Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Gasaansluiting verwijderd (slot)

Eind jun 2021 is de gasmeter én de gasleiding bij ons verwijderd. Volgens het tijdelijke tarief van 0 euro want de politiek wilde niet langer de pioniers laten bloeden. Maar wel in mijn gevoel veel overbodig en onnodig werk. Een kort verslag na een lang traject waar ik al eerder over schreef.

Sinds juni 2019 gebruiken we geen enkele m3 gas meer. Niet voor verwarmen voor het huis, niet voor het warme water en niet meer voor het koken. De warmtepomp geeft ons naar volle tevredenheid warmte, koeling en warm water. Met een modern inductiefornuis wordt gekookt, wij zijn een all-electric woning geworden. Onze stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens, onze CO2 uitstoot is enorm teruggebracht.

Vroeger zijn we van Ziggo TV overgestapt op KPN TV. De Ziggo aansluiting ligt nog in de kamer en in de tuin, maar we gebruiken hem niet meer. We betalen Ziggo ook niets meer. Dit verwachtten we ook voor de gasaansluiting. We gebruiken geen gas dus willen niet blijven betalen voor een gasmeter die we niet nodig hebben. Vroeger werd er dan een slot op de meter gedaan zodat de gebruiker geen gas meer kon gebruiken. De gasleiding mocht blijven liggen en de meter bleef vergrendeld in de woning staan. De politiek en alle beslissende instantie heeft echter bepaald dat dit niet veilig is en dat mensen die geen aardgas meer gebruiken hun netwerk bedrijf moeten vragen de leiding en de meter te verwijderen. Maximaal na 12 maanden nadat het slot erop gezet is moet dit uitgevoerd zijn. Bij ons duurde het wat langer, ik wilde niet de geoffreerde 750 euro betalen. De politiek heeft de verwijdering nu tijdelijk gratis gemaakt zodat pioniers niet worden gestraft.

De afgelopen week kwm men de leiding verwijderen. Met de klikc-melding en de tekening van de leiding op de ipad gingen de mannen op zoek naar de hoofdleiding van 200 mm. Toch geen kleine leiding, maar na 2 uur graven nog geen spoor van deze hoofdleiding. De tekening bleek onjuist. Toen de huisaansluitleiding opgezocht. Weer bijna 1,5 uur later was die op een andere plaats dan op tekening gelokaliseerd. Allerlei oude leidingen werden ondertussen opgegraven, wat een rommeltje in de bodem. Daarna was het werk snel klaar. Maar wat hebben we nu bereikt? Toekomstige bewoners zullen nooit op waterstof of groen gas meer kunnen verwarmen, het verwijderen is definitief. Het heeft uren werk gekost. 

Is het alternatief om de meter, vergrendeld met slot, gewoon te laten hangen en de leiding gewoon te laten liggen niet veel simpeler en net zo veiolig? Als de wijk toch aardgasvrij wordt gemnaakt kan de hoofdleiding veel sneller worden wegehaald dan al die voortuinen open te moeten graven. Ik hoop echt dat de nieuwe oplossing in de warmtewet een praktische oplossing mogelijk maakt die de overstappers naar all-electric belonen of in elk geval niet straffen maar overbodig werk voorkomen. Deze mannen hebben we hard nodig voor de opwaardering van het electriciteitsnetwerk of de aanleg van warmtenetten. Dit verplicht weghalen is echt wel onzin.Onderwerpen


Deze pagina delen: