Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

3D-printen in een Repair café

In 2017/2018, vlak na de oprichting van mijn bedrijf heb ik een aantal onderdelen geprint met een 3D printer en heb ik binnen de Repaircafé's wat rond gevraagd over het gebruik van 3D printen. Ik zag daar een mooie toekomst. Kapotte onderdelen kunnen worden geprint, waarna een kapot apparaat nog jarenlang kan meegaan. Ik schreef daar deze blogpost over in 2017. Mijn ervaringen waren gebaseerd op het tekenen van het onderdeel, iets dat goed mogelijk bleek, maar wel heel veel tijd vergt. Ik droomde dat het mooiste zou zijn als er een open-source database zou komen van gerealiseerde repairs. Dat lijkt nu het geval te gaan worden in het Interreg project SHAREPAIR met Europese subsidie. Dit is gekoppeld aan Repair Connects uit Apeldoorn. Op de RVO site wordt uitgelegd dat een opensource database van onderdelen een doelstelling van het gesubsidieerde project is. Heel goed!

Toen ik mijn forum bijdrage bij Repair Café Nederland checkte kwam ik een vermelding van Repair Café Delft tegen. In Delft wordt in het Repair Café gebruikt gemaakt van 3 D printen. De 3D print expert Tomas is gelinkt aan CyberFixxers die met CyberCaliper (een electronische schuifmaat) onderdelen opmeten en uitprinten. Er staan al verschillende printbare voorbeelden. Meten in plaats van tekenen kan best veel tijd schelen.

Een mooie ontwikkeling om in de gaten te houden. Best schrikken dat ik er al zo lang geleden over heb gepost, maar mooi te zien dat er nu echt ontwikkelingen zijn.




Deze pagina delen: