Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Verosol raambekleding tegen de kou

Ik had nog nooit van Verosol gehoord tot we het bij vrienden zagen. De afgelopen maand werden plissé gordijnen in de serre geïnstalleerd en het verschil is meteen voelbaar. Veel minder kou van de ramen. Wellicht het niveau van triple glas met ons HR++ glas. Bovendien weinig minder licht!

Jullie lezers weten dat we al jaren bewuste keuzes maken. Dus toen we een serre aan ons huis lieten bouwen in 2003 kozen we voor het beste isolatieglas dat er toen was. Duurder, zwaarder, waardoor er meer leggers nodig waren en het weer duurder werd. Maar voor ons was het logisch. Het glasoppervlak zou op het noord-oosten gericht, veel warmte kunnen uitstralen.
 
Onze serre is jarenlang de favoriete plek geweest. Heel veel licht, echt heel fijn. Mijn werk voor mijn duurzame bedrijf doe ik bij voorkeur op deze plaats. Hoewel er niet de hele dag zon op de serre stond kwam er gedurende de dag toch wel veel zonlicht binnen in de serre. Op basis van “de beste zonwering is die zonwering die buiten zit” hebben we ooit een zonnescherm aangeschaft.
 
Sinds we in 2019 overstapten op de warmtepomp veranderde er in huis ook wat aan comfort. Vroeger deed de warme straling van hete radiatoren en een hele warme vloerverwarming in de serre veel tocht en trek verdoezelen. Met de lagere watertemperatuur van de warmtepomp en tijdens het proefjaar nog de CV-ketel op lage temperatuur, bleken we koude voeten te krijgen. De vloerisolatie van Tonzon was hard nodig en bracht veel comfort. Maar in de serre kwam vaak een koude stroom in mijn nek tijdens het werk. Het zijn grote oppervlakten die door de lage temperatuur veel kou uitstralen ondanks dat het HR++ glas is.
 
Om deze reden en natuurlijk verder nog wat energie te besparen waren we eigenlijk op zoek naar een oplossing voor deze koude trek. Op de site van Milieucentraal staat het effect van gordijnen genoemd. Die kunnen als plissé gordijnen ook tegen het schuine glas worden gemonteerd. Maar gordijnen laten geen licht door en ons favoriete plekje was juist die fijne lichte plek. Bovendien wilden we ook niet ons mooie uitzicht op de tuin kwijt. Via vrienden kwamen we in aanraking met Verosol, een raambekleding vooral bekend uit de zakelijke markt, gebruikt om zon tegen te houden met zonwering binnen als aan de gevel het buiten niet toegestaan of mogelijk is. Verosol claimt zelf dat hun binnenzonwering net zo goed werkt als buitenzonwering, met als voordeel natuurlijk dat je tijdens een regenbui je zonwering niet hoeft op te halen.  De truc is de metalen coating op het gordijn dat de zon tegenhoudt, maar natuurlijk ook de koude tegen houdt als je het wil gebruiken in de winter. Door gaatjes in de stof kun je er wel doorheen kijken. (dat is een groot verschil met de oplossing van luxaflex die op de pagina van Milieucentraal wordt genoemd. Deze heeft dubbele luchtkamers en metaal aan de binnenkant. Hier komt geen schijntje licht door).
Het idee dat ontstond was dat we met Verosol onze HR++ ramen konden opwaarderen naar een triple glas niveau. We hoopten dat met de keuze voor de meest lichtdoorlatende versie onze serre die fijne lichte plek zou blijven en het zicht op de tuin behouden zou blijven.
 
Het heeft wat tijd gekost, maar nu hangen de gordijnen en de plissé gordijnen tegen het dak van de serre. En direct is het verschil enorm goed voelbaar! De warmte blijft goed hangen en er wordt nog geen koude stroom gevoeld. Doordat ze het licht goed doorlaten kunnen ze in de winter de hele dag dichtblijven. (het alternatief was geweest om de plissé gordijnen overdag open te houden, maar daarmee zou de energiebesparing een stuk minder zijn) Ze doen waarvoor we ze hebben gekocht! Echt een aanwinst.
Nu nog even afwachten hoe de zonwerende werking is van deze lichtdoorlatende versie. Kan je Verosol zonwering binnen echt gebruiken als alternatief voor zonwering buiten? Of kan je de Verosol gebruiken in de winter en de buitenzonwering in de zomer. Dit wordt vervolgd, volgend jaar als er weer zon is.
 
Een nadeel is er ook aan deze oplossing. De achterzijde van de gordijnen, die we zelf niet zien is metaalkleurig en dat is niet echt fraai om te zien. Aan de voorzijde van het huis hebben we daarom Luxaflex Duettes met dubbele luchtkamers aangebracht en geen Verosol. Die houden veel meer licht tegen maar zouden ook een bijdrage moeten leveren aan de energiebesparing. Via een motortje gaan deze open en dicht afhankelijk van wanneer de zon ondergaat. Ook een mooie oplossing. Die wel bekend is bij Milieucentraal, Verosol nog niet.




Deze pagina delen: