Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Biologisch en lokale groente, moeilijk?

(geupdate in januari 2025 wegens de nieuwe ontwikkelingen bij de Waog en Land van Ons)

Nu de EkoPlaza vermoedelijk dicht gaat eind 2024 en de AH in Roermond steeds minder biologische groente en fruit verkoopt ben ik de afgelopen tijd wat actief aan het rondkijken geweest. Zelfpluktuinen, tuinderijen, coöperatieve boederij, het neemt best snel toe in de omgeving van Roermond. Een overzicht:

  1. Tussen St.Odilienberg en Linne licht in het boerenland de zelfoogst tuinderij van Wilma Hurkens: Het Groene Boord. Sinds 2023 kun je daar wekelijks groente komen oogsten als je een abonnement neemt. Net als een aantal van de andere te noemen tuinen werkt Wilma met het CSA-concept: Community Supported Agriculture. De eigenaar van zo'n perceel is transparant en flexibel met de kosten van de groente. Mensen die goed verdienen kunnen wat meer betalen, mensen met een minder dikke portemonnaie betalen minder. In de bijdrage kun je zien voor welk uurtarief de tuinder werkt. Even wennen, maar wel eerlijk. Als je een keer niet kunt kun je iemand anders jouw groente laten ophalen. Ik heb de plek nog niet kunnen bezoeken maar ik begrijp dat je er nog echte rust vindt. Nieuw voor 2025 is de strippenkaart voor mensen die zich niet het hele seizoen willen of kunnen vastleggen. De groente worden gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je eet mee met de seizoenen en de groentes maken geen lange transportkilometers. Op de website wordt alles uitgelegd en op een blog van de Groene Transformator staat een interview met Wilma.
  2. Het MoosHöfke van Carolien Caspers werkt ook met CSA. Richting Swalmen heeft Carolien sinds mei 2024 een tuinderij waar je op donderdagen tussen 16 en 19 uur een groentepakket kunt ophalen als je een abonnement neemt. Carolien heeft al vaker bij de Groene Transformator verteld hoe ze al twee jaar aan het werk is. Op de website alles over haar werk en de abonnementen.
  3. In Baexem ligt de Groentegaard . Een jong koppel heeft in 2023 de stoute schoenen aangetrokken en is groente gaan verbouwen. Ook hier kan je abonnementen afsluiten en er komt binnenkort een boerderijwinkel Leuker. Als je een abonement neemt kun je elke week een groentepakket ophalen bij de Groene Transformator in Roermond. 
  4. Elke woensdag van 13 tot 17 uur staat er op het Munsterplein een kraam van de biologische markt (er waren ooit meer kramen). Yvonne van de Groene oogst verkoopt daar naast groenten ook kaas en vlees. Groenten kwamen altijd van de Hooge Weyer maar die website en hun boerderijwinkel) zijn niet meer beschikbaar.
  5. Het land van Baexen is nog bezig op te starten en zoekt nog participanten. Dit initiatief voor een coöperatieve boerderij is de afgelopen jaren onder de naam van Herenboeren Roermond hard op zoek geweest naar een stuk land. Nu Land van Ons een stuk land in Swalmen heeft gekocht kunnen de initiatiefnemers land pachten. Dat gaat buiten de Herenboeren om dus geen Herenboeren Roermond maar Land van Baexen. let op de "n"! het ligt in Swalmen en de naam refereert naar een vroegere landeigenaar en heeft niets met Baexem te maken. Participanten/deelnemers worden mede-eigenaar van de boerderij, je gaat dus zelf je eigen groente verbouwen. Of beter, laten verbouwen door een nog te selecteren boer. Helpen mag altijd. De dichtstbijzijnde actieve cooperatieve boerderij is in Weert waar het Herenboeren concept al enige tijd werkt.
  6. Land van Ons noemde ik net al. Je kunt er geen groente kopen maar het is wel een burgercoöperatie. Land van Ons koopt met geld van de deelnemers/participanten percelen landbouwgrond op om die biologisch te laten bebouwen en bij te dragen aan de ecologische hoofdstructuur in Nederland. Je geld inzetten voor meer natuur en natuurinclusieve, biologische landbouw, prachtig toch! Land van Ons kocht 11 hectare grond aan de Beeselsweg in Swalmen. 2,5 hectare wordt gepacht (voor een gunstig tarief) aan Land van Baexen, de rest blijkt gepacht te zijn aan Joep van de Bool van de Waog, de biologische tuinderij in Neer. Deze grond ligt wat verder van zijn stukken land bij Neer maar wat extensievere gewassen als tarwe, spelt, bataat kunnen straks in Swalmen biologisch worden geteeld. Nu moet eerst aan de uitgeputte grond (na 40 jaar intensieve landbouw) organische materialen worden toegevoegd om het bodemleven weer op gang te helpen. 
  7. de Waog, de biologische tuinderij in Neer hoort zeker in dit rijtje thuis. Zelf ben ik er nog nooit geweest want 45 minuten fietsen voor je dagelijkse boodschappen was altijd wat ver. Maar nu Ekoplaza weg is ga ik binnenkort zeker kijken in de boerderij winkel. Ze produceren al 44 jaar biologisch hun producten en hebben een winkel die open is op vrijdag van 17-20 en op zaterdag van 9-16 uur.

Prachtige initiatieven in de omgeving van Roermond. Alle initiatieven zijn op zoek naar jou als lezer. Voor een bezoekje, een abonnement, financiele steun of gezonde groente. Kijk wat het beste bij je past en trek de stoute schoenen aan! Het blijft toch ongelooflijk dat in de omringende landen 20-25% van de producten biologisch zijn en dat in Nederland dit percentage altijd onder de 4% ligt. Doe er wat aan zou ik zeggen.

bron foto materiaal: van de website https://hetgroeneboord.nl

Joep van de Bool
Tuesday, 17 December 2024 om 06:04

Biologische Tuinderij De Waog in Neer ben je vergeten. Hier vindt je een totaal assortiment bio

www.dewaog.nl
Floris Mokveld
Tuesday, 17 December 2024 om 08:05

Joep, dank voor je toevoeging! Hoewel ik de Woag ken ben ik er nog nooit geweest. Dat heeft zeker te maken met de 45 minuten reistijd per fiets enkele reis. Ik vind dat persoonlijk wel erg ver voor elke week, maar ook daar is aan te wennen.





Vorig artikel:
Showroom Connect Techniek bezocht


Deze pagina delen: