Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Aluminium velgen of zonnepanelen?

Wellicht een wat vreemde titel?

Nu ik zonnepanelen op het dak heb en er vaak trots over praat, gaat het in dat soort gesprekken altijd over de terugverdientijd. Natuurlijk weet ik zeker dat ik de panelen terugverdien. Natuurlijk heb ik de berekening klaar en kan ik deze uitleggen, maar eigenlijk vind ik dat allang niet meer belangrijk. Niet meer belangrijk nadat ik mij realiseerde wat mij mijzelf, vrienden en collega's vaak genoeg gebeurt. Bij de aanschaf van een nieuwe TV of nieuwe auto vragen we ons nooit af of we het wel terug zullen verdienen. In feite zou dat ook een beetje dom zijn, want die berekening zou er altijd toe leiden dat je niet tot aanschaf zou overgaan vanwege de lange terugverdientijd. Regelmatig hoor ik mensen opscheppen over die extra's die zonder blikken of blozen gekocht zijn tijdens de laatste fase van het koopproces. Voor de prijs van een set aluminium velgen en een ingebouwd navigatiesysteem kan je al een flink setje zonnepanelen aanschaffen! Hoe komt het dat we bij dat soort processen het geld wel zomaar uitgeven en bij zonnepanelen zo aarzelen?

Ik ben blij dat ik ooit de knop heb omgezet en het geld dat ik beschikbaar had in zonnepanelen heb gestopt. Van aluminium velgen heb je ook lol, maar die lol heb ik nu met de panelen. Elke maand betaal ik minder aan de energieleverancier, zie ik de meter langzamer of zelfs teruglopen en geniet ik over de bijdrage aan een betere wereld die wordt geleverd! Ik kan maar een ding adviseren. Als je moet kiezen tussen aluminium velgen of zonnepanelen, kies de volgende keer dan voor het milieu. Ik beloof je, je krijgt er geen spijt van.

Jan Houben
dinsdag, 13 april 2010 om 22:00

Hoi Floris,

Goed initiatief; Heb je trouwens gisteren nog VPRO's 'tegenlicht' gezien met als titel ' groen masterclass'?

Het ging over de transitie op de energiemarkt met onder meer aandacht voor biomassa. Ool Hermann Scheer was er, de Duitse voorvechter van de zonnepanelen.

Groet,

Jan

Floris Mokveld
dinsdag, 13 april 2010 om 22:11

Bedankt voor je reactie. Tegenlicht inderdaad gezien. Jammer dat Feike Sijbesma niet kon. Hij was wel uitgenodigd als gast maar kon helaas niet. DSM doet het immers erg goed met biomass en duurzaamheid.
Deze pagina delen: