Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Wolly, ecostoof of hooimadam

Sinds een paar weken kookt Nicole veel met de Wolly. Eigenlijk een oud idee in een nieuw jasje. Een hooikist die mooi staat in je moderne keuken en energie bespaart. Lees waarom we er zo blij mee zijn.

Eigenlijk had ik Nicole een Hooimadam willen geven, die is kant en klaar te koop. Maar we hebben al zoveel in de keuken staan.... Dus de koop heeft enige tijd geduurd. Een tijd voor het vergelijken van de alternatieven. Een Hooimadam, Ecostoof of de vergelijkbare Wolly laat zich goed vergelijken met de oude hooikist. Bij het maken van een gerecht heb je nog maar een fractie van de kooktijd je gas- of inductiefornuis aan. Daarna zet je de pan in de goed geïsoleerde “theemuts” en tijd doet de rest.  Zoals ik al schreef kun je hem kant en klaar commercieel kopen. Maar je kunt ze ook zelf maken aan de hand van een patroon of een zelfgemaakte bij één van de vele enthousiastelingen bestellen. De Wolly op de foto is gevuld met wol, en functioneert als een slowcooker zonder stekker. Op youtube kun je zien hoe je zo'n Wolly zelf kunt maken. 

Op Facebook is er een heel actieve groep gebruikers van de Wolly die ervaringen en recepten deelt, maar de gebruiksaanwijzing is echt simpel. Ook voor de vergelijkbare Ecostoof is er zo'n groep.

Het grappige is dat het gebruik heel stimulerend werkt. Met veel plezier wordt hij bijna elke dag wel gebruikt. Lol hebben met Energiebesparen. Mooier kan ik het niet maken! Het is fijn om voedsel dat lang moeten garen zonder energiegebruik gaar te krijgen. Nicole gebruikt hem bijvoorbeeld voor soep, curry, en andere stoofgerechten. Zilvervliesrijst wordt ook prachtig gaar, en je kunt hem ook gebruiken om bijvoorbeeld de gebakken drie-in-de-pan in warm te houden in plaats van in de oven. 

Ook zonder hooimadam of Wolly kun je overigens snel energie besparen. Wist je dat als je spaghetti of pasta kookt je het gas al na 2 minuten kunt uitzetten? Daarna gewoon met deksel op de pan laten staan en de pasta wordt gewoon gaar. Dit werkt natuurlijk omdat de pan in deze paar minuten niet zo snel afkoelt. Maar als je gerecht langer moet garen is een isolerende oplossing zoals beschreven een goede investering. 

Vorig artikel:
Het prijsplafond toegelicht


Deze pagina delen: