Als je de radiospotjes moet geloven moeten we allemaal morgen aan de warmtepomp. Dit is echter niet een eerlijk verhaal. Om je huis goed te verwarmen met een warmtepomp moet je huis geschikt zijn om met een watertemperatuur van 30-60 graden je huis warm te krijgen en te houden. Vroeger waren de meeste huizen tochtig en slecht geïsoleerd. De CV ketel warmde het water op tot 80-90 graden en je radiator in de woonkamer gaf lekkere stralingswarmte af. Voor het milieu en het klimaat is dit niet echt een goede manier van verwarmen. In de zogeheten Trias Energetica geldt altijd dat je eerst moet gaan besparen voordat je duurzaam gaat opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Besparen doe je door goed al je kieren te dichten, slecht sluitende ramen en deuren beter af te stellen en vervolgens de schil van je huis te isoleren. Dak, muur, glas, vloer, alles kan tegenwoordig voor niet at teveel geld geïsoleerd worden waardoor je gasverbruik enorm naar beneden kan. Let wel op de ventilatie als je gaat isoleren en investeer in een goede ventilatie, liefst met warmteterugwinning waardoor je niet onnodig warme lucht naar buiten blaast.Door de warmtevraag van je woning zo terug te draaien verbruik je minder gas. De genoemde isolatiemaatregelen verdienen zich dus sowieso terug doordat je minder geld kwijt bent aan gas en gas wordt de komende jaren alleen maar duurder, let op mijn woorden.Een bijkomend voordeel van deze maatregelen in een bestaande woning is dat de CV ketel eigenlijk nooit meer naar 80 graden het water hoeft te verwarmen. 60 graden is vaak al warm genoeg. Bij 60 graden werkt de moderne HR CV ketel veel efficiënter dus het loont zich de maximale ketelthermostaat van je ketel lager te zetten. Vaak hoor je dat een warmtepomp alleen werkt met bij vloerverwarming. Hoewel een warmtepomp een mooie combinatie is met vloerverwarming kan een warmtepomp ook met radiatoren werken als vloerverwarming bij jou geen optie is. Door het aanbrengen van een
Speedcomfort ventilator of vergelijkbare oplossingen kan jouw bestaande radiator toch meer warmte kwijt. Mocht je bij 60 graden ketel temperatuur merken dat je onvoldoende afgevend vermogen hebt, denk dan ook eens aan een lage temperatuur radiator. Door ingebouwde ventilators en een kleine waterinhoud kunnen dit soort oplossingen jouw kamer uitstekend verwarmen, dus ook zonder vloerverwarming kan een warmtepomp bij jou een goede oplossing zijn.
Warmtepompen zijn op dit moment nog best prijzig en de installatiebranche worstelt met de kennis over deze nieuwe apparaten. Door je voorlopig te focussen op isolatie, kierdichting en ventilatie en bij het verbouwen van je huis isolatie en vloerverwarming meteen mee te nemen werk je toch al naar de warmtepomp toe. En wordt het dan niet de individuele warmtepomp bij jou aan de gevel maar een aansluiting op een warmtenet bij jou in de straat, dan ben je toch al helemaal voorbereid. Alles dat ik schreef voor de warmtepomp geldt ook voor wijkverwarming. Dat zal in bijna alle gevallen duurzame warmte van lage temperatuur zijn. Deze maatregelen worden in het jargon daarom No-regret maatregelen genoemd. Hiervan krijg je nooit spijt.