Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Een nieuw Energielabel

Alweer 9 jaar geleden vroegen we een officieel energielabel aan als onderdeel van een flink aantal maatregelen hier in huis. Label B was het resultaat voor onze woning uit 1925. In de wijk met woningen uit begin 20ste eeuw zijn de meeste woningen label F of G met een paar uitzonderingen. Lange tijd was ons huis het enige groene huis in de omgeving, dat is gelukkig niet meer zo, er zijn al een paar andere label B/C woningen. Sinds 2011 hebben we al weer veel extra maatregelen doorgevoerd dus volgens mij is de woning nu wel label A. Maar toen ik een jaar geleden probeerde het energielabel te updaten was ik onaangenaam verrast. Ik dacht simpel de extra maatregelen te kunnen toevoegen maar ik moest opnieuw de hele aanvraag doen. Alle bewijzen aanleveren van de 20+ maatregelen die we in de loop der tijden hadden doorgevoerd. Ik wachtte nog even af, in de hoop dat er iets simpels zou veranderen. Nu mijn energielabel bijna aan het eind van de looptijd is heb ik toch maar alle rekeningen opgezocht, gefotografeerd en geüpload. Nu is ons energielabel omgezet naar label A. Wel wat werk maar dan heb je ook wel wat.

Is dat echt zo? Heb ik nu wel wat? Ik wist in theorie hoe dit label systeem werkte. Mijn label was met EPA rapport door een officiële energieadviseur opgesteld. Maar je kan in het nieuwe systeem gratis of voor weinig geld een energielabel krijgen. Hoe kan dat nu hetzelfde zijn als het EPA rapport waar ik ooit 350 euro voor betaalde? Dat kan dus ook niet. Toen het systeem opgezet werd zou het energielabel verplicht worden voor elke woning. Mensen lieten zich opleiden om het label proces uit te voeren, maar uiteindelijk kregen ze na de opleiding te horen dat de verplichting vervalt. Alleen bij verkoop was een label nog verplicht. Weg inkomsten, onbetrouwbare overheid ten top voor deze mensen. Ik weet nu ook uit de praktijk hoe het mogelijk is dat er voor een paar euro een label wordt afgegeven. Jij doet alle bewijsvoering met foto's en nota's. De controleur controleert op zijn manier, komt niet bij je langs en geeft op hoofdlijnen een label af. Dat ik de woonkamer volledig heb geïsoleerd met een binnenwand en de muren in de onverwarmde slaapkamers niet heb geïsoleerd, voor dat soort details is geen plaats. Het feit dat de slaapkamers niet zijn geïsoleerd leidt er toe dat er totaal geen muurisolatie is meegenomen en dat het adviesrapport stelt dat ik toch echt de muren moet isoleren, zucht. 

Heeft het me veel tijd gekost? Nadat ik alle nota's had opgezocht en gefotografeerd was het invullen eigenlijk weinig werk. De door mij gekozen adviseur (Alexander Marczinksi uit Venlo) garandeert een label binnen 24 uur mits je alle stukken juist aanlevert. Hij controleert contentieus en kan ook adviseren wat je nog moet doen. Zijn werk kost je 19 euro en dan heb je een label met een geldigheid van 10 jaar. Maar dit label lijkt niet op een echt energielabel. Het is heel globaal. Je kunt al voorspellen hoe verkopende partijen een heel gunstig label kunnen krijgen zonder dat er de juiste maatregelen zijn uitgevoerd. 

Vanaf januari 2021 komt er een nieuw energielabel dat wel weer wordt opgesteld door de woning te bezoeken. Dat bovendien rekening houdt met de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutraal) eisen die er nu gelden voor nieuwbouw en voor jouw toekomstige verbouwing van je huis. Ik hoop echt dat dit nieuwe label jou ook weer richting kan geven voor je plannen in verduurzaming, iets dat ik in het huidige systeem echt mis. Het label wordt wel aanzienlijk duurder. Vandaar dat bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis nu radiospotjes heeft om mensen een energielabel te laten aanvragen. Het is immers nu heel goedkoop en makkelijk en het resultaat is 10 jaar geldig. Ik kan niemand verbieden om het huidige systeem te gebruiken maar ik zou het heel jammer vinden als mensen nu uit financiële redenen op grote schaal dit niet echt zinvolle energielabel gaan aanvragen.

Wat is jouw mening over het huidige energielabel?

Floris
Thursday, 16 July 2020 om 21:57

Het maakt dudielijk hoe enorm sterk de bouwlobby is die meer is geinteresseerd in vooral goedkoop en winstgevend te bouwen woningend dan duurzame woningen. Verder verbruikt een echt goed duurzaam gebouwde woning weinig energie en dan loop je dus tegen weerstand aan van de club van energiebedrijven en overheidsinstanties die heel veel baten binnen harken aan verkoop van energie aan burgers. De burger als dom melkkoetje.

www.zonnepanelen.wouterlood.com
Hussainali
Saturday, 19 December 2020 om 17:21

Ik wil energielabel aanvragen voor ons huis,adresis Spitael 134 9202HG in Drachten

henderik muller
Wednesday, 30 December 2020 om 14:33

ik wil een energie label aanvragen voor de woning op de sportweg 19 1775aj in middenmeer ,,, hoe werkt dat en waar kan ik dat aanvragen

Floris
Wednesday, 30 December 2020 om 15:31

aanvragen kan bij een energielabelverstrekker.
zie https://www.energiekeurplus.nl/energielabel-groningen-friesland-drenthe/definitief-energielabel/

http:www.zonnepanelen.wouterlood.com




Deze pagina delen: