Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Koelen in de zomer met de warmtepomp

Sinds een week heb ik de Heat Fan radiator ventilatoren in huis om uit te proberen hoe die werkt in vergelijking met bijvorbeeld de Speedcomfort. De 6de stand op de regeling is blauw en doet vermoeden dat je daarmee kunt koelen. Maar op het internet vind ik voldoende blogs die stellen dat koelen met gewone radiatoren niet werkt. Ik heb in de zomer normaal de radiatoren uit staan om deze reden. Met de Heat Fan heb ik getest wat er gebeurt als je toch gaat proberen te koelen met een gewone radiator. Met de toenemende temperaturen in de zomer en ook wel als gevolg van de goede isolatie (warmte die eenmaal binnen is, is moeilijk te verwijderen) neemt de behoefte aan koeling toe. Natuurlijk kun je dan doen met een airco, maar een gewone warmtepomp kan er ook wat van, maar ook met gewone radiatoren?

Sinds 2019 draait er in onze woning een lucht-water warmtepomp van NIBE die ook kan koelen. De JAGA Briza Fresh radiator, op de foto, is een speciale lage temperatuur radiator met ventilatie en warmteterugwinning. Ik schreef daar al eerder over. Deze "radiator" weet goed te koelen. Water van 21 graden die de radiator ingaat komt er met 25 graden uit bij het koelen van de kamer tot ongeveer 26 graden. Ook de vloerverwarming (10 vierkante meter in de serre) weet wel raad met koud water. De ingaande temperatuur is 21 en de uitgaande 25 graden. Zoals gezegd staan onze gewone radiatoren dicht in de zomer. Koud water gaat direct naar beneden, dus via de aanvoer aan de bovenkant van de radiator zou het water direct naar de afvoer aan de onderkant gaan en zou je niet kunnen koelen met plaatradiatoren. Omdat dat wellicht wel kan als je radiator ventilatoren monteert, heb ik deze week toch eens geprobeerd. Tot mijn verrassing, na het lezen van de blogs die schrijven dat het niet kan, werd de radiator wel koud over de hele breedte, maar niet homogeen. Aan de uiterste zijde was de temperatuur 24,5 terwijl het water met 22 graden de radiator binnenkwam. De lucht die door de ventilatoren wordt verspreid is wel degelijk een beetje afgekoeld, HEAT Fan spreekt van koele lucht die je verspreidt door de ruimte. De koeling lijkt me echter minimaal, de uitgaande waterstroom heeft dezelfde temperatuur als de ingaande waterstroom, er is geen merkbare koude-afgifte. Bovendien gaat nu vrijwel alle koude water door deze radiator in plaats van door de vloerverwarming. In de serre wordt het een stuk minder gekoeld. Dus dit experiment maar snel afgebroken. Als ik echt met de radiatoren zou willen koelen zou ik de radiatoren waterzijdig moeten inregelen voor koeling. Daarbij weet ik niet of dit dan hetzelfde werkt voor verwarmen. De balans tussen vloerverwarming en de radiatoren draait in de winter goed, ik ga daar maar niets aan veranderen.

De firma Climatebooster die ik sprak was nogal duidelijk over koelen met bestaande radiatoren. Als je dat wilt, ook hun radiator ventilatoren hebben een koel-stand, dan moet je volgens hen de stroming van de pomp om schakelen met een extra vierweg klep. Dan gaat de koude stroom via de afvoer onderin de radiator naar boven en is het koelen wel effectief. Ik kan en wil dit niet gaan doen. Maar ik had dit advies nog nooit gehoord hoewel bij alle radiatorventilatoren koeling in de zomer wordt genoemd.

Mijn conclusie is dat als je echt wilt koelen in de zomer dat je het beste in lage temperatuur radiatoren kunt investeren die echt voor koeling zijn bedoeld en anders vloer- wand- of plafondverwarming te installeren. De combinatie van Lage Temperatuur verwarming gecombineerd met Ventilatie met warmteterugwinning van bijvoorbeeld Climarad vind ik nog steeds een uitstekende oplossing. Van koeling met mijn standaard Radson plaatradiatoren lijk ik het niet te moeten hebben. Ik sta open voor andere ervaringen van mensen die wel koelen met gewone radiatoren, nooit te oud om te leren.

Overigens zweren we op de slaapkamer nog steeds bij de plafond ventilator. Veel goedkoper dan een airco en wel zo comfortabel. Maar dat is weer een heel ander onderwerp.

Dat een airco vaak ook kan verwarmen en in de winter een echte warmtepomp met zuinig warmte produceren is, is na de afgelopen periode wel voldoende bekend. Terwijl de warmtepompen niet leverbaar waren kon je een Airco unit direct laten installeren. Een kennis van mij verwarmt al een paar jaar zijn hele goed geisoleerde woning met drie airco's en is heel tevreden. Hij snapt niets van mijn uitdagingen met warm en koud water, afregelen van radiatoren en heeft alle oude leidingen juist laten verwijderen. Zijn ervaringen zijn in het vakblad van de warmtepompen gepubliceerd.

Volgend artikel:
Showroom Connect Techniek bezocht

Vorig artikel:
Heat Fan


Deze pagina delen: