuit Nederland kun je het geld gebruiken alsof het gewone euro's zijn, het hoeft niet veel moeite te kosten. Eerlijk is eerlijk, een alternatieve munteenheid beheren in je administratie kost vaak wel extra tijd en geld. Bedrijven als Greenchoice en Triodos zijn wel lid van United Economy maar kunnen nog geen betalingen accepteren van particulieren voor bijvoorbeeld de maandelijkse rekeningen. Dat is nu nog teveel werk. Maar als meer mensen met deze munt aan de gang gaan kunnen deze bedrijven ook deze administratieve moeite gaan doen

Stuur me een mailtje (info (at) bonaciklo.nl)  als je geïnteresseerd bent om mee te doen met het regionale netwerk in Limburg 

Pieter Reus
zaterdag, 13 juni 2020 om 22:14

Mooi artikel Floris

www.metpieter.com
Deze pagina delen: