Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Help, de gasrekening gaat door het plafond (2)

Deze blog is een vervolg op een eerder overzicht wat je kan doen nu de gasprijs zo hevig stijgt, vol tips en aanwijzingen. De overheid heeft recent een beleidsprogramma verduurzaming afgekondigd en ik pik hier wat belangrijke componenten voor bewoners uit. Profiteer ervan want isolatie loont als nooit te voren.

  • Voor de betaalbaarheid van isolatiemaatregelen komen steeds meer leenmogelijkheden beschikbaar. Ik ga niet de in de vorige blog genoemde leningen noemen maar bij de lening van het warmtefonds is een belangrijke wijziging te noemen. Sinds 1 juni kun je nu de investering in zonnepanelen 100% (dat was 75%) lenen. Ook is het minimale bedrag teruggebracht van 2500 naar 1000 euro. Voor alle isolatiemaatregelen kun je geld lenen via het fonds.
  • De ISDE regeling met subsidie voor isolatoemaatregelen is wel bekend bij veel mensen. Vooral vanwege de beperking die er nu nog geldt. Je moet namelijk 2 maatregelen uitvoeren , anders krijg je geen subsidie. In het beleidsprogramma verduurzaming staat nu dat per 1-1-2023 deze eis gaat vervallen. Ook als je nu of binnenkort al gaat isoleren kun je hier van profiteren. Je moet namelijk binnen 12 maanden na installatie de subsidie aanvragen, dus dat kan mooi na januari 2023, terwijl je er nu al warmer bij gaat zitten. Kijk op de website van RVO welke maatregelen gelden.
  • In dezelfde ISDE regeling is de subsidie op warmtepompen en isolatie de laatste tijd flink verhoogd.
  • Voor de inwoners in Roermond beveel ik het Duurzaam Bouwloket aan omdat dit GRATIS advies geeft aan de inwoners van Roermond. Je kunt de inventarisatietool gebruiken op de site, ze mailen en bellen en je op dit manier laten voorlichten. Alleen het doorverwijzen naar betrouwbare leveranciers in de regio moet echt nog ontwikkeld worden, in veel categorieën is het nog akelig leeg op de website. Dan doet de Woonwijzerwinkel in Kerkrade het een stuk beter. Wist je al dat je een afspraak met een adviseur van de Woonwijzerwinkel kunt maken in Roermond? Dan maak je een afspraak in de pop-up locatie van de Groene Transformator in Roermond, in de kantine van de Weerstand, het terrein van Philips aan de Bredeweg. Lekker dichtbij en makkelijk. Wel mis je dan de uitstalling van alle apparaten zoals die in Kerkrade wel aanwezig zijn. Ook is voor inwoners van Roermond een advies van de Woonwijzerwinkel (nog) niet gratis. Reken op 90 euro voor een eerste advies waarna je via hen van betrouwbare leveranciers offertes kunt krijgen.
  • In de afgelopen periode heeft de overheid ook de isolatiestandaard en richtwaarden bekend gemaakt. Nog niet verplicht, mogelijk in de toekomst wel. Alle woningen vóór 1945 gebouwd worden geacht naar label C/D te worden verduurzaamd, alle woningen van na 1945 worden geacht naar label A/B te gaan isoleren. Deze laatste woningen zullen in de toekomst met CV-water van maximaal 50 graden kunnen worden verwarmd. Bijvoorbeeld met een laag- of midden temperatuur warmtenet of warmtepomp. In tegenstelling tot het verleden tellen zonnepanelen niet meer mee bij de bepaling van het energielabel van de woning. Dit nieuwe label gaat echt over het warmtegebruik/verlies van de woning. Naast de isolatiestandaard worden er ook streefwaarden aangegeven. Als je je woning isoleert volgens de streefwaarden kan je ervan uitgaan dat je aan de isolatiestandaard gaat voldoen. zoals gezegd, kijk eens op de site van de isolatiestandaard.
  • De overheid heeft actief gekozen voor het portaal Verbeterjehuis.nl van Milieucentraal. Als je aan de gang wilt gaan met verduurzaming kun je digitaal daar mee starten. Daar wordt ook aandacht gegeven aan de streefwaarden en wordt doorlopend verbeterd om je beter voor te lichten.
  • Goed nieuws voor veel gemeentes in Limburg (waaronder Roermond). De provincie heeft subsidie ter beschikking gesteld voor de opleiding van Energiecoaches bij energiecoöperaties in veel gemeentes tussen nu en oktober 2022. Deze energiecoaches kunnen jou helpen bij de verduurzaming. Wordt vooral lid van de plaatselijke energiecoöperatie om hiervan gebruik te kunnen maken.
  • Een algemen tip wil ik jullie niet onthouden, de natuurlijke momenten. Als je gaat verhuizen en dus verbouwen of als je gaat verbouwen omdat je gezinsituatie verandert, neem dan de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen inclusief ventilatie! Je zit toch al in de rommel en via de leningen hoeft geld in principe geen reden te zijn om het dan niet te doen. Je wilt niet weten hoeveel mensen ik het afgelopen jaar heb gesproken die wél verbouwd hebben maar niet alle maatregelen hebben genomen. Doodzonde. Vaak gewoon onwetendheid. Ventilatie? gezond binnenklimaat? CO2 concentratie binnen als gevolg van onvoldoende ventileren? Mensen zijn zich er niet van bewust. Weet je niets van dit soort zaken, zorg dan dat je vóór verbouwing wel met het regionale, lokale energieloket in je woonplaats contact zoekt. Het zou super zonde zijn als je over een paar jaar de verbouwing weer opnieuw moet doen!  




Deze pagina delen: