Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Wolly, ecostoof of hooimadam

Sinds een paar weken kookt Nicole veel met de Wolly. Eigenlijk een oud idee in een nieuw jasje. Een hooikist die mooi staat in je moderne keuken en energie bespaart. Lees waarom we er zo blij mee zijn.

Eigenlijk had ik Nicole een Hooimadam willen geven, die is kant en klaar te koop. Maar we hebben al zoveel in de keuken staan.... Dus de koop heeft enige tijd geduurd. Een tijd voor het vergelijken van de alternatieven. Een Hooimadam, Ecostoof of de vergelijkbare Wolly laat zich goed vergelijken met de oude hooikist. Bij het maken van een gerecht heb je nog maar een fractie van de kooktijd je gas- of inductiefornuis aan. Daarna zet je de pan in de goed geïsoleerde “theemuts” en tijd doet de rest.  Zoals ik al schreef kun je hem kant en klaar commercieel kopen. Maar je kunt ze ook zelf maken aan de hand van een patroon of een zelfgemaakte bij één van de vele enthousiastelingen bestellen. De Wolly op de foto is gevuld met wol, en functioneert als een slowcooker zonder stekker. Op youtube kun je zien hoe je zo'n Wolly zelf kunt maken. 

Op Facebook is er een heel actieve groep gebruikers van de Wolly die ervaringen en recepten deelt, maar de gebruiksaanwijzing is echt simpel. Ook voor de vergelijkbare Ecostoof is er zo'n groep.

Het grappige is dat het gebruik heel stimulerend werkt. Met veel plezier wordt hij bijna elke dag wel gebruikt. Lol hebben met Energiebesparen. Mooier kan ik het niet maken! Het is fijn om voedsel dat lang moeten garen zonder energiegebruik gaar te krijgen. Nicole gebruikt hem bijvoorbeeld voor soep, curry, en andere stoofgerechten. Zilvervliesrijst wordt ook prachtig gaar, en je kunt hem ook gebruiken om bijvoorbeeld de gebakken drie-in-de-pan in warm te houden in plaats van in de oven. 

Ook zonder hooimadam of Wolly kun je overigens snel energie besparen. Wist je dat als je spaghetti of pasta kookt je het gas al na 2 minuten kunt uitzetten? Daarna gewoon met deksel op de pan laten staan en de pasta wordt gewoon gaar. Dit werkt natuurlijk omdat de pan in deze paar minuten niet zo snel afkoelt. Maar als je gerecht langer moet garen is een isolerende oplossing zoals beschreven een goede investering. 

Op verzoek heb ik een patroon toegevoegd. Je kunt via de link het patroon downloaden.

rob meier
woensdag, 3 mei 2023 om 11:02

Hoi Floris, ja is mooi, wij hebben nog twee oude pannen die je lang geleden kon kopen met zo'n piepschuim' bekleding', dat past dan perfect en isoleert heel goed. Gebruiken doe ik het nauwelijks moet ik zeggen. Hebben jullie wel eens gekeken hoe het met energie verbruik staat (echt gemeten) met microwave, bijv rijst, en dan gewoon de halve tijd de microwave aan hebben, de rest van de tijd gewoon in de microwave laten staan.

Floris Mokveld
woensdag, 3 mei 2023 om 11:17

Nee dat hebben we nooit gedaan. Dat zal voor veel producten gewoon werken. Pasta kun je ook even aan de kook brengen en dan laten staan. Dan wordt die zonder gas of stroom toch gaar. Snelkookrijst zal op jouw manier ook werken, maar gewone zilvervliesrijst die 45 minuten moet koken wordt wel gaar in de Wolly en niet in de koude magnetron. Daar hoef ik geen energie voor te gaan meten.
Milieucentraal geeft recent aan dat het koken in de magnetron iets minder energie gebruikt dan het gasfornuis. Alle kleine beetjes helpen maar dat hebben we zelf nooit geprobeerd. De magnetron wordt vooral voor opwarmen gebruikt en niet voor koken.

rob meier
woensdag, 3 mei 2023 om 11:29

ja maar koken kan dus prima in de magnetron, heb gisteren nog de hele maaltijd (pasta, daarna de groente) in de magnetron gekookt. Ook dingen die lang moetn koken gaan, ik doe het nooit met zilvervliesrijst maar wel bijv met kikkererwten of andere bonen die 45 min of langer moeten koken. Als de magnetron eenmaal warm is, en dan bedoel ik met namen de schaal met het water en dat wat gekookt moet worden, blijft dat heel lang warm in die kleine ruimte en wordt mooi gaar

Floris Mokveld
donderdag, 4 mei 2023 om 08:47

goed tip!

Gerard Roorda
vrijdag, 12 april 2024 om 11:26

Ik ben opzoek naar een fysiek patroon om mee te nemen naar Marokko. Gas wordt daar binnenkort 25 % duurder en dat zal armere mensen treffen ik wil kijken of ze hiermee geholpen kunnen worden.

Floris Mokveld
vrijdag, 12 april 2024 om 12:07

Gerard, een goed idee. Ik heb een PDF met patroon toegevoegd aan de blogpost.

Monique
maandag, 27 mei 2024 om 17:17

Wat grappig! Ik zie mijn zelf gemaakte en verkochte Wolly hier...

Volgend artikel:
De Groene Transformator geopend!

Vorig artikel:
Het prijsplafond toegelicht


Deze pagina delen: