Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Einde van het deelauto project voor Bona Ciklo

Drie jaar heeft het SharEUregio project Unplug and Go voor mijn bedrijf geduurd. Gestart met een Nissan Leaf met beperkte range is met veel plezier een Renault Zoe gebruikt voor zakelijke ritten, prive ritten en ritten door andere gebruikers die de auto deelden. Op de foto zie je de Renault Zoe bij de vaste oplaadpaal in de wijk. In januari 2023 komt een eind aan dit project. (de gemeente Roermond heeft ook deelauto's beschik baar en die blijven wel te delen via het Goodmoovs platform. Meld je aan bij Goodmoovs of de SHAREuregio website als je die auto's wilt delen.)

Met mijn bedrijf Bona Ciklo wilde ik heel graag elektrisch rijden maar ook de auto het liefste maximaal delen met anderen. Het uiteindelijk gebruik van de auto is beperkt en zo stond mijn prive auto dagenlang voor de deur, zeker omdat ik veel reisde met de trein. Met het project Plug in and go van de gemeentes Venlo, Roermond en twee duitse gemeentes, ondersteund door het bedrijf Goodmoovs werd deze droom werkelijkheid. Een auto die door anderen te reserveren is in een app. Met dezelfde app open je de auto, haalt hem van de laadpaal en rijdt er volledig elektrisch mee weg. De range is 250 tot 350 km dus ruim genoeg. De auto kan met de laaddruppel in de auto geladen worden bij elke openbare laadpaal in Nederland en ver daar buiten. Tevens kan in noodgevallen bij een snellader worden geladen. In de 2,5 jaar dat we in deze Renault Zoe hebben gereden hebben we maar één of twee keer hoeven snelladen!

In heel veel steden zijn deelauto's heel gebruikelijk en zorgen parkeerproblemen ervoor dat mensen graag deelauto's gebruiken. In Roermond was er nog geen elektrisch deelauto project. In 2019 ontwikkelden de genoemde gemeentes een grensoverschrijdend deelauto project. Uiteindelijk zijn 10 auto's in de nederlandse regio terecht gekomen. Auto's die overdag werden gebruikt door de gemeentes en 's avonds en in het weekend door alle Roermondenaren en gebruikers van het Goodmoovs project kunnen worden gedeeld. Mijn auto was zodanig geconfigureerd dat ook overdag de auto kon worden gedeeld met een warme kern van gebruikers. Een systeem dat uitstekend werkte! Geen overdracht van sleutels nodig, de gebruikers konden in de app zien of de auto beschikbaar was. De korte handleiding in de auto was voldoende voor de mensen om zelfstandig weg te rijden. 

Voor mij bracht het elektrisch rijden precies wat ik had gehoopt. Met de range van 250 kilometer in de winter en 350 in de zomer bracht de auto mij op alle bestemmingen in Nederland. De ZOE laadt heel er snel en was bij een lege accu na 4 uur al weer vol. Voor privé ritten vaak tijdens de overnachting, voor zakelijk tijdens de afspraak. Het is wel zoeken naar laadpalen, er zijn heel veel apps met laadpalen, maar er is er geen één die alle palen kent en de juiste status aangaf. Dat gaf wel eens stress, maar gelukkig neemt het aantal laadpalen snel toe. Echt lastig is dat veel apps de laadpalen van privé personen tonen die helemaal niet zitten te wachten op jouw auto te gaan laden. Natuurlijk heb je ook wel eens een brandstofauto die op de laadplek geparkeerd staat, dat kan je natuurlijk nooit zien in de app. Al met al kan ik elektrisch rijden alleen maar aanbevelen en ben ik nu aan het wachten op de nieuwe elektrische optie die helaas door chipstekort vertraagd is.

Door corona was er de afgelopen jaren echt minder behoefte aan mobiliteit. Mensen werkten thuis of durfden ook geen deelauto te lenen, dus achteraf gezien is het gebruik van de deelauto's in Roermond en mijn bedrijf minder geweest dan gehoopt. Gelukkig gaat de gemeente Roermond door met het project zelfs nu de subsidie is afgelopen. De auto's van de gemeente staan in de parkeergarage bij het stadskantoor en de bioscoop Foroxity. Meld je aan via de website van SHAREUregio (het kan zijn dat deze projectsite wordt opgeheven na het eindigen van de subsidie, daar ken ik geen details van) en rijdt elektrisch in zo'n deelauto. 's avonds en in het weekend beschikbaar voor alle gebruikers van het Goodmoovs platform!
Deze pagina delen: