Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Waarom heb jij nog geen zonnepanelen op je dak

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het Klimaatakkoord dat nodig is om te voldoen aan de afspraken in Parijs. We moeten alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de temperatuur op onze planeet meer dan 2 graden stijgt, en daarom veel minder CO2 uitstoten. Het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is een uitstekende keuze, maar er ontstaat wel discussie aan de klimaattafel. Zonnepanelen zijn zo goedkoop tegenwoordig dat boeren die graag op hun land leggen. De opbrengst is hoger dan braak laten liggen dus financieel zijn ze beter uit. Veel mensen vinden dat geen gezicht, zonde van de landbouwgrond of zeggen dat we al die velden hard nodig hebben om onze economie om te zetten naar een circulaire economie, wat ook een belangrijk doel is. Zonnepanelen op daken in de bebouwde omgeving heeft voor veel mensen de voorkeur. Toch zijn er nog heel veel daken zonder panelen. Daarom de vraag "Waarom heb jij nog geen zonnepanelen op je dak?" Alle plekken  in de stad zijn nu en straks nodig om CO2 vrij onze elektriciteit op te wekken. Wat houdt jou tegen?

Mijn dak ligt niet op het zuiden. Een veel gehoord argument, echter met de huidige prijzen is dit geen steekhoudend argument meer. Op het oosten en op het westen krijg je uitstekende rendementen en als jouw daken op het oosten en het westen liggen ben je helemaal spekkoper. Als de saldering wordt afgeschaft kun jij gedurende de hele dag je eigen stroom verbruiken terwijl je buren met een dak op het zuiden de piek op 1 moment hebben. Mijn laatste investering is op het dak op het noord-oosten. Zelfs daar hebben wij een terugverdientijd van 8 jaar. Panelen gaan 25 jaar mee, dus tel maar uit.

Ik heb geen geld om te investeren. Hiervoor heeft de provincie een hele gunstige lening die buiten de banken omgaat en een lage rente heeft. Voor Limburg vind je alles op de site van Duurzaam Thuis.

Ik heb geen geld en ik wil niet lenen, dus ik kan niets. Tegenwoordig kun je zonnepanelen zelfs huren. Vaak is de besparing op je energierekening lager dan de huurkosten. Wat houd je dan nog tegen? Partijen als Solease, Hallostroom en Zelfstroom en sinds kort ook Greenchoice zijn partijen die alles voor je uit handen nemen en je per maand laten huren. Mocht je na verloop van tijd toch willen kopen dan kan dat altijd (Solease). Bij anderen worden de panelen na 15 jaar van jou.

Ik weet niet hoe lang ik in dit huis nog wil of kan blijven wonen. Juist in jouw situatie kan huren een mooie oplossing zijn. Willen de nieuwe eigenaren van jouw woning het huurcontract niet overnemen dan laat je voor een klein bedrag het contract ontbinden en worden de panelen eraf gehaald. De ervaring leert echter dat jouw huis veel beter verkoopt als er zonnepanelen op liggen. Immers 70% van de huizeneigenaren willen wel panelen, maar alleen al de gedachte aan het werk....... Een woning met panelen gaat gewoon sneller van de hand.

Ik zie op tegen de rompslomp. Laat die vooral over aan de leverancier of verhuurder van de zonnepanelen en laat je voorlichten door de locale energiecoöperatie.

Ik heb geen dak, ik woon in een appartement. Wist je dat zonnepanelen ook aan de gevel kunnen worden gemonteerd. Op dit moment zie je dat vooral bij kantoren en flats. Het mag niet zonder vergunning, maar een aanvraag is zeker niet kansloos. Denk eens over zonnepanelen aan je gevel na en spreek erover met een leverancier.

En als dat dan niet kan, neem dan deel in een PCR, een PostCodeRoos project van de locale energiecoöperatie. Op een gezamenlijk dak in de gemeente worden panelen gelegd. Jij investeert en krijgt daarmee 15 jaar lang korting op de energiebelasting. In de omgeving van Roermond zijn in Heythuysen en Weert al projecten bezig.

Ook kan je deelnemen op een andere manier via Zonnepaneeldelen.

Ik vind zonnepanelen zo lelijk. Dat is een redelijk argument maar de vraag is of klimaatverandering ons niet noopt om bepaalde zaken toch maar te accepteren. Op landbouwgrond vinden we het ook niet mooi, windmolens willen we ook niet in de achtertuin en daken zijn echt nodig in de energietransitie. Ook jouw dak!. Kijk nog eens goed rond en vind je echt die zwarte panelen bij de buren zo lelijk of valt het tegenwoordig wel mee. Of investeer in dakpannen met zonnepanelen van ZEP.

Wat houdt jou nog tegen? Ik hoor via de reacties op deze blog graag wat je vragen nog zijn.

Fleur Adriaansz
dinsdag, 7 juli 2020 om 19:11

Wij hadden bij Volta Solar een offerte opgevraagd voor zonnepanelen maar helaas blijkt er vanwege een dakkapel te weinig ruimte op ons dak voor zonnepanelen. We hebben echter wél een gevel op het zuiden. Kent u toevallig leveranciers/installateurs in Limburg van gevelzonnepanelen voor particulieren? Hartelijk dank!

Floris Mokveld
dinsdag, 7 juli 2020 om 21:18

Ik ken 1 partij hier in het zuiden. Ik weet niet zeker of ze al aan particulieren leveren maar ik zou ze zeker benaderen als ik jou was. https://www.bipvnederland.nl/

Fleur Adriaansz
woensdag, 8 juli 2020 om 10:54

Oh, super, bedankt!
Deze pagina delen: