Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Met een Ecotax echt impact maken

Op dit moment ben ik bezig samen met wat mensen uit mijn netwerk in Roermond om een boek te schrijven over Circulariteit en Duurzaamheid. In de research kwam ik langs het boek "de vergeten oplossing" van Eric Broekhuizen. Hij is voorstander van het beprijzen van de vervuiling en milieu impact die wordt gemaakt door bedrijven bij de productie en verkoop van hun producten. Door een echte ecoprijs te hanteren en niet een lage prijs waarbij de samenleving de lasten heeft van het schoonmaken, denkt Eric dat bedrijven op de juiste manier worden gestimuleerd hun producten schoner te maken. Dit lijkt sterk op de benaderen van Volkert Engelsman van Eosta, de winnaar van de Duurzame Top 100 van Trouw in het afgelopen jaar. Hij toonde aan dat een eerlijke prijs (een prijs op basis van True Cost Accounting) voor een reguliere appel 19 cent meer bedraagt dan prijs voor een biologische appel. Je neemt bij die eerlijke prijs immers alle milieu impact mee. Dus kijkt ook naar biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en sociale meerwaarde.

Eric Broekhuizen probeert een beweging van onderop te initiëren die regering en bedrijven oproept het systeem van een wereldwijde Ecotax te starten. Zijn argumentatie heb ik 1 op 1 overgenomen:

Vreemd dat vervuilen nu gratis is

Ken je dat knagende gevoel dat het gewoon niet klopt? Er worden grondstoffen opgebruikt, natuur vernietigd, bergen onbruikbaar en giftig afval geproduceerd en het milieu raakt vervuild. We leven alsof alles op móét. Alsof we de laatste generatie zijn. Zolang vervuilen en opgebruiken gratis is, zal dit niet veranderen. Ten koste van de leefbaarheid van de planeet.

Jouw stem is onmisbaar

Samen vormen we het systeem en de kritische massa om regeringen te overtuigen en zo de doorbraak naar een duurzame samenleving te bereiken. Je kunt nu bijdragen aan iets wat de wereld en onze toekomst echt gaat veranderen. Blijf niet aan de zijlijn maar laat je stem horen.

Een nieuwe toekomst

Het systeem moet om en dat kán! Door vervuiling niet langer gratis te maken en over te stappen op een economie met echte, eerlijke prijzen: ecoprijzen. De Vergeten Oplossing laat zien dat we dankzij ecoprijzen binnen één generatie een schone, duurzame economie kunnen bereiken. Zo kunnen we ook een toekomst bieden aan onze (klein)kinderen.

Laat je stem hier horen!

Volgend artikel:
Infrarood verwarming (2)

Vorig artikel:
Elektrische deelauto, doe je mee?


Artikel onderwerpenGerelateerd

Eerlijke producten in de Neerstraat
Duurzame Huizen Route 2019, meld je aan als bezoeker!
Gewetensvraag, Fairphone 3
Fairtrade kleding in Roermond
Fairtrade en duurzame kleding online


Deze pagina delen: