Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Meten is weten: douchewatermeter

update 08-03-2014: zojuist mijn eigen Amphiro binnengekregen. Geen woord gelogen, hij is super simpel te installeren.

Het fraaie apparaat hier rechts is een douchewatermeter (genaamd Amphiro) die je simpel in de leiding van je doucheslang kunt monteren. De makers van de meter denken dat er flink energie en water bespaard kan worden als mensen zich bewust zijn van de hoeveelheid water die ze gebruiken. Bovendien kun je via het zetten van doelstellingen en bereiken hiervan een echte besparing realiseren. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee dus kan niet zeggen of het simpel in gebruik is. Wel lees ik op de, engelse, website dat het mogelijk is je douchewatergebruik direct af te lezen, maar ook online te kunnen volgen. Niet door een wifi verbinding tussen de douche en de website, maar door het online intypen van een code. Je kunt op die manier de laatste 150 douches in één klap doorgeven. Klinkt toch er leuk. Bovendien bevat het apparaatje geen batterij (!). Een turbinetje wordt aangedreven door het water zelf waardoor het kan meten en een aantal minuten de display kan tonen.

Meestal plaats ik recensies pas nadat ik het zelf heb geprobeerd. Dat ik het nu al eerder durfde komt omdat Kees Ruissen er al één besteld en geïnstalleerd heeft. Kees had zelf een dergelijk apparaatje in elkaar geklust en zocht via het online duurzaamheidsplatform Nudge (waar goede ideeen via een duwtje/Nudge worden ondersteund) steun. Iemand wees hem op dit product in de markt en hij is er erg enthousiast over. Via Amazon.de kun je de Amphiro bestellen. In mijn geval binnen 5 dagen geleverd. Ik kan nu in de praktijk ook kijken hoe het bevalt. De installatie is in elk geval een fluitje van een cent, kan niet mislukken.

In de pilot werden besparingen gerealiseerd van 20% hetgeen een besparing van 440kwh en 8500 liter water betekende. Je hebt als dit bij jou wordt gerealiseerd het apparaat binnen een aantal maanden terugverdiend. Je kunt via het online platform je verbeteringen bijhouden. Via een email kun je worden herinnerd aan het opvoeren van de code in de applicatie. Het ziet allemaal erg mooi uit.

Kees eigen gebouwde douchewatermeter
Deze pagina delen: