Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Wat heb ik nodig om All-Electric te gaan?

Nu het in Groningen beeft en de klimaatverandering ons noopt om minder CO2 uit te stoten, gaan steeds meer mensen zich oriënteren op een All-electric oplossing. Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding CO2 geeft dat bijdraagt aan de klimaatverandering. Aardgas verbrandt bij een hele hoge temperatuur van meer dan 1000 graden. Eigenlijk best wel erg warm om je huis te verwarmen door water naar 80-90 graden Celsius op te stoken. Met een warmtepomp die water verwarmt tot 30-60 graden kan je in de praktijk ook uitstekend je huis warm krijgen. De warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht of de bodem om het CV water te verwarmen. De stroom die hiervoor nodig is is relatief weinig. Je haalt vaak tweemaal zoveel warmte uit de lucht of de bodem dan je nodig hebt om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Daarom is het ook dat de warmtepomp zo populair is als klimaatmaatregel. Je hebt immers veel minder stroom/energie nodig om je huis warm te krijgen.De warmtepomp kan ook je douche of badwater verwarmen. Dat moet echter flink worden opgestookt en voor hoge temperaturen is de warmtepomp eigenlijk minder geschikt. Het rendement van tapwaterverwarmen is een stuk minder dan van je huis verwarmen met lage temperatuur.Als je dan op inductie gaat koken (de nieuwste vorm van elektrisch koken die enorm lijkt op wat je met gas bent gewend) kan je helemaal van het gas af.

Lees wel even mijn blog of de blogs op sites als Milieucentraal er goed op na om te snappen wat je moet doen om klaar te zijn voor de warmtepomp.

Urgenda en Thuisbaas zijn erg actief om met IR panelen, zonnepanelen , inductiekookplaten en doorstroomheaters appartementen van het gas af te laten gaan. (vooral erg interessant in Amsterdam waar de gemeente 5000 euro subsidie geeft) Dit zijn ook all-electric oplossingen. Een IR paneel dat aan het plafond wordt gehangen kan lokaal een zeer lekker warm plekje creëren. Omdat je lokaal verwarmt hoef je niet je hele huis een hoge temperatuur te geven. Daardoor valt in de praktijk het energieverbruik van deze woningen nog mee, zeker als je zonnepanelen gebruikt. Op papier is de warmtepomp veel zuiniger dan deze oplossingen. Elke kWh die je in een warmtepomp stopt geeft je 3 kWh warmte, 66% krijg je dus cadeau. Een IR paneel zet 1 kWh om in 1 kWh warmte, niet zo efficiënt dus. Maar het voordeel van IR is dat het makkelijk is te monteren.Doordat je in deze oplossing ook het water elektrisch gaat verwarmen om te douchen heb je minstens een 3*25A aansluiting in je meterkast nodig en een slim kastje dat voorkomt dat je teveel apparaten tegelijk aanzet. Lees ook mijn blog over het voorkomen van hoge kosten er nog even op na.




Deze pagina delen: