Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

De energietransitie is betaalbaar

Naar aanleiding van een rake column in de Volkskrant deel ik graag dit plaatje maar weer eens. Vaak gaat het in de media over de onbetaalbaarheid van de energietransitie en de effecten op de burgers die per maand meer geld kwijt zullen zijn voor verwarming. Maar de gevolgen van niets doen zijn veel groter, kijk eens naar de watersnood van deze maand. Ik hoop echt dat met het direct ervaren van de gevolgen van klimaatverandering (meer en zwaardere buien) we ons gaan realiseren dat het afgelopen moet zijn met op elkaar wachten.

In het plaatje zie je de relatieve kosten van voor het doorvoeren van de maatregelen die zijn afgesproken in het klimaatakkoord ten opzichte van andere kostenposten op onze jaarlijkse begroting van de BV Nederland. Een handje bessen ten opzichte van grote meloenen. Het handje bessen is nog steeds veel geld, maar het is goed betaalbaar en door NU aan klimaatverandering te werken door de CO2 uitstoot te verminderen voorkomen we heel veel kosten die we anders moeten gaan maken om de gevolgen te bestrijden. Waar kies je liever voor: voorkomen van klimaatverandering door nu geld uit te geven in je huis aan verduurzaming en je leven anders in te richten zodat je voetafdruk aanzienlijk kleiner wordt, of achter de feiten aan blijven lopen zoals we nu doen? We roepen allemaal al sinds het rapport van de Club van Rome, meer dan veertig jaar geleden, dat we onze woningen moeten isoleren dat we zo niet door kunnen gaan. En nu anno 2021 is het nog steeds de belangrijkste stap in de Regionale EnergieStretegie (RES), we moeten gaan isoleren. Deze week werd bekend dat we samen in Nederland meer dan een miljard euro subsidie laten liggen en dus minder stappen nemen in het stoppen van klimaatverandering dan mogelijk is. Wat gaat er mis?

De kern van de ingezonden brief en andere oproepen is: Kom in beweging! Er moet veel gebeuren, maar er kan ook veel. Kijk niet teveel naar de kosten maar doe met je spaargeld wat goed is voor een schonere, duurzamere wereld. Door nu te investeren in groene energie in Nederland blijven onze euro's hier in plaats van dat ze naar het buitenland vloeien en corrupte regimes steunen. We kunnen het echt zelf!

Voor de Roermondenaren onder mijn lezers heb ik op dit moment een concrete oproep. De eerste gemeenschappelijke zonnedaken in Roermond georganiseerd door de Energiecoöperatie RoerOm Energie komen eraan. We zijn nog op zoek naar deelnemers. Voel je je nu aangesproken door de column in de Volkskrant of deze blog, bekijk dan de informatie op de site en stuur het belangstellingsformulier in. Het is simpel maar ook effectief! De energiecoöperatie heeft jullie echt nodig en het is heel concreet om meer groene energie in Roermond mogelijk te maken!




Deze pagina delen: