Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Het prijsplafond toegelicht

Deze week in de Limburger een flink artikel dat veel mensen het prijsplafond dat in 2023 niet begrijpen. Ik had me er nog niet in verdiept maar schrok wel toen ik er wat in dook. Wat is dit ingewikkeld gemaakt en hoe moet je dat begrijpen? Hopelijk wat uitleg, maar dan wel eerst een disclaimer. Vaak ben ik redelijk zeker van zaken en kan dat goed uitleggen. Dit onderwerp is zo lastig dat ik niet 100% zeker ben het zelf volledig te doorgronden. Na mijn gesprek met de klantenservice van Greenchoice toch een poging.

Zelf heb ik weinig te doen met het prijsplafond en de berekeningen daaromtrent. Mijn jaarnota wordt in juli opgesteld, precies midden in 2023. Ik zal dan voldoende zonnestroom hebben opgewekt om met salderen het meeste elektragebruik te compenseren. Mijn zonnepanelen produceren niet voldoende voor gewoon verbruik plus warmtepomp dus een deel (2900 kwh) zal tegen de 40 cent gaan en de rest de vermoedelijk hogere marktprijs van tegen 70-80 cent. ik heb ook nog winddelen van de windcentrale en die leveren nu 50 cent per kwh op, dus netto zal ik niet veel kosten overhouden.

De aanleiding voor deze blog was de vraag die steeds meer mensen mij stelde : "hoe zit dat met dat dagplafond en maandplafond?" en de vraag "ja maar die eindnota, die maakt het wel heel lastig" Een tijd geleden stond op de site van de overheid dat het prijsplafond voor heel 2023 was en dat ter informatie de verwachte maandhoeveelheden werden getoond. Zodat je niet heel erg bang wordt als je in januari heel veel van de 1200 m3 gebruikt. Januari is immers altijd de maand met het meeste gebruik. Als je niet van leverancier verandert dan weet de leverancier alles van je en kan gewoon over 2023 het volledige prijsplafond verrekenen. Als je overstapt wordt het misschien anders. Dat dacht ik, maar ik zat ernaast. De screenshot van mijn leverancier Greenchoice en de betreffende link toonde iets heel anders. Zelfs als je niet van energieleverancier verandert wordt er ergens in 2023 een eindnota opgemaakt en start je een nieuwe periode. Mensen die hun contract hebben dat op 1 januari start en eind december eindigt hebben het goed. Het plafond is gewoon 1200 m3 gas en 2900 kwh stroom. Maar als jouw contract toevallig tot april of zo loopt, krijg je te maken met het strepen van tegoed. Heb je je best gedaan om in januari en februari extra zuinig te zijn dan wordt dat opgebouwde tegoed weggestreept. Netto zal jouw prijsplafond dus niet gelden voor een deel van de 1200 m3 gas en 2900 kwh stroom. Heel onrechtvaardig en voor mijn gevoel onjuist. Zeker als straks aan het eind van het jaar ineens een strenge winter voor de deur staat. De medewerker van Greenchoice was het met mij eens dat er mensen de dupe van worden, maar de minister had het zo gewild en ondertussen staat er inderdaad op de site van de overheid dat overgebleven plafondruimte niet mee genomen mag worden naar de volgende periode. (ik heb mijn politieke partij al aangeschreven voor hun mening over dit onderwerp)
Mensen die meer dan 1200 m3 gas en 2900 kwh stroom gebruiken hebben van dit opgebouwde tegoed geen last, die houden gewoon hun volledige plafond.

Over salderen van de zonnestroom heeft Greenchoice ook een uitleg staan op de site. De medewerker legde mij uit dat bij het opmaken van de jaarnota gekeken wordt naar de 12 maanden ervoor. Als je net zoveel stroom produceert als gebruikt (of zelfs meer) dan wordt er niets in rekening gebracht en hoeft er niet naar het prijsplafond gekeken worden. Salderen wordt dus gedaan vóór berekening van het prijsplafond zoals ook door de minister Jetten uitgelegd. Als je zoals in het voorbeeld wordt getoond minder produceert dan wordt met het plafond van de periode vóór je nota bepaald hoeveel stroom tegen 40 cent wordt verrekend en hoeveel tegen de marktprijs.  Dus er wordt niet gesaldeerd per maand waar ik even bang voor was. Immers in de eerste drie maanden van 2023 wordt erg weinig zonnestroom opgewekt.

Het goede nieuws is natuurlijk dat de marktprijzen sterk dalen en we straks wellicht het energieplafond helemaal niet nodig zullen hebben. Alle maatregelen om te isoleren, kieren te dichten en energiezuinig te ventileren blijven van kracht want één ding is zeker, de prijzen gaan zeker weer omhoog. Laat je niet in slaap sussen, blijf actief je energieverbruik monitoren en neem actie.

 

 




Deze pagina delen: