Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Elektrische aansluiting opwaarderen?

In de praktijk blijken milieubewuste gebruikers van warmtepompen vele honderden euro's teveel te betalen aan het netwerkbedrijf omdat ze onnodig naar een zwaardere aansluiting of krachtstroom zijn gegaan. Deze blog legt uit dat dit zeker niet altijd nodig is.

Nu we met elkaar van het gas afgaan en overgaan op all-electric oplossingen met warmtepompen, IR-Panelen en inductiekookplaten zal er in sommige gevallen wat met onze elektrische aansluiting van het huis moeten gaan gebeuren. Ik wist tot voor kort niet eens wat voor elektrische aansluiting ik nu gebruik en dacht dat als ik van het gas af ga ik zou gaan besparen op de netwerkkosten. Dit laatste blijkt alleen op te gaan als je als consument samen met je elektricien goed oppast. Vroeger was een iets zwaarder uitgevoerde elektrische aansluiting (3*35A in plaats van 3*25A) amper duurder. Een tijdje geleden zijn de maandelijkse kosten van de 3*35 A aansluiting behoorlijk gestegen. Dat kan zomaar 600 euro per jaar schelen, daarmee is je voordeel van het verdwijnen van de gasaansluiting mooi weer helemaal weg! Dus laat je niet zomaar een verhoging van je aansluiting naar 3*35 A aanpraten!

Gelukkig blijken er namelijk apparaten te bestaan (warmtepompen en inductiekookplaten) die slim de maximale stroom die ze gebruiken afstemmen op wat je beschikbaar hebt. Mocht je net de wasmachine aan hebben staan dan kan een goede warmtepomp dat zien en zijn eigen gebruik aan stroom aanpassen. Lees bijvoorbeeld op de warmtepompinfowebsite meer over de piekschakeling.

Bij elektrisch koken met inductie zijn er allemaal smaken te koop met heel verschillende maximale vermogens. Als je wilt kun je zelfs op een gewoon stopcontact een kookplaat met 4 pitten aansluiten. Wel zullen er dan maximaal twee pitten tegelijk op vol vermogen kunnen draaien. Ook hier geldt, vooraf even goed opletten. Als je de juiste aansluiting hebt kun je met een dubbele groep meer stroom aansluiten. Dan krijg je een zogenaamde Perilex aansluiting. Niet alle kookplaten kunnen zomaar bij jou aangesloten worden, maar er zijn voldoende goede oplossingen. Inductie gebruikt de minste stroom en kan dus het makkelijkst op elke aansluiting worden gebruikt.

Zware elektrische apparaten (meer dan 7,3Kw) moeten soms op krachtstroom worden aangesloten. Zoals een sauna, elektrische auto, sommige kookplaten en soms een warmtepomp. Dat hoeft niet extra geld te kosten als je al een 3-fase aansluiting hebt. Wel is de aanleg van krachtstroom iets dat je aan de vakman overlaat.

Ga je elektrisch je water verwarmen met een doorstroomtoestel (bijvoorbeeld de apparaten van Clage die onder andere door Thuisbaas van Urgenda worden geïnstalleerd bij het gasvrij maken van de woning. Deze heaters voor de douche gebruiken 11-13,5 Kw. Heaters voor het bad zelfs 18-27 kw.

Als je niet weet wat jouw huidige aansluiting is, kijk dan op bij Enexis voor het verzorgingsgebied rond Roermond.  Daar kun je zien welke aansluiting je nu hebt en wat de kosten zijn voor opwaarderen. Ik blijk een 1*35 afgezekerde aansluiting te hebben. Als ik een warmtepomp wil installeren moet ik minstens naar 3 fase, hetgeen me 248 euro kost als ik naar 3*25A ga. Als ik naar 3*35A ga ben ik ook 248 euro lichter maar dan ga ik ook 50 (!) euro per maand meer vastrecht betalen. Voordat ik dat doe, ga ik wel eerst na of dat echt nodig is.

Op deze pagina lees je hoe warmtepompbezitters kunnen voorkomen dat ze onnodig 600 euro per jaar uitgeven. Er zal zeker een lobby ontstaan om de flinke prijsverhoging aan te pakken, maar ik ben bang dat de hogere netwerkkosten een blijvertje zijn. Vaak kun je met een prioriteitsschakeling die ook via Thuisbaas verkrijgbaar is de apparaten apart schakelen om overbelasting te voorkomen en toch bij de goedkopere 3*25A aansluiting te blijven.

Voor de details verwijs ik naar onderstaande tabel. Ik ben geen elektricien dus gebruik de tabel als indicatie en spreek er vooral over met je installateur. (Ik kreeg overigens complimenten van een installateur die ik voor feedback vroeg op de tekst. Hij voegde eraan toe dat de tabel klopt, maar dat hij in de praktijk met 50% hogere maximale belastingen rekent omdat de apparaten nooit allemaal tegelijk in werking zullen zijn. Dus als je al je grote gebruikers gewoon optelt en dan boven de genoemde maxima zit, heb je vaak nog geen probleem)

aansluiting

Prijs/maand

Prijs/jaar

opwaardeer kosten

Indiv. Zekering

Max Kw indiv

Max Kw dubbel Perilex

Max Kw 3 fasen rode stekker

Maximale Kw totaal

1 * 35

 € 18,69

 € 224

 € -

16 A

3,7

-

-

8

3 * 25

 € 18,69

 € 224

 € 248,00

16 A

3,7

7,4

11

17

3 * 35

 € 68,00

 € 816

 € 248,00

25 A

5,8

11,5

17

24
Deze pagina delen: